RECENZE: Existuje blbější prostředí pro pohádku než korida? Animák Ferdinand si to nemyslí.

RECENZE – Poslední animovaný film tohoto roku, Ferdinand, má na svědomí tvůrce prvních tří Dob ledových či série Rio. Jeho hrdinou je mírumilovný býk, který namísto zápasení v aréně miluje vůni květin. Kvůli tomu se musí potýkat s opovržlivým nepochopením svého okolí.

Tak nějak jsme to věděli už po červnových Autech 3, ale v prosinci to můžeme říci s naprostou jistotou. Takhle špatný rok kreslené filmy pro děti už dlouho nezažily. O to víc je letošní selhání Disneyho, Dream Works, Illumination a zbytku světa znát, že kontrastuje s rokem 2016, který byl pro žánr naopak extrémně úspěšným a zajímavým (vzpomeňme na Zootropolis, Kuba a kouzelný meč, Odvážnou Vaianu, anime Kimi no na Wa. nebo Červenou želvu). Film inspirovaný oceňovanou dětskou knihou z roku 1936 pak v mizerném trendu pokračuje.

Ferdinand patří mezi ty filmy, které jsou určené pro nejmenší. Je barevný, pořád se v něm něco děje (klidné momenty aby člověk pohledal), zvířátka se v něm ksichtí, kroutí, tancují, poskakují po dvou, řídí auto, vystřelují do vzduchu a vůbec dělají všechny možné skopičiny. Ne že bychom v něm nenašli několik momentů cílených na dospělé, většinou se ale jedná o vtipy, nikoli o charakterové nebo příběhové momenty. A i těch hlášek, co u nich většina děcek jen nechápavě zakoulí bulvami, zatímco jejich tatínkové a maminky konečně trochu procvičí ztuhlé bránice, najdeme ve filmu jako šafránu.

Je tedy nesmírně složité k němu přistupovat očima dospělého kritika. Protože, řekněme si to na rovinu, děti tato lehce natahovaná 108minutová kaše bavila od první scény k titulkům. Jako jednorázové zabití dvou hodin, kdy prcka a svoji lepší polovičku posadíte do kinosálu, narvete cukrem a sami si v (relativním) poklidu vyřešíte poslední předvánoční nákupy, je nejspíš ideální. Dilema, kdo se hrdinně vrhne do davu zuřivých nákupčích a kdo si protrpí Ferdinanda, je ale smrticí.

Počin trojice režisérů v čele s Carlosem Saldanhou sice není vyloženě bez vtipu a nemálo gagů pobaví všechny věkové kategorie, sem tam vydařený humor je ale tím jediným, co může nabídnout. Hlavního hrdinu totiž na jeho cestě doprovází sebranka otravných klišé a karikatur bez špetky nápadu nebo autorského šmrncu. Ambiciózní neurvalý Valiente, prototyp zuřivého býka zabijáka, který pod drsnou slupkou skrývá strach z neúspěchu a mindráky po generace předávané z otce na syna, se ještě dá bez problémů spolknout, výprodejoví ježci (tučňáci) z Madagascaru, neurotická koza (Oslík) ze Shreka, robo býk (obr Vlad) z Na vlásku a další odfláknuté vykrádačky všeho, co jsme v animaci posledních let viděli tisíckrát (a pokaždé líp) už lezou na nervy o poznání víc. Jen těžko tápu v paměti, kdy jsme naposledy mohli vidět film s tolika zbytečnými otravnými sidekicky.

Ferdinandovi nepomáhá ani neohrabané poselství. Buď sám sebou, pacifismus vítězí, láska a přátelství vše překonají, … Děti přeci nejsou tak hloupé, aby tyto hodnoty nepřevzaly přirozeně –z dobrého příběhu. Nepotřebují, aby jim do nich film ponořil celou hlavu a donutil je spolykat tyto prázdné fráze i s morálně pochybným zákalem na dně.

Tím nejsmutnějším na celé věci je totiž fakt, že tvůrci zasadili svoji jednoduchou taškařici do současného prostředí býčích zápasů. Případně že pohádku o tak komplexním a dětsky nepřívětivém tématu jako je týrání zvířat zabalili do pastelových barev, převázali popkulturní mašlí a vypustili do ulic. „Jsi buď rváč, nebo maso,“ říká v jednu chvíli Valiente a aniž by znal celou pravdu, myslí tím, že pokud neskončíš na jatkách, umučí tě k smrti pro pobavení plebsu. Důležitá myšlenka zadupaná do země následující scénou s taneční bitvou mezi býky pěstovanými na porážku a zdegenerovanými německými koni s rodokmenem. Výsledné poselství filmu se sice snaží říct, že je korida špatná, kdo si toho ale má mezi ježky řídícími náklaďák a kozou zvracející plechovky od sardinek všimnout?

Ferdinand cílí na nejmenší a je proto těžké k němu přistupovat jako k umění. A caparty hýřivé eskapády přerostlého býka a jeho kumpánů rozhodně rozhýkají. Snímek bohužel nejenže nedosahuje emocionální nebo myšlenkové hloubky nastavené v posledních letech Pixarem, Dream Works, Disneyim a dalšími, jeho pomatené a těžce polopatické moralizovaní, stejně jako extrémní počet otravných vedlejších postaviček, ho ale odsuzují k smrti zapomněním. A rodiče namlsané stále se zvyšující kvalitou produkce pro děti utýrá k dobrovolnému zadušení se popcornem.

Celkové hodnocení:  50 % (pro děti ve věku AŽ 5 – 9 let 70 %)

Ferdinand (2017)

Originální znění: John Cena, David Tennant, Anthony Anderson, Gabriel Iglesias, Kate McKinnona další

České znění: Ondřej Brzobohatý, Hana Kusnjerová, Tomaš Racek, Terezie Taberyová, Jan Zadražil, Mojmír Maděrič a další

Režie: Carlos Saldanha, Cathy Malkasian, Jeff McGrath

Scénář: Carlos Kotkin

Předloha: Munro Leaf

Kamera: Renato Falcão

Hudba: John Powell

USA / 108 minut / animovaný, rodinný, komedie

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Ferdinand animovaný film John Cena

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy