RECENZE: Skvělý Raubíř Ralf 2 učí o přátelství a dělá reklamu půlce internetu

RECENZE – Do kin míří pokračování úspěšného hitu, který (spolu s pohádkou Na vlásku) v podstatě nastartoval moderní dynastii Disneyho animovaných hitů. Tentokrát se hodný záporák Ralf a závodnice Vanilopka vydají na internet za princeznami, videi s kočkami a… ehm, eshopy? Čeká nás druhý Ready Player One, nebo další průšvih po vzoru Emoji ve filmu?

Ralf je záporákem v arkádové videohře Oprav to, Felixi! Dobrosrdečný hromotluk s menším problémem se zvládáním vzteku se ale v prvním filmu rozhodl stát se klaďasem. Vždyť klaďasy má každý rád, kdežto odstrkovaní zloduši bydlí na skládce a nikdy je nezvou na party. Na své kostrbaté cestě za uznáním se ale spřátelil se závodnicí ze sousedního herního automatu Vanilopkou a uvědomil si, že jako záporák, který rozbíjí věci, je pro Opraváře Felixe nepostradatelný. A protože na to přišli i všechny ostatní postavy z jeho videohry, vše skončilo šťastně. Raubíř Ralf měl humor, srdce, výborné postavy, se kterými se ztotožníte, spoustu důležitých poselství pro děti a nápaditě si hrál s toystroryovskou myšlenkou, že všechny postavy ve videoherním světě jsou živé a po šichtě se schází v hospodě, podpůrných skupinách, nebo třeba závodí o to, kdo bude zítra hlavní postavou hry. Na jeho pokračování jsme ale museli čekat šest let.

Tentokrát si Vanilopka s Ralfem žijí spokojeným bezproblémovým životem. Tedy až do chvíle, kdy se automat dětské závodnice rozbije a hrozí, že bude vyřazen z provozu. Naštěstí žijeme v době virtuálního rozkvětu a oba přátelé se tak rozhodnou vydat do nablýskaného světa internetu a koupit nový ovladač na eBay…

A je to tady, říkáte si: eBay, Google, Wikipedia, YouTube, Pinterest, Twitter, Amazon, … všichni weboví giganti (snad kromě Applu a Pornhub) na jednom místě. Product placement, že by se za něj nemusela stydět ani polovina české filmové a seriálové produkce. Laciný způsob, jak milionkrát zaplatit natáčení jen tím, že se ve filmu objeví jejich loga. Nehledě na snahu lákat děcka na to, co je zrovna moderní. Předloni jsme to viděli u Emoji ve filmu, o rok dříve u Trollů a brzy se na nás údajně chystá film věnovaný memes (který snad ale nikdy nevznikne). Ale také je to trik, který se povedl ukočírovat Spielbergovi v Ready Player One a jistému dánskému kostičkovému impériu v  LEGO® příběhu a LEGO® Batmanovi.

A světe div se (nebo možná nediv, protože druhý díl mají na svědomí ti samí lidé, kteří stojí za jedničkou, jmenovitě Rich Moore a Phil Johnston), Raubíř Ralf a internet se řadí jednoznačně mezi ty, kteří uspěli. Ano, někdy je těch značek trochu moc – zvlášť když k tomu připočítáme, že si tu studio Disney dělá reklamu hlavně samo na sebe a v polovině filmu na diváka vychrlí skvadru všech svých princezen doplněnou o stormtroopery, Iron Mana, Pixarovky a spoustu dalších fenoménů, které za ta léta skoupilo – ale i tak působí filmový internet živým, hravým a nenuceným dojmem. Jedná se o takový alternativní pohled na prostředí, bez kterého by dnes většina z nás vlastně ani nemohla plnohodnotně fungovat.

Zasazení do světa World Wide Webu navíc tvůrcům umožňuje nedržet se v zajetých vyprávěcích kolejích, ale pořádně se kreativně vyřádit a být třeskutě meta. Setkání Vanilopky se skvadrou princezen, které na vás v jedné zběsilé scéně vychrlí všechna klišé a tropy klasických disneyovek a ještě je stihnou ironicky okomentovat, je jen vrcholem ledovce odkazů na populární a internetovou kulturu, chytrých dekonstrukcí a překvapivých, jak Windows Vista kousavých satirických komentářů k tomu, jak se dnes na internetu chováme („První pravidlo internetu zní: ‚Nikdy se nedívej na komentáře.‘“) a jak se chováme, když internet zrovna běží o nějaký ten megabyte pomaleji, než by se nám líbilo.

Raubíř Ralf a internet ale samozřejmě není jen o parodii a odkazování. Stejně jako jednička ale neklade bůhvíjak velký důraz na příběh. Místo toho se soustředí na ústřední postavy – Ralfa a Vanilopku. Ty si jsou tentokrát v podstatě rovnocenné (byť vše sledujeme převážně z Ralfova pohledu) a film se soustředí téměř výhradně na to, jak jejich různorodé touhy ohrožují jejich přátelství. Jak pravila jedna z postav již v traileru: „Nikde není psáno, že nejlepší kámoši musí mít i stejný sny.“ To je důležité poselství, které se v dětských filmech moc často nevidí. A snímek si s ním poradil velmi vkusně a nápaditě – a dokonce se mu přitom podařilo ukočírovat i některá otravná klišé, která u podobných moralitek hrozí.

Po technické stránce pak škoda plýtvat slovy. Animace je prostě úžasná: internet je pravou futuristickou megalopolí, lokace v Masakru vypadají, jako by vypadly ze skutečné počítačové hry, vše zkrátka sedí. Tentokrát navíc musím vychválit i český dabing. Jedná se o prvotřídně odvedenou práci jak po stránce hlasové, tak i překladové.

Pokud jde o nedostatky, těch film nemá mnoho a jsou spíš zanedbatelné. Rozhodně je škoda, že se téměř vytratilo Ralfovo záporáctví. V prvním filmu chtěl být hrdinou, ale na cestě za oblíbeností kradl, podváděl a pral se. Na konci se sice poučil, ale ztratil tím právě tu vlastnost, která ho odlišovala od plejády hlavních hrdinů z desítky dalších animáků. Je také pravdou, že se Raubíř Ralf a internet občas nechává unést a víc se soustředí na vedlejší nápady, než na Ralfa s Vanilopkou. Film pak sice baví, ale poněkud se táhne.

Možná největším „problémem“ pak může být, že si druhého Ralfa zamilují hlavně takzvaní mileniálové. Starší generace, které internetem nežijí, se budou ztrácet. A dost zmatené budou jistě také děti. Ty si film sice jistě užijí, ale zejména ty mladší většinu vtipů a odkazů nemají šanci pochopit. Homo Interneticus však chrochtá blahem a lajkuje ostošest.

Celkové hodnocení: 85 %

Ralph Breaks The Internet: Wreck-It Ralph 2 (2018)

Originální znění: John C. Reilly, Sarah Silverman, Gal Gadot, Taraji P. Henson, Jack McBrayer (Alan Tudyk a další

České znění: Roman Štabrňák, Veronika Žilková, Sandra Pogodová, Eva Burešová, Jan Dolanský, Pavel Tesař a další

Režie: Rich Moore, Phil Johnston

Scénář: Phil Johnston, Pamela Ribon

Kamera: Martin Žiaran

USA / 113 minut / animovaný, komedie, dobrodružný

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Raubíř Ralf a internet animovaný film studio Disney videohry

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy