RECENZE: Sněžný muž rapuje? Yeti: Ledové dobrodružství staví pravdu na první místo

RECENZE – Mezi animáky letos zatím platilo tradiční rozdělení hvězdný Pixar a zbytek světa kdesi u dna. Nepoměr se pokouší rozbít nová slapsticková moralitka o sněžných mužích, vyzbrojená popovými hvězdami a předělávkou hitovky Under Preassure od skupiny Queen. A částečně se jí to daří.

Migo je mladý yetti, který se nemůže dočkat, až po svém otci převezme prestižní práci rozeznívače gongu, kterým jeho lidé každé ráno probouzí slunce – obřího svítícího šneka putujícího po obloze. V Migově vesnici na vrcholku Himalájí vůbec věří v prapodivné bludy a hlavním heslem dne je: „neptej se a poslouchej posvátné kameny“. Kdo se jim vzepře – například tím, že svým sousedům plete hlavy o tom, jak potkal mytického „pidinožku“ (tzn. člověka) – je vykázán.

Yeti: Ledové dobrodružství (distributora pro příště odkazujeme k Pravidlům českého pravopisu, kterým se tentokrát vyhnul jako yettiové přemýšlení) je typickou americkou animovanou jednohubkou, kterých ročně vznikne hned několik. Má krásnou barevnou animaci, spoustu akce a pohybu, infantilní groteskový humor, který sem tam proloží vtípkem pro dospělé, nese jednoduché morální poselství, a když potřebuje nahnat čas a dělat, že jde s dobou, uchýlí se k lacinému, ale líbivému popovému songu.

Čím se ale může pochlubit, je zajímavý námět. Tím, že film sleduje příběh střetu lidstva a yettijstva z pohledu chlupatých obrů, nabízí tvůrcům velký prostor k vymýšlení zajímavých vtipů a paralel. Zatímco studnice chytrých vtipů ale začne pomalu vysychat ještě během první třetiny filmu, alegorie kritizující totalitní systémy (jak náboženské, tak státní), xenofobii, upřednostňování schematismu před plným pochopením komplexnosti skutečnosti a oslavující pravdu jako nejvyšší ideál, na jehož poznání máme všichni právo nehledě na to, jak nebezpečná nebo nepohodlná může být, nabírá na účinnosti a zajímavosti až do samotného závěru. Pravda, děje se tak (trochu paradoxně) ve zjednodušené a poněkud doslovné formě, aby to dokázaly pochopit i malé děti, ale i tak se v tomto ohledu scénář překvapivě činil.

Film si přesto užijí hlavně malé děti. Postavičky stále někam padají, do něčeho narážejí, nebo před něčím utíkají a uskakují. Většinou je to dokonce i vtipné, i když postupem času to začne být (alespoň pro starší diváky) lehce únavné. Dění na plátně se ani na chvilku nezastaví, jak příběh, tak obraz neustále spěchají kupředu, nebo alespoň víří kolem dokola. Chybí klidné pasáže, během kterých by se dalo vstřebat právě viděné, případně se lépe seznámit s postavami a prozkoumat jejich vzájemné vztahy.

Výraznou slabinou Ledového dobrodružství jsou písničky. Ne, že by byly vyloženě neposlouchatelné (a to ani v českém dabingu), jsou jen obyčejné, jedna splývá se druhou a nedá se očekávat, že by si je děti zapamatovaly a prozpěvovaly. Žádné Let it Go, žádné Hakuna Matata, jen nerozlišitelný šum spíchnutý horkou jehlou.

Yeti má spoustu výborných dílčích nápadů, působí ale uspěchaně, zmateně a všehovšudy by si zasloužil více péče – dotáhnout nápady, vyhladit hrany, zbavit se balastu. Jeho největší síla tkví v poněkud těžkopádně podaném, ale zato nečekaně vyspělém morálním poselství, které ne náhodou rezonuje se současnou atmosférou ve světě.

 

Celkové hodnocení: 65 %

Smallfoot (2018)

Originální znění: Zendaya, Channing Tatum, Danny DeVito, Gina Rodriguez, James Corden, Common, Jimmy Tatro a další

České znění: Michal Holán, Tomáš Juřička, Martin Sobotka, Zuzana Ďurdinová, Radek Škvor, Ladislav Cigánek a další

Režie: Karey Kirkpatrick, Jason Reisig

Scénář: Karey Kirkpatrick, Clare Sera

Hudba: Heitor Pereira

USA / 96 minut / animovaný, muzikál, dobrodružný

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Yeti: Ledové dobrodružství CinemArt animovaný film yetti sněžný muž

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině

V Pásmu Gazy se nachází více válečného odpadu a trosek než na Ukrajině, uvedl ve středu představitel Služby OSN pro boj proti minám (UNMAS) Charles Birch. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy