Trubadúři, idealizovaná láska a tablety. Národní divadlo Brno zve na českou premiéru soudobé opery

REPORTÁŽ – Na včerejší tiskové konferenci v Janáčkově divadle představil tvůrčí tým Janáčkovy opery Národního divadla Brno svoji připravovanou českou premiéru opery Láska na dálku finské skladatelky Kaiji Saariaho. Podle režiséra Jiřího Heřmana budeme svědky něčeho, co v jiné opeře nezažijeme.

Láska na dálku (L´amour de loin) podle inscenátorů patří k jednomu z nejlepších operních děl posledního desetiletí a jejím nastudováním Národní divadlo Brno navazuje na cíle uměleckého vedení rozšířit repertoár Janáčkovy opery o soudobá díla. Finská skladatelka Kaija Saariaho (*1952) patří mezi hvězdy soudobé hudby, její díla uvádí přední orchestry i divadla, mezi které se nyní zařadí i brněnská opera.

Kaija Saariaho se při tvorbě své první opery Láska na dálku inspirovala reálným příběhem o trubadúrovi Jaufrém Rudelovi, který ve svých básních a písních opěvoval vysněnou dámu zdaleka, poté odešel na křížovou výpravu a už se nevrátil. Časem vznikla pověst o jeho cestě za milovanou paní do Tripolisu, kde zemřel v jejím náručí.

Kaija Saariaho se s legendou o Rudelovi setkala v roce 1993. Nejprve zhudebnila jeho báseň do skladby Lohn a poté zatoužila napsat operu. Pro tvorbu libreta si vybrala libanonského spisovatele Amina Maaloufa, který (stejně jako skladatelka) žije v emigraci ve Francii. Maaluf vytvořil mnohoznačné libreto, které nabízí inscenátorům volnost vlastní interpretace.

Opera měla premiéru v roce 2000 na Salcburském festivalu a o tři roky později získala cenu Grawemeyer za hudební kompozici. Patří k nejčastěji uváděným soudobým operám, za což vděčí především jedinečnému způsobí snoubení středověkých písní trubadúrů, orientální inspirace a stylů 21. století.

Národní divadlo Brno Lásku na dálku uvádí v režii Jiřího Heřmana a v hudebním nastudování šéfdirigenta Marko Ivanoviće, který se s hudbou Kaiji Saariaho setkával již při studiu. „Jako autorka ví, jak vyjádřit emoci a jak vystavět dramatickou situaci,“ oceňuje Ivanović umění skladatelky, která tvoří v postimpresionistickém stylu a přes rozklad zvuku vytváří novou kvalitu hudby. Dirigent považuje Lásku na dálku za jedno z klíčových děl současné operní tvorby.

Režisér a zároveň umělecký šéf Janáčkovy opery, Jiří Heřman, se s touto operou setkal při její premiéře na Salcburském festivalu (kde mimochodem roli Poutníka zpívala Dagmar Pecková). „Hudba je pro mě velice snová. Vypovídá o tom, co se děje v duši skladatelky. Pro mě se z toho stala ´láska na blízko´,“ popsal Heřman svůj vztah k připravovanému titulu a dodal: „Budete svědky něčeho, co nezažijete v jiné opeře.“

Podle inscenačního týmu je téma Lásky na dálku současné, přestože vypráví o trubadúrech. Heřman ve svém konceptu vychází především z motivu, v němž se hrdina dostává do situace, kdy ho přestává bavit život a vztahy. Hlavním tématem je pak podle Heřmana idealizace vztahu.

Láska na dálku je psaná pouze pro tři sólisty a sbor. V brněnské inscenaci se v roli Clémence představí Pavla Vykopalová v alternaci s hostující Lucií Hájkovou. Jaufrého ztvární Roman Hoza a hostující Pavol Kubáň a jako Poutníka uvidíme Markétu Cukrovou v alternaci s Veronikou Hajnovou Fialovou. Podle Lucie Hájkové se jedná o mimořádně náročný part. Zpěvačka totiž neumí francouzsky, musela se tedy v první řadě poprat s výslovností. U soudobé opery navíc trvá příprava dvakrát déle než u klasické – inscenace se tedy zkoušela asi čtyři měsíce.

Markéta Cukrová popsala průběh zkoušení. Každý interpret nejdřív zkoušel sám svůj part po částech, ale až při orchestrálních zkouškách s dirigentech zažili pravý zvuk opery. Hudba Saariaho se totiž dá jen těžko převést do klavírního partu, orchestrálních zkoušek tedy bylo více, než je obvyklé. I pro Romana Hozu se jedná o jeden z nejtěžších partů, s nimiž se dosud setkal. „Je tam spousta rytmických zrad a zákoutí,“ popsal zpěvák.

Kromě sólistů má v Lásce na dálku důležitou úlohu i sbor. Pro tuto inscenaci byl ke spolupráci přizván Pěvecký sbor Masarykovy univerzity, který účinkuje i v opeře Hry o Marii Bohuslava Martinů. Sbor pod vedením sbormistra Michala Vajdy bude přítomný na jevišti po celé představení někdy jako součást situací, jindy dotváří orchestrální part.

Inscenace bude uvedena blokově pouze v šesti představeních a vrátí se až po rekonstrukci Janáčkova divadla, tedy v sezóně 2018/2019. Scénografie Tomáše Rusína byla totiž vytvořena speciálně pro prostor Janáčkova divadla a není možné ji přenést jinam. „Hlavní inspirací bylo světlo jako prostředek, ke kterému můžeme všichni vzhlížel,“ přiblížil Rusínovu práci Heřman. Abstraktní prostor doplňují kostýmy Zuzany Štefunkové Rusínové, které vycházejí ze současnosti, ale jsou také abstrahované.

Česká premiéra opery Láska na dálku se koná 24. března 2017 v Janáčkově divadle v Brně.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Janáčkovo divadlo v Brně premiéry Divadla reportáž Kaija Saariaho (skladatelka) Jiří Heřman (režisér)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy