Česko nezíská Oscara. Film "Všechno bude" se neprobil do užší nominace

Český snímek Všechno bude režiséra Olma Omerzua se do užší nominace na Oscary v kategorii cizojazyčných filmů neprobojoval. Z Evropy se mezi devět vybraných filmů dostala díla z Dánska, Německa a Polska. V pondělí odpoledne místního času (v noci na dnešek SEČ) to oznámila americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS), která prestižní ocenění uděluje.

V užším výběru neanglicky mluvených filmů se ocitly kolumbijské kriminální drama Stěhovaví ptáci, dánský thriller Tísňové volání, německé drama Werk ohne Autor (Dílo bez autora), japonský snímek Zloději, kazašský film Ayka, libanonské drama Kafarnaum, mexické drama Roma, polská dramatická romance Studená válka a jihokorejské mysteriózní drama Vzplanutí.

Announcing the #Oscars shortlists! What movies will you be adding to your watchlist this season? https://t.co/q8xa1SQsTx pic.twitter.com/QmwipxEz1e

— The Academy (@TheAcademy) 17. prosince 2018

Akademie oznámila také užší nominace v kategoriích celovečerní dokument, krátkometrážní hraný film, krátkometrážní animovaný film, hudba, píseň, masky a vizuální efekty. Nominace v hudebních kategoriích byly obsazeny poprvé od roku 1979.

Za favorita mezi zahraničními filmy americká média považují především mexický snímek Roma oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna, který je zároveň scénáristou a producentem filmu. Částečně autobiografický černobílý snímek o životě v mexické metropoli v 70. letech minulého století měl světovou premiéru letos v srpnu na filmovém festivalu v Benátkách, kde získal hlavní cenu.

Šanci na vítězství má podle serveru Hollywood Reporter také polský film režiséra Pawla Pawlikowského Studená válka, který letos získal cenu Evropské filmové akademie (EFA) pro nejlepší film roku. Režisér a scenárista polského původu, jenž působí především v Británii, zasadil příběh do Polska a Francie v době studené války. Na jejím pozadí se rozvíjí drama osudové lásky zpěvačky Zuly a skladatele Wiktora.

Za překvapení označují někteří filmoví kritici skutečnost, že porota do užší nominace nezařadila některý z filmů, které letos zaujaly na filmovém festivalu v Cannes. Jde zejména o italský film Dogman režiséra Mattea Garroneho, švédský snímek Hranice nebo belgické drama Dívka.

V ostatních kategoriích zaujal porotu americké filmové akademie muzikál Mary Poppins se vrací režiséra Roba Marshalla. Získal užší nominaci v kategoriích hudba a vizuální efekty, dokonce dvakrát se objevuje v užší nominaci o nejlepší píseň.

V kategorii masky byl vybrán životopisný film Bohemian Rhapsody o zpěvákovi skupiny Queen Freddiem Mercurym, který počátkem měsíce získal i nominaci na letošní americké filmové ceny Zlatý glóbus.

Nominace na ostatní kategorie Oscarů budou oznámeny 22. ledna, udělování cen pak bude v neděli 24. února.

Související

film Všechno bude

Češi usilují o Oscara s filmem Všechno bude. Má šanci?

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA), která každoročně stojí za udílením cen Český lev, doporučila film Všechno bude na nominaci na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční cizojazyčný film, režisérem je Olmo Omerzu a producentem Jiří Konečný. Akademici vybírali z 21 českých hraných a dokumentárních filmů, které přihlásili sami jejich producenti. Film Všechno bude dostane šanci reprezentovat českou kinematografii na již 91. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd, který se uskuteční 24. února 2019 v Los Angeles.

Více souvisejících

film Všechno bude Americký Oscar filmy kultura USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy