Divadlo v Brně žije. NdB chystá na letošní sezonu naditý repertoár

Snad už zažíváme začátek konce koronaviru v ČR. To by byla dobrá zpráva i pro divadla, která se otevírají do nové sezony. Pravda, vpustí do jeviště jenom ty, kteří se prokáží prodělanou nemocí, nebo mají potvrzení o očkování a, bohužel, stále musíme sledovat divadlo s rouškami na tvářích. Ale hlavní je, že DIVADLO ŽIJE!

Brněnské Národní divadlo na tiskové konferenci představilo celý svůj repertoár premiér na divadelní sezonu. Pravda, s napjatým rozpočtem, ale jak se vyjádřil ředitel divadla Martin Glaser, nebude zrušena žádná z plánovaných premiér.

 

Opera divadla uvede jako první titul svého repertoáru Řecké pašije. Bohuslav Martinů určitě netušil, jak aktuální příběh zhudebnil: Kněz Grigoris svolává shromáždění stařešinů vsi Lycovrissi a vybírá z řad vesničanů Krista a apoštoly pro pašijové hry. Hluboký mír, ve kterém ves dosud žila, je narušen náhlým otřesem. Přicházejí běženci z vydrancované a opuštěné vesnice a žádají o azyl. Jsou hněvivě odmítnuti a donuceni hledat si útočiště ve skalnatých horách. Příběh o odmítnutých běžencích je příběhem dobra a zla v nás. Je to neuvěřitelně aktuální motiv umocněný nádhernou hudbou Bohuslava Martinů.

V repertoáru opery se mohou diváci těšit na premiéru inscenace ALCINA, která zde zazní poprvé. Händel svou operu napsal na jaře 1735 pro Royal Theatre Covent Garden, které se pyšnilo nákladnou jevištní technikou. Tomu odpovídal i kouzelnický námět, jehož původní předlohou je část z Ariostovy básně Orlando furioso. 

Mozartova Kouzelná flétna je už v operních domech nejenom klasikou ale je současně lákadlem na rodinná představení, ve kterých i děti, dnes obklopeni virtuální technikou, mohou být nalákáni na klasický pohádkový příběh.  

V programu opery je také slavný Othello. Je prubířským kamenem hrdinných tenorů, role, do které Verdi vložil všechny odstíny lidské duše – od válečníka, přes něžného a milujícího muže po raněné zvíře sžírané žárlivostí. Na brněnské jeviště se tato jedinečná Verdiho opera vrací po více než třiceti letech.

V  budově Janáčkovy opery uvede divadlo další titul sezony Petra Grimese. Brittenův opus měl svou československou premiéru právě v Brně v roce 1947, teď se vrací, aby se stal dalším projektem skvělého týmu dirigenta Marko Ivanoviće, režiséra Davida Radoka.

Balet Národního divadla vždy disponoval vynikajícím ansámblem, který si může dovolit inscenovat ta nejnáročnější díla do svého repertoáru. Balet Beethoven je toho důkazem. Ke 250. výročí narození hudebního génia připravil Balet NDB ve spolupráci s Janáčkovou operou společný premiérový projekt s názvem Beethoven. Důvodem uvedení původního díla není pouze inspirace velkým výročím, ale především umělecká přitažlivost velké a mimořádné Beethovenovy osobnosti.

Krásná pohádka se v repertoáru divadla objeví v baletě Popelka, Sergeje Prokofjeva. Sugestivní dílo jistě vzbudí zájem nejenom rodičů, ale i dětí.

 

 

Činohra NdB připravila jako první titul sezony inscenaci Nikdo.  Roku 2015 byl ve Vídni objeven rukopis Ödöna von Horvátha, jeho ranná hra z roku 1924. Jde pravděpodobně o dramatikovu prvotinu, která obsahuje v zárodku všechna jeho pozdější obsedantní témata. Sledujeme rej postav v činžovním domě, který je metaforou světa. Z prvního patra „šéfuje“ domu chromý majitel a lichvář. Prostorem hry zní znepokojivý refrén: „Kdo za to může? Nikdo!“  Inscenace bude uvedena v komorním prostředí divadla Reduta.

Divadelní hra Racek, A. P. Čechova patří mezi klasiku „čechovovských“ dramat. Setkáváme se zde s prázdnotou jednajících postav, s touhou žít naplno, plnohodnotněji, ale jak toho dosáhnout.? Neúspěšné uvedení hry jednoho z hrdinů, nenaplněná láska, ale také nuda, která znepokojuje hrdiny hry, ale nikdo neví, jak žít dál. Racek je hra o nesnázích moderní civilizace, byť byla napsána na přelomu staletí.

Další titul, Mahenova Reduta je komponovaný večer věnovaný divadelnímu velikánovi, Jiřímu Mahenovi. Vystoupí v něm řada interpretu NdB, v režii a s vlastním scénářem Hany Mikoláškové.

Film Kočár do Vídně režiséra Karla Kachyni patří k nejlepším filmům šedesátých let, díky výbornému převedení novely Jana Procházky a senzitivní hudbě Jana Nováka. Psychologické drama o nenávisti a lásce na konci druhé světové války zůstává dodnes univerzálním poselstvím o relativizaci základních lidských hodnot.

V divadle Reduta se objeví v premiéře veselohra Ohnivá země, kterou se Václav Štech přesně strefuje do české politiky a společnosti , která se po více než stu letech nezměnila. V textu několikanásobného držitele Ceny divadelní kritiky se dramatik Štech, skutečný ředitel NdB v letech 1920–1925, ocitne na zkoušce vlastní komedie. Bude se mu líbit jevištní koncepce? Dokáže herecký soubor splnit náročné požadavky svého chlebodárce? Nejen o tom, jaké byly poměry u divadla kdysi, ale také o tom, jaké jsou nyní, bude inscenace režiséra Ivana Krejčího.

Dalším titulem Činohry NdB je inscenace Nebesa. Je to poslední drama britské autorky Lucy Kirkwoodové, které v roce 2020 uvedlo londýnské National Theatre, v Mahenově divadle nazkouší Michal Lang, ředitel Divadla pod Palmovkou. Děj se odehrává v  malém městě, kde se staví šibenice pro vražedkyni malé dívky. Vrahyně Sally však tvrdí, že čeká dítě, což by znemožňovalo popravu. Třináct žen a jeden muž, pověřený jejich hlídáním, je zavřeno ve strohé cele městské pevnosti – a my sledujeme, že není tak jednoduché určit, zda je Sally těhotná. Napínavé drama nenechá nikoho lhostejným což je také účelem hry.

Klasikou v repertoárové skladbě mnoha evropských divadel je známá Moliérova komedie Amfitryon.  Hrává a erotická dobrodružství lidí i bohů s rychlými a umně rozvrženými zápletkami, kdy vlastně občas nevíme, kdo je kdo a kdo jsme my, dokázala rozesmát mnohá hlediště a můžeme počítat s tím, že díky talentovaným hercům NdB a díky velevtipnému přebásnění Vladimíra Mikeše, v režii Aminaty Keita to bude hodně navštěvovaný titul i v Redutě.

Večer tříkrálový je jedna ze vzácných komedií W. Shakespeara. Komedie, v níž si nikdo nemůže být jistý tím, co vlastně ke komu cítí, komedie, jejíž nejhlubší smysl je odhalen v podtitulu: Cokoli chcete, je ukázkou mistrovství alžbětinského dramatika. V překladu Jiřího Joska se ujal režie Štěpán Pácl který je zárukou kvalitní zábavy v Mahenově divadle.

Ztížená možnost soustředění, je méně hraná, ale vtipná a vlastně alarmující hra Václava Havla. Napsaná je v době, kdy ještě byly počítače v plenkách ale Havel ve hře nastoluje otázky identity, individualismu, konfliktu techniky a osobností člověka. V komediální nadsázce odhaluje někdy dobře ukrývané lidské slabosti. V režii Martina Glasera se s dramatikou Václava Havla setkáme v NdB popáté.

Pohádek v divadle není nikdy dost., Vždyť s malých diváků vychováme budoucí dospělé návštěvníky divadla. Proto hravá inscenace Kubala a Kuba Kubikula má v repertoáru své místo. Medvědář chodil dlouho po světě se svým mlsným medvědem Kubulou, ale najednou už si s ním nevěděl rady. A tak si vymyslel dobrácké medvědí strašidlo Barbuchu, aby mu pomohlo Kubulu zkrotit. Tato hravá dramatizace Vančurova příběhu děti a jejich rodiče určitě pobaví.

Kavkazský křídlový kruh je strhující drama Bertholda Brechta. Inscenace  v Mahenově divadle v režii Evžena Sokolovského z roku 1961 patří mezi legendární počiny českého divadla – na totéž jeviště se hra vrátí po šedesáti letech v režii Aminaty Keita s původní hudbou Paula Dessaua.

Daší zajímavou inscenací je Chytání Vídně.  Opět v divadle Reduta budeme svědky původního příběhu, ve kterém se malířka Alma vrací do míst svého dětství a dospívání. Příchod do prostředí, v němž se odehrával zdánlivě obyčejný život rodiny, provází vzpomínky na časy, kdy na střeše domu „chytala Vídeň“. Pokud byl člověk trpělivý a umně pohyboval anténou, dokázal v Brně za časů socialismu naladit na televizoru rakouské stanice, plné zakázaných požitků. Autorkou původního díla je Lenka Langronová, režie se ujme Radovan Lipus.

Poslední inscenací činoherní sezony je již kultovní hra Eugena O’Neilla, Smutek sluší Elektře. V sídle rodu Mannonů., ve světě na konci války Severu proti Jihu, dcera a matka očekávají návrat otce a syna. Jaká budoucnost čeká rodinu po několikaletém odloučení?  O´Neill ve své nejslavnější hře dokazuje, že antický svět je nám blízký, neboť způsob prožívání základních lidských emocí zůstává stejně naléhavý. Režie této slavné hry se ujme Michal Dočekal a bude to poslední titul zajímavé a na tituly bohaté divadelní sezóny v činohře NdB.

Související

Salome

RECENZE: Salome je bezchybně realizovaná opera Národního divadla v Brně

Triptych „ Tři povídky“ (Trois Contes) od Gustava Flauberta, poprvé vydané v roce 1877, je asi první moderní zpracování dávnověkého biblického příběhu, o Salome. Oscar Wilde pro napsání divadelní hry (1891) použil právě tento, dá se říct krvelačný biblický příběh o Salome, Herodiadě a stětí Jana Křtitele. Do Judeje přijíždí římský správce Sýrie a probíhá bohatě popisovaná opulentní hostina. Herodiada pomocí intriky přiměje svého manžela Heroda, aby se zamiloval do její dcery Salome. Jejím prostřednictvím pak dosáhne popravy proroka Joachanana, hlásajícího příchod Mesiáše.

Více souvisejících

Národní divadlo Brno Brno

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy