Komiksové filmy v roce 2017 (1/2): Extra drsný Wolverine, Thor a konec vesmíru

Praha – Captain America: Občanská válka se stal nejvýdělečnějším filmem roku a ani další komikosvé adaptace nezůstaly pozadu. Není tedy divu, že se letos můžeme těšit na další vydatnou várku superhrdinských filmů. V případě Marvel Cinematic Universe se dokonce poprvé v historii dočkáme rovnou trojice bombastických vykradačů kinařských kas. Než se ale do kin přiřítí Strážci Galaxie, Spider-Man a Thor, zaboří do nás své adamantiové drápy Starej dobrej Logan.

Nejbrutálnější komiksová porcovaná

Když v roce 2000 zazářil v jedné z prvních vlaštovek nové éry X-Men, jen těžko mohl Hugh Jackman čekat, že v kůži nesmrtelného Wolverinea stráví sedmnáct let svého života a zakouří si obří žváro v devíti z deseti mutantských filmů (byť v Deadpoolovi se objevil alespoň ústřižek jeho fotografie). Charismatický Australan ale se svou rolí tak splynul, že si v ní fanoušci jen těžko dokáží představit kohokoli jiného. Tomuto momentu jsme ovšem blíž než kdy jindy, vždyť Jackman na rozdíl od svého alter ega stárne. V osmačtyřiceti mu dělá čím dál větší problémy udržet si vyžadovanou kondici i nadčasový vzhled.

Proto je možné, že bude Logan jeho poslední x-menovskou štací. Těžko si představit vhodnější labutí píseň než postapokalyptickou násilnou řezničinu volně inspirovanou kultovním komiksm Starej dobrej Logan (Old Man Logan) od hvězdného Marka Millara. Tvůrci slibují (a trailery jim zatím dávají za pravdu) civilní a silně osobní příběh unaveného Wolverinea, kterému selhává hojicí schopnost a musí se starat o umírajícího profesora X (Patrick Stewart). Akce má být realistická a každá rána bude hrdiny bolet. Špína, násilí a dospělost, na to sází tato rosomáčí rozlučka, která si na studiu vydupala eRkový rating přístupnosti. Na režisérskou stoličku se vrací James Mangold, který se ujal už předcházející sólovky Wolverine, která se odehrávala v Japonsku. Logan bude mít premiéru druhého března.

Baby Groot a další nálož zlatých sedmdesátých

Před třemi lety se Marvel vytasil s nemyslitelným – vedle Avengers se rozhodl divákům naservírovat filmovou verzi jednoho ze svých nejujetějších týmů, Strážce galaxie. Z podceňované pestrobarevné taškařice, která si umně pohrává s žánrovými klišé, se i díky geniálnímu obsazení stal hit. Ve Strážcích galaxie Vol. 2 se kromě nové várky polozapomenutých popových hitů můžeme těšit na živoucí planetu Ego v podání Kurta Russella. Ano, partička vesmírných renegátů se ani ve svém novém dobrodružství nehodlá nechat svázat konvencemi.

Fanoušky jistě potěší, že se vítězný tým nijak výrazně nezměnil. Vrací se režisér a scénárista James Gunn, stejně jako Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Bradley Cooper i Vin Diesel, jehož postava mluvícího stromu se na konci předchozího filmu obětovala, aby mohla z větvičky opět vyrůst. A jestli se na něco můžeme skutečně těšit, pak je to maličký Groot a snaha geniálního mývala Rocketa vychovat z něj opět plnohodnotného člena týmu. A ukáže se i samotný Sylvester Stallone! Zaškrtněte si tedy ve svých retro kalendářích datum 4. května.

Pod křídly Iron Mana

O tom, že se krátké vystoupení Toma Hollanda v loňské Občanské válce řadí mezi její vrcholy, se toho již napsalo dost a dost. Teď na Petera Parkera čekají skutečné výzvy. Jeho milovaný New York ohrožují zločinci jako Shocker (Bokeem Woodbine) nebo okřídlený Vulture (Michael Keaton), zatímco mezi krutými zdmi střední školy řádí bouřící se hormony a blížící se ples. A přestože mu jeho mecenáš Tony Stark (Robert Downey Jr.) neustále dodává vylepšení jeho obleku, zároveň nedůvěřuje jeho schopnostem se se svými protivníky vypořádat. Nehledě na to, že známý playboy doposud nevzdal snahu sblížit se s tetou May (Marisa Tomei).

Jak se spolupráce dvou donedávna znepřátelených studií Marvel a Sony nakonec vydaří, se dozvíme 6. července. Pro bližší informace o filmu Spider-Man: Homecoming pak doporučujeme nahlédnout do takto zaměřeného článku níže.

Psali jsme: Spider Man konečně správně? Pod dohledem Iron Mana je možné vše V říši mrtvých i gladiátorské aréně

Pokud můžeme v rámci MCU považovat nějakou sérii za přehlíženého otloukánka, pak jsou to bez debat filmy o Thorovi. Vikingskými legendami (tak volně, jak to jen jde) inspirovaná dobrodružství blonďatého kralevice a jeho nezvedeného adoptivního bratra nejsou špatné filmy. Spíše na nich většina lidí jen těžko hledá cokoli, co by je vyvyšovalo nad ostatní. Nejprve se nám v roce 2011 pokusil Kenneth Branagh předložit svoji shakespearovskou vizi, abychom se o dvě léta později dočkali Thorova Pastelově barevného světa, vcelku zábavné jednohubky s možná nejslabším marveláckým záporákem (a to už je co říct) Malekithem (Christopher Eccleston) a dokonalou absencí jakékoli hmatatelné substance. Na druhou stranu jsme se dočkali Mjolniru na věšaku a Thora v podzemce. Asi tak.

Proč by měl být Thor: Ragnarok jiný? Důvodů je celá řada. Předně tu mluvíme o Ragnaröku, vikingském konci světa, kdy se bohové a hrdinové z Valhally utkají s hordami zla, aby téměř všichni (včetně Thora a Odina) zemřeli a svět byl znovuzrozen. Komiksová verze sice jen těžko přinese zkázu tak olbřímích rozměrů, na druhou stranu se dá očekávat smrt hned několika hlavních postav. Dále si povšimněte jména Taika Waititi. Tento novozélandský režisér se ve velmi dobrém světle ukázal jak se svojí upírskou parodií Co děláme v temnotách, tak i loňským Honem na pačlověky o nepravděpodobném přátelství obézního třináctiletého Rickyho (Julian Dennison) a jeho nerudného strýce Heca (Sam Neil) a jejich dobrodružství v divočině.

Psali jsme: Hulk ve vesmíru: Potká se zelený vztekloun se Strážci galaxie?

Třetí důvod? HULK. Když se na konci druhých Avengers vydal nezastavitelný zelený vztekloun do vesmíru, fanoušci ihned poznali, co se chystá. Adaptace komiksu Planeta Hulk, v níž se z alter ega Bruce Bannera stane gladiátor bojující v aréně s nejnebezpečnějšími stvůrami, jaké je vesmír s to nabídnout. Na závěr nelze opomenout hvězdné herecké posily Cate Blanchettovou, Sama Neila, Jeffa Goldbluma nebo Karla Urbana. A měl by se vrátit i Benedict Cumberbatch jako Doctor Stephen Strange. Ragnarok nastane pravděpodobně 2. listopadu.

Toliko k MCU. Chcete-li si připomenout, jak na tom byly marvelovky v roce 2016, můžete tak učinit díky interdimenzionálnímu portálu níže.

Psali jsme: Ohlédnutí za komiksovým rokem, 1. díl: Doctor Strange, Mutanti, Avengers v Občanské válce

Související

Morbius

RECENZE: Nemastný neslaný upír Morbius je nudným pokusem o temný komiks

Další ze série přešlapů studia Sony, které se marně snaží budovat svůj vlastní komiksový vesmír. Upíří Morbius má málo akce, humoru i lásky a o hororu ani nemluvě. Mnohdy pranýřovaný Jared Leto je v tom tentokrát cela nevině a paradoxně je jednou z nejlepších věcí na celém filmu. Jak již jistě tušíte, je to hodně málo.
film Eternals

RECENZE: Specifická komiksovka Eternals si pohrává s alternativní historií světa

Dočkali jsme se. Marvel fanouškům servíruje další snímek ze svého univerza, který tentokrát stojí na vlastních nohou. Netradiční podívaná s rozmáchlou stopáží ukazuje, že Marvel nejsou jen barvičky a atrakce. Režisérka a scénáristka Chloé Zhao se nebojí těžkých témat ani palčivých otázek, ale na jeden snímek je toho snad až příliš moc.

Více souvisejících

studio Marvel studio 20th Century Fox film Spider-Man: Homecoming

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy