RECENZE: Fantastická zvířata probouzí nostalgii po Harry Potterovi, ale na svůj výkon se nespoléhají

RECENZE – Režisér David Yates a scénaristka J.K. Rowlingová přicházejí s pokračováním Fantastických zvířat vycházejícím ze světa Harryho Pottera. V novém díle se Mlok utká se zlým černokněžníkem Grindelwaldem. Láska a loajalita jsou podrobeny zkoušce v znesvářeném světě čarodějů.

Pár měsíců poté, co magiozoolog Mlok Scamander zpustošil celý New York a polapil mocného černokněžníka Gellerta Grindelwalda, se na ono místo chce vrátit, aby splnil svůj slib. Právě dokončil svoji knihu o fantastických zvířatech a měl v plánu osobně předat její kopii Tině Goldsteinové. Jenže britské ministerstvo kouzel mu zakázalo cestovat do zahraničí, přičemž je ochotné zrušit zákaz tehdy, přidá-li se Mlok na stranu svého bratra Théseuse a dopadne Credence, který je stále naživu.  Avšak ministerstvo má v úmyslu Credence zabít, neboť jej považuje za hrozbu, avšak za těchto okolností Mlok nabídku odmítá. Celkovou situaci značně zkomplikuje únik Grindelwalda, který sbírá stoupence, aby realizoval svůj plán: připravit vládu čistokrevných čarodějů nad všemi nemagickými bytostmi. Albus Brumbál dostane Mloka na svoji stranu a donutí jej do náročného úkolu zmařit Grindelwaldovy plány, aniž by si uvědomoval, jaké nebezpečí ho čeká.

Když autorka Harryho Pottera J.K. Rowlingová ohlásila reinkarnaci světa čar a kouzel na filmovém plátně v podobě Fantastických zvířat, fanoušci byli štěstím bez sebe. Po premiéře v roce 2016 jejich nadšení mírně opadlo, nicméně v nich nadále žila naděje, že se série obrátí tím správným směrem a že uvidí své známé postavy v jejich poněkud mladším provedení. Právě s touto domněnkou pracují filmoví tvůrci, kteří se rozhodli, že do druhého dílu nacpou co nejvíce odkazů na původní heptalogii na úkor příběhu samotného.

Fantastická zvířata a kde je najít byla jakýmsi prologem znovuoživené série. Nový hlavní hrdina Mlok Scamander sliboval originální úvod do dávno poznaného světa. Jeho fantastičtí tvorové a mudla Jacob Kowalski měli na starost humornou složku. Zobrazení záporáka Grindelwalda v úplném závěru pak něco, co navnadí na chystané pokračování. Konečný výsledek sice dopadl uspokojivě, ale bez fanouškovského lapání po dechu.

Úlohou Grindelwaldových zločinů tedy bylo vychytat chyby předchozích Fantastických zvířat a přinést širší charakteristiku postav. To se daří scénáristce Rowlingové pouze napůl, ve svých knihách dokáže vyprávět příběhy plné jasně definovaných postav, ale na filmovém platně není schopna něčeho takového dosáhnout. Postavy, které předkládá jsou zajímavé a zábavné, ale z hlediska celku jsou to nedotažené polotovary, jejichž potenciál nedostane možnost se přirozeně vyvíjet jako třeba u vedlejší zápletky Queenie a Jacoba.

Po dějové stránce jsou Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny překombinovaným chaosem, ve kterém je velmi obtížné se orientovat. Nejenže do hry vstupuje mnoho postav, ale oni přicházejí a odcházejí, aniž by o tom padlo slovo. Režisér David Yates spolu s Rowlingovou oživují známé lokace a jména ve snaze probudit v divákovi nostalgii po starých dobrých časech.

Je uspokojivé vidět znovu Bradavice, mladou McGonagallovou nebo tvůrce kamene mudrců Nicolase Flamela, ale to děj nijak zvlášť neposune kupředu. Nehledě na tom, jak se Rowlingová snaží, originální svět dosahující takového věhlasu, jako právě ten Harryho Pottera, z toho nevzejde. Autorka se místo recyklovaní dávno poznaných věcí měla vydat novou tvůrčí cestou. 

Eddie Redmayne v roli Mloka září většinu času, co se objevuje na plátně. Zatímco v jedničce mu byl věnován téměř veškerý prostor, zde je upozaděn. Není to ani tak film o něm jako o ostatních postávách. Pozornost mu krade Johnny Depp v roli hlavního záporáka, který se pokouší oslnit, ale ve finále působí dost vyčpěle. Zachraňuje to jeho antagonista Album Brumbál v rukou Juda Law, jenž nejoblíbenější postavě Potterovců vdechuje sympatie a důvěru.

Výkon Ezry Millera jako Credence by se dal popsat slovy „Kdo jsem já?“, neboť většiny času věnuje pátrání po tom, kdo je a odkud pochází. Nehledě na omezeném prostoru, ve kterém se pohybuje, nedostává plnocennou možnost, jak vyniknout z davu jiných postav. Herci jako Katherine Waterson, Dan Fogler nebo třeba Zöe Kravitz se potýkají se stejným problémem, hrají sice bravurně, ale rovněž splývají se zbytkem. Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny v průběhu 135 minut nenabízí dějově nic zásadního, na plátně se sice něco stane, ale divák dostane namísto plnohodnotného filmu pouze zdlouhavou seriálovou epizodu. Závěrečná scéna slouží jako jednohubka, která má navnadit na chystané pokračování. Zcela jednoznačně se jedná o nejslabší film ze světa Harryho Pottera.

Celkové hodnocení: 60 %

Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald (2018)

Hrají: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Dan Fogler, Johnny Depp, Jude Law, Alison Sudol, Ezra Miller, Zoë Kravitz, Claudia Kim a další

Režie: David YatesScénář: J. K. RowlingKamera: Philippe RousselotHudba: James Newton Howard

Velká Británie, USA / 134 minut / Dobrodružný / Rodinný / Fantasy

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny Joanne Rowlingová (J. K. Rowling) Jude Law Johnny Depp

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 31 minutami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 1 hodinou

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 2 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Ukrajina míří do NATO a Moskva musí pochopit, že nemůže vyhrát, zdůraznil Stoltenberg v Kyjevě

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ujistil, že místo Ukrajiny je v NATO a země se nachází na cestě do aliance, řekl v Kyjevě.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy