RECENZE: Terorismem proti terorismu. Druhého Sicaria si CIA za rámeček nedá

RECENZE – Mučení, únosy, vraždy, vše posvěcené z nejvyšších vládních pozic. Špičkový scénárista Taylor Sheridan se vrací na americko-mexické hranice s novým příběhem o black ops týmu, který bojuje s mexickými kartely všemi myslitelnými prostředky. Sicario 2: Soldado je oproti jedničce depresivnější i syrovější.

Pokračování pochmurného thrilleru o tajném boji americké vlády s mexickými kartely si opět nebere servítky a tentokrát zachází ještě dál. Sympatická agentka FBI Kate Macerová z prvního filmu je pryč a těžiště příběhu se tak přesouvá na původně vedlejší postavy – bezskrupulózního operativce CIA Matta Gravera (Josh Brolin), který se kvůli ochraně amerického snu nebojí jít přes mrtvoly, a tajemného mexického sicaria-zabijáka Alejandra (Benicio Del Toro), jenž je pro mexické narkobarony příslovečným andělem pomsty a naprosté zkázy. Společně dostanou od vlády za úkol vyvolat mezi kartely, které nově začaly do USA pašovat teroristy z ISIS, občanskou válku. Celá operace samozřejmě běží mimo oficiální záznamy a žádný čin není zakázaný. Hašení ohně výbuchem sopky. A protože čím méně budete o filmu vědět, tím lépe, pokusím se tuto recenzi napsat co nejobecněji.

S čím je třeba počítat, je lehká změna stylu. Nebo možná lépe vyhnání přístupu jedničky do extrému. Tři roky starý Sicario využíval pomalý a výrazně depresivní styl s vizuálním i vyprávěcím přístupem, který se nedá označit jinak než jako „čistý“. Italský režisér mafiánského seriálu Gomora, Stefano Sollima, který v čele projektu nahradil kanadskou kometu posledních let Denise Villeneuvea, tyto charakteristiky adoptoval a dále prohloubil. Zároveň do kotlíku přisypal výraznější dávku odměřeného odstupu, protože namísto naivní klaďasky Kate, jejímaž očima jsme byli se Sheridanovým světem seznámeni, je příběh rozmělněn na vícero dějových linií sledujících osudy podlých manipulátorů a vrahů bez svědomí. Risk, který se díky prvotřídní kombinaci fascinujícího scénáře, bezchybných hereckých výkonů a právě syrové pomalu plynoucí Solimovy režie naštěstí povedl.

Z obsazení vyčnívají především ústřední Brolin a del Toro, kteří dokázali svým šedošedým antihrdinům vdechnout život a přimět diváka, aby se o jejich osudy alespoň zajímal, když už s nimi nejspíš nedokáže soucítit (a že by neměl, i když mu film dává hned několik příležitostí, aby se tak stalo). Zaujme ale také talentovaná Isabela Monerová v roli dcery jednoho z mexických mafiánských bossů. Patnáctiletá mexická Američanka se loni objevila v (mizerné) pětce Transformers a o svoji budoucnost se evidentně bát nemusí.

Sheridanův příběh je pak kategorie sama za sebe. Scénárista nominovaný na Oscara za westernovou kriminálku Za každou cenu (které se u nás žádný distributor neujal, což je neomluvitelné) a který si loni odbyl také svoji režijní premiéru – jeho Wind River se stala jedním z nejlepších filmů roku – je v oblasti nihilismu, deprese, menšin a amerických policejních sil v podstatě specialistou. A tentokrát se opravdu nedržel zpátky. Však také nedávno prohlásil, že jednička bude vedle nového filmu vypadat jako komedie. Nepřeháněl.

Soldado v překladu znamená voják. A film se úspěšně snaží přenést své diváky přímo doprostřed válečné zóny. Na slabší žaludky bude toho násilí – ať už při něm stříká krev, duní automatické pušky, vyslýchají se podezřelí nebo se unášejí nevinní lidé – pravděpodobně příliš. Ani těm otrlým ale nebudou některé scény po chuti. Ne, že by bylo násilí až tak opulentní, to není. Spíš tu jde o tu otupělou vykalkulovanou samozřejmost, s níž je provozováno. Divákova fantazie pak odvede zbytek práce.

Na tíživém dojmu má lví podíl také intenzivní hudební podkres islandského skladatele Hildura Guðnadóttira, blízkého spolupracovníka a přítele nedávno zesnulého Jóhanna Jóhannssona, který složil soundtrack k prvnímu filmu a jemuž je Soldado věnován. Hudba je zde jednoduchá, ale nesmírně účinná a z Jóhannssonovy „předlohy“ výrazně čerpá.

Je možné, že nového Sicaria mnoho lidí označí za pózu. S tím nemůžu souhlasit, i když je jasné, odkud taková kritika pramení. A nejde jen o přílišný důraz na násilí a nahrazení hvězdného tria Villeneuve-Deakins-Jóhannsson zdánlivě béčkovým trojlístkem Solima-Wolski-Guðnadóttir, protože nová krev v tomto ohledu obstála na výbornou. Najdou se tu ovšem některé součásti scénáře, které nejsou úplně stoprocentní. Výrazný je v tomto ohledu prvek náhody. Během dvouhodinové stopáže dojde hned k několika velmi nepravděpodobným zásahům osudu, které samy o sobě úplně nevadí, ale jejich kumulace může vyrušit a ubrat filmu na věrohodnosti.

Několika změn pak došly charaktery postav Matta Gravera a Alejandra, které pro potřeby scénáře poněkud vyměkly. Jen maličko a možná to je spíše tím, že se jim dostalo víc prostoru, ale pokud vám záleží na zachování kontinuity, jedná se o volby rušivé a ne úplně podložené. Sheridanův čtvrtý film tak možná je jeho nejtemnějším a emocionálně nejdrásavějším počinem, rozhodně ale není neprůstřelný.

Sicario 2: Soldado je příjemným depresivním zpestřením rozjuchaného blockbusterového léta, které rozhodně stojí za to vidět v kině. Jeho nekompromisní pohled na boj s terorismem uzemní nejednoho rušivého element(ál)a, který by vám na marvelovce házel popcorn za krk a svítil telefonem do obličeje. Tady ale nebude schopný vydat hlásku, natož odvrátit pohled od plátna. Soldado tentokrát dost možná překonalo svého předchůdce.

 

Celkové hodnocení: 85 %

Sicario: Day of the Soldado (2018)

Hrají: Benicio Del Toro, Josh Brolin, Isabela Moner, Jeffrey Donovan, Catherine Keener, Manuel Garcia-Rulfo, Elijah Rodriguez a další

Režie: Stefano Sollima

Scénář: Taylor Sheridan

Kamera: Dariusz Wolski

Hudba: Hildur Guðnadóttir

USA, Itálie / 122 minut / akční, drama, krimi, thriller

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze film Sicario 2: Soldado CIA kartel Mexiko Josh Brolin Benicio Del Toro Catherine Keener Isabela Moner Taylor Sheridan

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy