RECENZE: Pohádkář vstoupil do kin. V něčem přestřelil

RECENZE – Ve čtvrtek do kin vstoupila moderní lovestory Pohádkář z dílny režiséra Vladimíra Michálka, který má na svém kontě několik úspěšných filmů. Pohádkář se však řadí mezi filmy, na který se rádi podíváte, ale přes zdánlivou pohodu od diváka vyžaduje i zamyšlení nad tím, jak ono to vlastně dopadlo.

Partnerské vztahy dostávají v současné společnosti pořádně zabrat. Rozvodovost je v České republice téměř nejvyšší v Evropské unii, manželství se tak pro mnohé stalo přežitkem, někteří odkládají kvůli kariéře založení rodiny. Kolem takové krize vztahů se točí film Vladimíra Michálka Pohádkář, který natočil podle stejnojmenné knihy Barbary Nesvadbové.

Moderní lovestory, jak pohádkáře distributor uvozuje, začíná netradičně. Charismatický kapitán Rott (Matěj Hádek) pátrá po totožnosti muže, kterého nalezli mrtvého v říčním korytě. Z vyšetřování totožnosti se však brzy stane skládání mozaiky mileneckých vztahů a sám Rott se dostane na samou hranu.

Během vyšetřování se seznámí se dvěma ženami (Eva Herzigová a Aňa Geislerová), které žily se stejným mužem, aniž by o tom zpočátku věděly. Pohádkář (Jiří Macháček) vedl dva životy, v jednom byl Mára, ve druhém pak Kamil. Jeho příběh se dozvídáme z vyprávění obou partnerek, mezi kterými neustále pendloval.

Když jeho nevěry objevily, snažily se tomu obě učinit přítrž a získat Pohádkáře pro sebe, což se však ani jedné nepodařilo. Přesto s ním byly ochotné pokračovat dál. Takové jednání pozorovateli připadá naprosto absurdní, ale v některých situacích, jako by se nejednalo o úplně iracionální jednání.

Zvlášť pokud jde o ženu (Aňa Geislerová), která se tak dlouho hnala za kariérou, až si uvědomila, že jí je pětatřicet. Pokud by se měla nově s někým seznamovat, nemusela by se už dítěte dočkat. Či pokud se jedná o ženu (Eva Herzigová), která byla provdaná za kariéristu (Jiří Dvořák), jenž přišel domů o půlnoci, kvůli lháři se s ním rozvedla a teď by měla zůstat s malou dcerkou sama.

Sobecký muž, jemuž smysl pro zodpovědnost nic neříká. Lhář, který lže s takovou samozřejmostí, že si to snad ani neuvědomuje. To je to, co spojuje popis Pohádkáře ve výpovědích obou jeho partnerek. Po ztrátě ženy, se kterou má dceru v pubertě (Anna Linhartová), jako by se uzavřel a nedokázal se už vzpamatovat. Jak se cítí okolí, pro něj není důležité. On je spokojený, a to je vše, co chce.

Na pozadí vyšetřování a příběhu mileneckého trojúhelníku se ale odehrává daleko dramatičtější příběh, který je aktuální. Příběh kapitána Rotta, který jako hypersenzitivní bytost nalezl podobnost mezi životem svým a životem Pohádkáře. Pro detektiva to nakonec není jen vyšetřování vraždy, ale snaha o záchranu sebe samotného.

Vzhledem k tomu, že se v závěru nedovídáme, jak to dopadlo s partnerkami Pohádkáře, je jasné, že pro scénáristu Marka Epstaina byl důležitý jiný příběh. A to ten, který není ve filmu na první pohled stěžejní.

Pokud si některé skutečnosti nedomyslíte sami, může se vám stát, že budete z kina odcházet rozčarovaní z toho, že šlo o příběh bez konce. U Pohádkáře si musíte utřídit myšlenky, protože v opačném případě nenaleznete pozitivní konec.

Co se týče obsazení, nikdo z hlavních postav nepřekvapí. Herci jako by byli vybíráni podle dosavadních rolí, a to nejen pracovních. Aňu Geislerovou i Evu Herzigovou známe jako dvě elegantní a sebejisté ženy. Jiřího Dvořáka abyste v poslední době v kladné roli pohledali. Charismatické postavy naopak téměř tradičně hraje Matěj Hádek. U Jiřího Macháčka si zase kladete otázku, zda mu byly napsány vtípky na míru, nebo zda pocházejí z jeho hlavy. I když je Pohádkář drama, Macháček nevybočuje ze své klasické rozverné role.

Všechny herecké výkony tak působí přirozeně, i když u Evy Herzigové jako u neherečky se musí trochu přimhouřit oko. Přirozeně podat věty, které jsou člověku vloženy do úst, není jen tak. Naprosto perfektně však působila drzá puberťačka v podání dvacetileté Anny Linhartové, která patří mezi výrazné mladé talenty. 

Vše podkresluje hudba Romana Holého, která tvůrcům umožnila snadný přechod mezi komickými scénami z minulosti a pochmurnou atmosférou vyšetřování a života na hraně, který se odehrává v přítomnosti. Podobně se chová i prostředí. Přítomnost je často zahalena v ponurém počasí, zatímco minulost se zdá býti prosluněnou. Ostatně tak občas hodnotíme minulost sami.

Raději vypichuji pozitiva, ale na tomto místě si neodpustím kritiku. Celý film shazuje přehnaný product placement hlavního partnera filmu, kdy se Pohádkář proměňuje na reklamu na zajišťovatele platby platebními kartami. Nic nemám proti citlivě udělané reklamě partnerovi filmu, neboť si uvědomuji, že s penězi v kinematografii to není nikterak růžové. Propagace v Pohádkáři je však trochu silná káva.

Tvůrci PohádkářeNámět: Barbara NesvadbováScénář: Marek EpsteinRežie: Vladimír Michálek

ObsazeníJiří MacháčekEva HerzigováAňa GeislerováMatěj HádekAnna LinhartováMariana KroftováJiří Dvořák

Premiéra: 6. listopadu 2014

Související

Pavel Šimčík ztvárnil hlavní roli ve filmu Velká premiéra.

RECENZE: Velká premiéra je velkým zklamáním s několika dobrými frky

Miroslav Krobot je stále uznávanou personou české filmové a divadelní scény, ale se svými vlastními celovečerními filmy se mu stále nedaří prorazit. Nový snímek je dalším důkazem toho, že režisérský talent s citem pro humor a přesně odpálené vtípky zkrátka nestačí na to, aby dílo dokázalo plnohodnotně držet pohromadě.
Brad Pitt ve filmu Bullet Train.

RECENZE: Bullet Train mixuje akci Johna Wicka s dialogy ve stylu Tarantina

Položili jste si někdy otázku, jak by vypadal snímek, který by si z vypůjčil akční sekvence z Johna Wicka, dialogy od Tarantina a k tomu přidal estetiku Guye Ritchieho? Pokud ano, tak už si nemusíte lámat hlavu nad výsledkem a můžete rovnou vyrazit do kina. Tento Šinkansen jede proklatě rychle a zastávky trvají přesně minutu.

Více souvisejících

Falcon (filmová distribuční společnost) film Pohádkář

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy