RECENZE: Ženy v běhy jsou neškodným mainstreamem. Originalní příběh poraží očividný scénář

RECENZE – Scénárista Martin Horský si po nepříliš vydařených komediích Bezva ženská na krku a Život je život poprvé sedá za režisérské křeslo. Námět na film se mu zrodil v hlavě jak jinak než při běhání. Obklopil se výrazným hereckým obsazením a natočil nekomplikovanou vztahovou komedii v duchu Marie Poledňákové.

Jindřich (Boleslav Polívka) se na staré kolena rozhodne žít svůj život naplno. Nechá se potetovat, skočí s padákem nebo své manželce Věře (Zlata Adamovská) uplete teplé ponožky. Při sledování televize se inspiruje Zátopkovým zlatým finišem a připíše si na svůj seznam položku: uběhnout maraton. Jenže splnění tohoto cíle se nedočká, neboť náhle zemře. Věra se rozhodne uctít jeho památku během na 42 kilometrů za pomoci svých tří dcer. Zpočátku to vypadá, že žádná z dcer nabude mít na tříměsíční trénink čas. Nejstarší Marcela (Tereza Kostková) má plné ruce práce se svými třemi syny a dětinským partnerem Karlem (Ondřej Vetchý). Prostřední Bára (Veronika Khek Kubařová) touží po dítěti, ale zatím nenašla toho pravého a nejmladší Kačka (Jenovéfa Boková) řeší partnerské problémy s ženatým přítelem, vedle toho má značný odpor k běhání.

Nakonec dcery svolí a zúčastní se rodinného závodu. Pohledný trenér (Vladimír Polívka) je provede běžeckou přípravou se záměrem doběhnout do cíle. Mezitím si Bára vyhlédne v okně protějšího domu osamělou holčičku, s níž naváže přátelství a probudí sympatie v nerudném tatínkovi (Martin Hoffman).

Ústřední zápletka filmu je relativně originální – čtyři ženy si skrze zesnulého otce nacházejí cestu ke sportu a tím navracejí i kontrolu svému životu. Kromě sportovního podtextu se zde především rozehrává vztahové drama mezi dcerami a jejich protějšky. Marcela žije přes 20 let s Karlem, mají spolu tři syny a on není schopný ji požádat o ruku, proto může být maraton jakýmsi příslibem změny. Velice podobné je to u ostatních sester, kdy každá řeší jinou sérii dilemat.

Směrování děje je patrné od prvních momentů filmu. Příběh se rozehrává na předem daném hřišti vztahů mezi postavami s celkem předvídatelným budoucím vývojem. Proto Horský sází na humor a autentické výkony herců. Důkazem tomu jsou kupříkladu rodinné scénky Marcely, v niž velmi výrazně dominuje Vetchého osobnost a humor, i když občas zavání častými předsudky o pohlavích.

Některé pokusy o humor působí samoúčelně, jiné se zase spoléhají na charisma daného herce. Film navozuje pocit radostného pohledu na svět, v němž vždy zvítězí láska a vše dospěje k pozitivnímu konci. Snadné vtažení do děje způsobují velmi vhodně zvolené pražské lokace, jež dotvářejí kulisy snímku.

Na to, že se jedná o režijní debut Martina Horského, tak je nutno uznat, že mu jde práce od ruky. Ve filmu se nenachází nic, z čeho by měl být divák nutně zděšen. Naopak vše ústrojně zapadá a děj se zbytečně nevleče.

Ženy v běhu si nenárokují patent na pravdu, je pouze na divákovi, zdali bude souhlasit či nikoliv. Nicméně jsou i nadále jistou zárukou smíchu a nositelem dobré nálady. Nehledě na tom, že je vše přiznané už od začátku.

Celkové hodnocení: 65 %

Ženy v běhu (2019)

Režie: Martin HorskýScénář: Martin HorskýKamera: Jan DrnekHrají: Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Kubařová, Jenovéfa Boková, Ondřej Vetchý, Vladimír Polívka, Martin Hofmann, Samuel Gyerták, David Kraus, Petr Vondráček, Ondřej Malý, Bolek Polívka

Česko / 93 minut / Komedie

Související

film Ženy v běhu

Ženy v běhu stále vévodí kinům, na druhé místo se vyšvihla akční novinka

Žebříček víkendové návštěvnosti tuzemských kin potřetí za sebou vede komedie režiséra Martina Horského Ženy v běhu. O víkendu ji vidělo 118.000 lidí, celkem tak za tři týdny promítání přilákala na 580.000 diváků a její tržby dosáhly téměř 90 milionů korun. Na druhém místě skončila americká novinka, kyberpunkový akční film Alita: Bojový Anděl a na třetí se z předchozí druhé pozice posunul Lego® příběh. Vyplývá to z údajů, které dnes na svém webu zveřejnila Unie filmových distributorů.

Více souvisejících

film Ženy v běhu Martin Horský (režisér scénarista) Zlata Adamovská Vladimír Polívka Jenovéfa Boková (herečka) recenze Veronika Kubařová Boleslav Polívka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy