Mne blesk se dotekl: Reduta uvedla zvláštní dílo, život spisovatele a novináře Rudolfa Těsnohlídka

Málokdy se povede na jeviště dostat podrobný životopis známého autora tak, aby to nebyl jenom nudný výčet jeho životních problémů a díla. Takový žánr patří spíše do memoárové literatury. Ale v brněnském Národním divadle, na scéně v Redutě se to povedlo. Více jak dvouhodinové představení „proteklo“ diváky v šokujícím tempu, s hlubokým vnořením do komplikované duše autora.

Nebýt příběhů Lišky Bystroušky, kterou proslavil svou operou Leoš Janáček, tak by asi běžný čtenář Těsnohlídkovo dílo neznal. Vždyť je více novinářů, spisovatelů první poloviny 20. století, které znají jenom fajnšmekři české literatury. Ale Těsnohlídek? Známou operou se stal slavným už za svého života.

Dnešní bulvár by na osudech autora Bystroušky určitě hezky vydělal. Vždyť ta komplikovaná duše zažila už v dětství topícího se kamaráda, kterému nedokázal pomoci. Prožil dětství v ústraní, protože táta byl ras a mladý Rudla trpěl výsměchem kamarádů. Pak se bláznivě zamiloval do dívky, kterou se kterou oženil, ovšem ta trpěla asi bipolární poruchou, nálady se u ní střídaly, jako na houpačce, až se milovaná žena zastřelila. Omylem..? Schválně..? A druhé žena mu i se synem utekla za milencem a třetí žena po tom, co Těsnohlídek neunesl tíhu osudu a sám se v pětačtyřiceti letech sprovodil ze světa, tak jeho manželka taky spáchala sebevraždu. To jsou osudy! To by bylo sousto pro dnešní bulvár! V divadle bylo nebezpečí, že se i realizace „poveze“ na atraktivnosti lidského neštěstí!

Nestalo se tak. Zoja Mikotová, režisérka inscenace, se spoluautorkou Ivou Klestilovou, s dramaturgem Pavlem Jurdou přistoupili k tématu citlivě, jako by byli psychoanalytici, kteří pozorují, zpovídají a posuzují životní etapy spisovatele.

Těsnohlídek v nejtíživější době svého života (která etapa ale u něj nebyla tíživá…) nastoupil v Brně do redakce časopisu Moravský kraj a své duševní utrpení ze ztráty milované bytosti, první manželky léčil v přírodě, okolo Brna. Právě tehdy jej zaujaly bílovické lesy, které jsou s jeho životem tak fatálně spojovány. Po krachu Moravského kraje se Těsnohlídek ocitl na dlažbě, a zachránilo jej setkání s redaktorem Lidových novin Arnoštem Heinrichem. Těsnohlídek začal psát pro Lidové noviny soudničky a lokálky. Měl úspěch a v roce 1908 se stal řádným redaktorem. V tomto redakčním svazku zůstal dvacet let, až do konce svého života.

Autoři divadelního životopisu velmi citlivě sledují zásadní zlomy v životě spisovatele. Spolu s okolím ve kterém žije, povzbuzují, chápou, někdy ubližují a překážejí. Nejedna osobnost českého literárního nebe té doby s Těsnohlídkem komunikuje, v dobrém i zlém. A tak se na scéně krátce setkáváme s Jiřím Mahenem, S. K. Neumannem, Eduardem Bassem, nebo Jaromírem Johnem. Jsme svědky nádherných scén ze slavné Lišky Bystroušky, i se setkáním s excentrickým českým náčelníkem Eskymáků, Eskymo Welzlem.

Je toho skutečně hodně, co nám autoři nabízí. Ovšem kromě vnější roviny často překvapivého zpracování (fragment opery Liška Bystrouška) je zde dost prostoru pro hlubší ponor do trpící Těsnohlídkovy duše. Jeho komunikace se starými rodiči, kteří ho s láskou vychovávali, jeho opakované návraty k tragickým momentům, které trýznili jeho duši.

Na jednoduché a plně funkční scéně Jana Štěpánka, v kostýmech Marie Jiráskové, které jsou jednu minimalistické, jindy, dle potřeby plné nápadů (zvířata v ukázkách opery) vystupují v malých rolích v mnoha převlecích postavy, které Těsnohlídek na své životní poutu potkává. Ale není zde prostor, věnovat se každé roli zvlášť. Všichni jsou, i díky citlivé pozornosti režie věrohodní.

Nutné je zde připomenout i pěveckému nastudování Petra Svozílka v operních partech. Činohra a s náročným zpíváním? I to jde na deskách Reduty. Záleží na důkladné technické přípravě herců.

Hlavní důraz, neuvěřitelná náročnost čekala hlavního protagonistu, Těsnohlídka, kterého bravurně zvládl Dušan Hřebíček. Pracoval jako pošťák na Valašsku a jako kulisák ve zlínském divadle. Rok byl elévem ve Večerním Brně a po vojně nastoupil jako herec do Těšínského divadla. Celkem 24 sezon byl v angažmá v Klicperově divadle v Hradci Králové, odkud odešel do Divadla Drak. V současné době je v angažmá v Národním divadle Brno. A zúročil své zkušenosti po mnoha rolích, v mnoha divadlech, právě v Těsnohlídkovi. Tolik poloh, od hlubokého neštěstí po excentrickou bujarost. Poloh něhy, trápení láskou, radosti a smutku. Je fakt, že herci autorky připravili nevšední příležitosti. A herec Hřebíček nabízené možnosti opravdu využil.

Ještě je potřebné připomenout hudbu Zdeňka Kluky, který citlivě pracoval i s Janáčkovým partem a neméně důležitý byl v inscenaci světelný design Pavly Beranové, ve kterém se na všechny bílé plochy promítaly třeba novinové články, nebo vize, nálady hlavního protagonisty.

Více než dvouhodinové představení uběhlo na premiéře nečekaně rychle. Pohled na hodinky byl udivující. To už je tolik hodin? Plný rozporuplných pocitů ze života Těsnohlídka bude diváka ještě dlouho doprovázet. Co to bylo za člověka, který tak miloval život a občas tak nenáviděl sebe sama? Jaké byly a čím se trápily ženy v jeho blízkosti? Proč vlastně bylo tolik hoře v jeho bohatém tvořivém životě? Proč se zastřelil ve svých pětačtyřiceti letech. Kolik toho přece ještě mohl napsat? Kolik životních plánů ho ještě čekalo? Co jeho velký román, do kterého se opakovaně pouštěl? Napsal by ho někdy?

Díky myšlenkově bohaté inscenaci nabízí divadlo Reduta celý rejstřík otázek a hledání odpovědi. A to byl taky účel této moudré inscenace.

Související

Divadlo Reduta - hra Mars

RECENZE: Mars si odbyl premiéru v divadle Reduta v Brně

Divadelní hra německého současného dramatika Mayenburga Mars je žánrově všechno možné, jenom ne klasickou dramatickou tvorbou. Pohybuje se někde mezi absurdním divadlem, sci-fi příběhem, černou komedií, nebo ukázkou reality show. A nemá daleko k Orwelovu románu 1984. Ať si divák tuto hru přiřadí k jakémukoliv žánru, jedno je jisté. Odchází z divadelního sálu s pocitem, že je ten příběh vlastně o nás všech.
Mirandolína (NdB)

RECENZE: Mirandolína v Brně ukázala, jak se bránit Mee Too

RECENZE - Ten titulek prosím neberte až tak vážně. Současné šílenství kolem obtěžování žen se dostalo (nejenom v americké) společnosti tak daleko, že se muž musí bát pomoci ženě do kabátu, nebo ji dát přednost ve dveřích. V Goldoniho komedii je to vtipně zpřevrácené. Mirandolína dává elegantně „na frak“ svým roztouženým nápadníkům a je to opravdu komické. Divadlo REDUTA Národního divadla v Brně má tak v repertoáru titul, který diváky potěší.

Více souvisejících

Divadlo Reduta hra Mně blesk se dotekl Národní divadlo Brno

Aktuálně se děje

před 28 minutami

před 52 minutami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 1 hodinou

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 3 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 6 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 19 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy