RECENZE: Film jedné lásky, vášně a jedné krajiny Hastrman se snoubí se skvělými výkony představitelů

RECENZE - 19. dubna 2018 přišel do kin dlouho očekávaný film Hastrman, na motivy knihy Miloše Urbana oceněného Magnesií Literou. Celovečerní debut Ondřeje Havelky do kin přináší úplně nový žánr a po všech stránkách výjimečný film.

Vytvořit filmovou adaptaci mnohovrstevnatého Urbanova díla byl jistě náročný úkol. Režiséru Havelkovi se to společně se scénáristou Petrem Hudským ale povedlo dokonale.

Samotná kniha je totiž rozdělena na dvě části, první se odehrává v první polovině 19. století, druhá již v současnosti. Autoři se zaměřili na bohatší první část knihy a vybrali příběh, který skvěle funguje jako film, ale zároveň nic neubírá knize – lehce otevřený závěr naopak vyzývá k tomu, aby si knihu přečetli ti, kteří se s ní prozatím neseznámili.

„Do kraje pod horou jsem přišel dvakrát. Jednou jako ten, jímž jsem se narodil, podruhé jako ten, kým jsem se stavěl být na tomto světě." Na úvod filmu první věta z knihy a společně s dokonalou kamerou, záběrem na horu Vlhošť odrážející se v hladině rybníka a hudbou už vám nedovolí odejít.

Film začíná příjezdem barona Johana Salmon de Caus do rodného kraje plného rybníků, které chce po vzoru svého otce znovu spravovat. Ve vsi, kde nyní plánuje žít, se setkává s jejími obyvateli, ale hlavně s okouzlující a nespoutanou dívkou Katynkou. Katynka je vesnici považovaná za podivínku, i její otec je z jejího, na tu dobu nezvyklého chovaní, nešťastný. Během Smrtné neděle se navíc utopí Katynčin milý Jakub. Katynka ovšem nemá o další nápadníky nouzi, je do ní zamilovaný jak vesnický kantor Voves, tak i farář Fidelius, který se své touhy snaží vybít dlouhými běhy po lese. I hlavní hrdina podléhá Katynčinu kouzlu a díky citu, který dříve nepoznal, se stává zranitelným a iracionálně jednajícím tvorem. Je jen otázkou času, kdy citům podlehne natolik, že přestane skrývat své zvířecí pudy. O tom ostatně mluví už podtitul filmu „člověk ve zvířeti, zvíře v člověku.“  Touha ho začíná přivádět až na hranice šílenství, zvlášť když s ním Katynka začne otevřeně koketovat. Zvládla bych však tíhu jeho tajemství? Včetně toho, že to byl on, kdo zabil jejího milého Jakuba?

 Celý film je rozdělen na několik částí, které lemují svátky a dodržované tradice. Právě tradice a folklor jsou důležitou složkou celého filmu a jsou zde velmi dobře ztvárněny. 

Na vesnici stále totiž přetrvávají pohanské tradice, proti kterým se neúnavně snaží bojovat farář Fideilus. Pro lidi jsou ale rituály uctívající přírodu natolik důležité, že se jich nehodlají vzdát. Jde hlavně o uznání ducha přírody a o spojení s ní. Právě toto zastupuje i hastrman, který je ztělesněním prastarého živlu. Z filmu tak vyplývá i ekologický apel, zvlášť podpořený bezútěšným epilogem na konci, kdy se dříve nádherný kraj pod kopcem Vlhošť, se kterým se důkladně seznámíme během filmu, stává jen místem pro vytěžení co největšího množství nerostných surovin. To je ten od začátku slibovaný příběh „jedné lásky, jedné vášně a jedné krajiny.“I sám autor předlohy Miloš Urban román nazývá jako zelený.

Důležitým aspektem je samozřejmě výběr herců, který se maximálně podařil.

Karel Dobrý, představitel Hastrmana, překonává své příjmení: je totiž více než dobrý! Ať už jako osvícený světák, zachmuřený snílek máchovského typu či jako pubertální chlapec chystající se na svou první schůzku. Ve všech těchto polohách je neskutečně uvěřitelný.

"Četl jsem Urbanovu knihu už dřív. Imponoval mi a fascinoval mě.Říkal jsem si, že by to byl krásný film, ale že je kniha neuchopitelná a košatá, že by nešla natočit. Pak jsem se potkal s Ondřejem Havelkou a ten mi řekl, že jsem ideální Hastrman do  jeho filmu." uvedl herec nedávno pro média. Svým výkonem naplnil jeho vlastní charakteristiku Urbanovy knihy. Je košatý, neuchopitelný a navíc přesvědčivý. Mystérium knihy s její tajemností a lehkou ironií (tak typickou pro skvělého Miloše Urbana) dokonale přenesl na filmové plátno.

Ale v pozadí rozhodně nezůstává ani postava Katynky v podání Simony Zmrzlé, herečka především Divadla Husa na provázku v Brně. Ale objevila se i seriálech Četníci z Luhačovic, Doktor Martin, Labyrint. Ve filmu debutovala v roce 2008, v povídkovém filmu Kuličky.

Zde se své role zhostila s invencí. Má osobité kouzlo pro kameru, je více než krásná. Scéna, kdy těsně za zdí, předstírá jemnou rozkoš a tak si s Hastrmanem pohrává, je okouzlující.Bonusem jistě také bylo, že krásně zpívá.

Jiří Lábus, co by představitel Hastrmanova sluhy, přidal své postavě jemnou komičnost, rozechvělost, ale i vážnost, oddanost.

"Pokud jde o hraní, já dám vždycky na první pocit, na první seznámení s tím, koho hraji. Už během čtení se mi vytváří kontury postavy a cítím, kam je asi povedu. Pak to samozřejmě musím korigovat s režisérem." dodává Jiří Labus v dubnovém vydání časopisu Xantypa.

Miloš Urban trávil jako malý čas v severních Čechách, Ondřej Havelka na stejná místa jezdil za svým kamarádem. Jak sám řekl, už tehdy měl v hlavě záběry a úhly, pod kterými by mohla kamera tuto krásnou krajinu snímat. Když se po čase už opravdu vrhl do zfilmování Hastrmana, svěřil kameru Divišovi Markovi, držiteli Českého lva za nejlepší kameru ve filmu Štěstí. A byla to trefa do černého. Kamera celému snímku dodává již zmiňovanou mysterióznost! Jejich spolupráce dělá českolipskou krajinu bezpochyby ještě krásnější.

Pokud chcete vidět opravdu ojedinělý,skvělý a jakoby nezařaditelný filmový počin, neváhejte. Bude to stát jistě za to!

HastrmanČesko (2018),  100 minRežie: Ondřej HavelkaPředloha: Miloš Urban (kniha)Scénář: Ondřej Havelka, Petr HudskýHudba: Petr WajsarHrají: Karel Dobrý, Simona Zmrzlá, Jiří Lábus, Jan Kolařík, Jiří Maryško, David Novotný, Norbert Lichý, Vladimír Polívka, Vojtěch Hrabák, Andrea Berecková, Jan Komínek, Anna Kratochvílová, Ivan Sochor

Hodnocení: 85 %

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze film Hastrman

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

Putin pracuje na nejkrutější válečné zbrani Ruska, tvrdí experti. Systém promění bojiště v hořící peklo

Rusko v poslední době zesiluje ostřelování ukrajinských měst a stejně horká je situace na frontě. Zatímco Ukrajina bojuje o přežití, Moskva pracuje na nové zbrani, která by mohla zcela změnit pravidla hry, tvrdí server Onet.pl.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy