RECENZE: Noomi Rapace ve filmu V utajení válčí se strašákem islámského terorismu

RECENZE – Douglas, Bloom, Malkovich, Rapace. Hvězdně obsazený thriller zkušeného bondovského režiséra nabízí kromě několika pražských lokací také alternativní pohled na válku s radikály.

Když dostane zkušená vyšetřovatelka CIA Alice Racineová (Noomi Rapace) za úkol vyslechnout poslíčka známého teroristy Yazida Khaleela (Makram Khoury) a odhalí přitom existenci zrádce ve vlastních řadách, je nucena vypořádat se s misí pěkně postaru, tedy na útěku před nepřáteli i nedůvěřivými spojenci. Pomocnou ruku jí jako první podá až potetovaná zlodějská verze Orlanda Blooma.

Snímek se už na začátku uvede jako standardní akčně-špionážní thriller, ve kterém musí hlavní hrdinka, stíhaná temnou minulostí, dobře zvažovat, komu svěřit svoji důvěru. Zkrátka léty osvědčená hra na krtka. Čím se V utajení snaží od nekonečné záplavy konkurenčních filmů odlišit, je jednak silně aktuální téma terorismu v Evropě, jednak částečně i tím, že je hlavní hrdinkou žena (což ale vídáme rok co rok častěji). Tvůrci si zároveň dávají záležet, aby nepřítelem č. 1 nebyl Islám jako takový, ale pouze jeho extrémistické odnože. Muslimy najdeme na obou stranách barikády.

Režisér Michael Apted (Jeden svět nestačí) nasazuje slušné tempo. I když dává před akcí přednost konverzaci a špionážní rutině, film nenudí. V tomto ohledu se může opřít nejen o kraťoučkou devadesátiminutovou stopáž, ale hlavně o solidní kameru, která dokáže diváka vtáhnout do dění. Nejedná se sice o bůhvíjaké umění, svůj účel ale plní.

Tím bohužel veškeré klady končí. Z výborného castingu nedokázali filmaři vytlouct žádnou skutečně zajímavou postavu. Jistě, Toni Collette je jako vždy charismatická a předvádí solidní standard, ale to je tak vše. Hlavní hrdinka sice začne nadějně (hlavně při výslechu zajatce je radost Alici sledovat), ale s postupem času upadá víc a víc do průměru. Některá její rozhodnutí ji pak sráží ještě níž. Bloom, byť klasicky šarmantní, nenadchne ani neurazí, Malkovich za plně hrazenou dovolenou v jeho milované Praze předvede těch několik ze svých trademarkových over the top blbinek tak nějak v polospánku a způsob, jakým se na plátně mihne Michael Douglas, jen aby za chvíli vysublimoval do propasti zapomnění, je spíš k pláči.

Za tyto i další problémy může v první řadě chabý scénář. O'Brienovo dítko si sice nějaký čas pobylo na slavném Black Listu, to ale nic nemění na tom, že jeho realizace je z jedné poloviny předvídatelná a zoufale neinovativní a z té druhé zbytečně překomplikovaná. Takže zatímco zvraty vidíme ne ještě před zatáčkou, ale rovnou před tunelem, pokud se chceme zorientovat ve všech těch protokolech, formulích a fatvách, co je v jednom kuse někdo bez zjevného smyslu řeší, chtělo by to vést si poznámky. Závěrečné odhalení pak nejenže není překvapivé, ono ani moc nedává smysl.

Bezmoc filmu vyprávět normální příběh předznamenává už jedna z úvodních scén, ve které se celou minulost hlavní hrdinky dozvíme skrze minutové předčítání z její složky. Kompletní anamnéza postavy zkondenzovaná do jednoho neosobního monologu. This-Is-Katana-She’s-Got-My-Back hadr.

V utajení je jedním z těch filmů, na které přeladíte svoji televizi o půl dvanácté v noci, když se vám nechce spát, ale nikde jinde nic kloudného nedávají. Zkrátka ideální intelektuálně nenáročné pozadí pro půlnoční rabování lednice, sjíždění sociálních sítí a usínání v polovině reklam.

Celkové hodnocení: 45 %

Unlocked (2017)

Hrají: Orlando Bloom, Noomi Rapace, John Malkovich, Michael Douglas, Toni Collette, Makram Khoury a další

Režie: Michael Apted

Scénář: Peter O'Brien

Kamera: George Richmond

Hudba: Stephen Barton

Velká Británie / 98 minut / thriller, akční

Související

Více souvisejících

recenze film V utajení Michael Douglas Orlando Bloom Noomi Rapace (herečka) John Malkovich Terorismus barrandov islám

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy