Gorbačov se přišel podívat na divadelní hru o sobě samém, ztvárňuje ho ruská celebrita

První a zároveň poslední sovětský prezident Michail Gorbačov byl na scéně vždy, ale teď se dočkal divadelní hry, uváděné v moskevském Divadle národů pod názvem Gorbačov. Skutečný Gorbačov, bezmála devadesátiletý, se podle médií stal jedním z prvních diváků představení o sobě samém.

"Hra obsahuje tři pravdy: historickou, tvůrčí a pravdu divadelního úspěchu. Sem musíte přijít za tou druhou, která ospravedlňuje tu první a zajišťuje tu třetí," napsala ruská redakce BBC.

Představení vůbec není opsáno z hesla v encyklopedii, takže si prý milovníci moderních dějin a Gorbačovovi obdivovatelé přijdou na své. Během tří a půl hodiny uvidí všechny klíčové okamžiky ze životní dráhy svého idolu - od energického mladíka z jihoruské vsi přes studenta a komsomolce s jediným sáčkem až po kremelské intriky, vzestup i pád a osamělost obtloustlého vdovce.

Pána Kremlu a jeho manželku Raisu ztvárňují ruské herecké hvězdy první velikosti Jevgenij Mironov a Čulpan Chamatovová. Divadelní kvality Mironova, který si na stříbrném plátně zahrál u Andreje i Jegora Končalovských či Nikity Michalkova, mohlo poznat pražské publikum při hostování souboru Olega Tabakova Tabakerka v letech 2006 a 2007.

Klíčem ke zmíněné umělecké pravdě se jeví právě obě hlavní postavy, které jsou ostatně na scéně jediné: přestavení se na Gorbačova dívá právě skrze vztah k Raise a často i očima jeho ženy

"Gorbačov byl politicky obratný, ale jeho city a oddanost Raise vysvětlují i jeho politické chyby a přitažlivost za hranicemi Ruska," poznamenala BBC s tím, že je těžké si představit intimní projevy u manželských párů jiných sovětských vůdců. Ale Gorbačova v představení pojímají právě skrze jeho setkávání s Raisou, milostné schůzky až po nemoc a smrt. Přitom divadelní Raise tak často chybějí výrazy ze slovníku marxistické filozofie, že má najednou stažené hrdlo a slzy v očích - podle kritika možná až příliš často na komsomolku 50. let, kandidátku filozofických věd a náročnou kremelskou paničku.

Každopádně publikum, jakkoli zdecimované protinákazovými opatřeními, dalo najevo, že Gorbačov je úspěch.

Ironií dějin je možná skutečnost, že novomanželům Gorbačovovým by se sotva ve své době podařilo dostat se do divadla v centru Moskvy, kde aplaus sklízí hra o člověku, který měl rád svou ženu a chtě nechtě změnil běh dějin v poslední čtvrtině 20. století, dodala BBC.

Gorbačov se podle serveru Rewizor.ru podíval na hru ještě během podzimní předpremiéry a představení se mu líbilo. Prozradil, že jej už mnohokrát žádali o svolení umělecky ztvárnit jeho životní příběh, ale souhlas dal jen svým dlouholetým přátelům Mironovovi a Chamatovové.

Související

Fotografie zachycuje bývalého generálního tajemníka SSSR Michaila Gorbačova v britském dokumentu stanice BBC. Komentář

"Chtěli něco slyšet, prostě!" Eroze Varšavské smlouvy započala před 35 lety

Dvoudenní summit organizace Varšavské smlouvy v rumunské metropoli, který začal 7. července 1989, proběhl v době historických změn. Doznívaly poslední pomyslné výstřely studené války a rozpadaly se hlavní nosné pilíře komunistické moci ve východní části železnou oponou rozdělené Evropy. Bukurešťská vrcholná schůzka vojensko-politické aliance Sovětského svazu a jeho šesti spojeneckých zemí tak byla dle vzpomínek pamětníků ve srovnání s předchozími „děsivě jiná“. Ačkoliv zůstává veřejnosti téměř neznámá, patří ke klíčovým momentům na cestě k rozpadu východního bloku. 
Ilustrační fotografie. Komentář

RVHP vznikla před 75 lety. Její srovnávání s EU je nepřípadné

Před 75 lety, 8. ledna 1949, skončila v Moskvě čtyřdenní konference, jejímž hlavním výsledkem bylo založení Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP). Organizaci, která představovala faktickou odpověď Sovětského svazu a jeho evropských satelitů na Marshallův plán a počínající ekonomickou integraci západního světa, zpočátku tvořilo šest zemí ovládaných komunistickými stranami, včetně Československa. Jedním z jejích hlavních úkolů bylo zbavit socialistické státy závislosti na dovozu klíčového vybavení, technologií a surovin ze Západu. Tento cíl, stejně jako mnoho dalších, se nikdy nepodařilo naplnit.

Více souvisejících

Michail Gorbačov Divadla Moskva kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy