RECENZE: Český dokument, který nadchnul Vary. King Skate srší energií, šílenstvím a punkem

RECENZE – „Přilepit se k betonu. Vysvištět prostorem. Mít to všechno v pohybu.“ Být skejťákem za normalizace nebyl žádný med, přesto se to partičce puberťáků povedlo. Začínali na překližkách a postupem času si vydobyli světové renomé. Svérázní dědové vzpomínají na léta plná alkoholu, sexu a volnosti.

Prohánět se v 70. letech po sídlišti na prkně vybaveném čtyřmi malými kolečky vzbuzovalo mezi dospělými posměšky i odsudky. Pro Zobáka a spol. se ale jednalo o způsob, jak žít aktivně bez dozoru shora. Spartakiády a Pionýr, to nebylo nic pro ně. Díky časopisům ze Západu, fištrónu některých skejťáků v čele s Martinem Kopeckým a kolísavé podpoře a toleranci ze strany Strany se ale podařilo vybudovat u nás překvapivě početnou subkulturu bláznů na prknech, z nichž někteří dosáhli také na úspěchy v mezinárodních soutěžích.

Dokument Šimona Šafránka se nese přesně v duchu svobody a s ní spojeného chaosu, podle jehož vzoru čeští skejťáci žili. Různě poslepované archivní záběry (kterých se dochovala obdivuhodně pestrá kolekce) prokládá záběry ze současnosti, ve kterých staří pardálové vzpomínají, předvádějí svoje archivní i zbrusu nová prkna a sem tam předvedou na stará kolena nějaký ten tríček. Vidět lehce pupkatého kmeta, jak z jedoucího prkna přeskakuje metr vysokou laťku a zase na něj elegantně dopadá, vyvolá obdiv a závist i v kdejakém mladíkovi. Sem tam se dočkáme i záběrů televizních, které podkreslují ducha doby – ať už mluvíme o Spartakiádě, rozhovorech nebo politických projevech.

Koho ale zajímají „tvrdá data“, nejspíš se zklame. Dokument je sice rozdělený do několika tematických celků (nejisté začátky, vztahy s režimem, soutěže a následné afterparty, ženy-skejťačky, první kontakty s profesionály ze Západu, šílenství a punk, osud skateboardingu po revoluci, …), důraz ale klade na to, jak ta cca desítka skejťáků, kteří ve filmu vzpomínají, vnímala svůj život tehdy, a jak se na něj dívá teď. Kamarádství, rebelie, ale i psychické problémy se tu mísí mezi sebou a dohromady dávají vydatný, i když trochu zředěný guláš dojmů a emocí.

Autenticitě určitě přidávají také rozhovory se samotnými skejťáky. Ať už se z nich stali seriózně vypadající pánové, nebo se pořád oblékají jako puberťáci před patnácti lety, potvrzují na začátku vyřčenou pravdu, že každý z nich byl, je a bude originál. Většina z nich ze sebe sice nedokáže vypotit větu, aniž by ji prošpikovali několika „prostě“, hrstí „vlastně“ a lopatou „vole“, ale svým nadšením pro svoji celoživotní posedlost si vás musejí získat.

Bez nadsázky je třeba dodat, že dokument posouvá o úroveň výš jeho soundtrack. Rockové hitovky a alternativní kousky staršího stejně jako novějšího data fungují jako skutečný soundtrack, který dokresluje atmosféru a dobovým sestřihům dodává šmrnc. Visací zámek, Sex Pistols, ale i Monika Načeva nebo moderní progrock Pravda. Hudebnímu podkresu, jehož playlist můžete momentálně najít také na Spotify, se nedá nic vytknout.

Jestliže je vám tato tématika blízká (a nemusíte být přímo fandové U-ramp a Tonnyho Hawka, stačí se zajímat o underground a rebelující subkultury), odejdete z filmu King Skate nabití pozitivní energií a možná i obohacení o poznání, že má u nás tento sport-nesport bohatou tradici a historii plnou zakrvácených loktů, propitých víkendů a dobrodružství. O moc lépe se asi undergroundový dokument udělat nedá, i když je pravda, že hlavně zezačátku mu jeho kolečka maličko drhnou.

 

Celkové hodnocení: 80 %

King Skate (2018)

Režie: Šimon Šafránek

Scénář: Šimon Šafránek

Kamera: Jiří Chod

Česká republika / 80 minut / dokumentární

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film King Skate dokument skateboarding

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy