Křišťálový glóbus ve Varech získal norský film Henrik. Vary končí

Karlovy Vary - Křišťálový globus za nejlepší film si ze 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu odveze režisér Martin Lund za film Henrik. Jeho film vybrala odborná porota, sošku si domů z Karlových Varů odveze také představitel hlavní role Henrik Rafaelsen za nejlepší mužský herecký výkon.

„Děkuji, je to velká čest. Před šesti týdny jsem se dozvěděl, že můžeme jet do Varů, před dvěma týdny, že jsme v hlavní soutěži a teď dostanu tuto krásnou cenu. Děkuji režisérovi Martinu Lundovi, že jsem mohl být součástí jeho práce,“ řekl při přijetí ceny pro nejlepšího herce Rafaelsen.

To ještě netušil, že několik minut poté si na pódium přijde sám Lund pro sošku nejcennější, tedy pro Křišťálový globus za nejlepší film 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

„Děkujeme porotě. Sice se vůbec neznáme, ale očividně jste velmi milí lidé,“ uvedl režisér při ceremoniálu.

Ocenění herci přitom byli rovnou dva. Kromě Henrika Rafaelsena si sošku z Karlových Varů odveze také polský herec Eryr Lubos. Toho na podiu doslova přemohlo dojetí. Kapesníkem si utíral slzy a měl velký problém ze sebe vypravit děkovnou řeč.

Zvláštní uznání si od poroty vysloužil mladý herec Yannis Papadopoulos. Role ve filmu Chlapec pojídající ptačí zob byla jeho první rolí v celovečerním snímku a hned si odváží cenu z velkého filmového festivalu.

„Děkuji. Děkuji velice. Je to obrovská čest. Rád bych vyjádřil nesmírný vděk režisérovi, protože mi pomohl najít místo na tomto světě. Takže mu uznání patří stejně jako mně,“ řekl lámanou angličtinou mladý Řek.

Cena za režii putuje do Kanady, získal ji režisér Rafaël Ouellet za film Kamion.

V sekci Na východ od Západu uspěl ukrajinský film Dům s věžičkou režisérky Evy Neymann. I v této kategorii porota udělila zvláštní uznání a to filmu Aurora.

Cenu za nejlepší dokument do 30 minut si z Karlových Varů odveze snímek Příběh pro Modlinovy, cenu za dokument nad 30 minut potom film Poslední záchranka v Sofii, který natočil ceněný režisér Ilian Metev.

„Je to velká pocta dostat tuto cenu, chci poděkovat portag, producentům, rodině a samozřejmě festivalu a porotě,“ radoval se tvůrce. Zvláštní uznání si na podiu převzala známá a dalšími cenami již mnohokrát ověnčená česká dokumentaristka Helena Třeštíková za film Soukromý vesmír.

Cenu deníku Právo, o které rozhodlo přes 66 tisíc diváků, získal film Hasta la Vista.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se letos konal už po sedmačtyřicáté. Přehlídka filmů, z nichž se valná většina představila českému publiku vůbec poprvé, trvala od pátku 29. června do 7. července.

Hlavními hvězdami letošního ročníku byly světoznámé herečky Helen Mirrenová a Susan Sarandonová. Po červeném koberci se ale prošla také celá řada delegací soutěžních i nesoutěžních filmů.

Své želízko v hlavní soutěži letos měla také Česká republika, o festivalovou cenu Křišťálový glóbus soutěžil Marek Najbrt se snímkem Polski film. Nakonec ji nezískal, ale čtveřice českých herců Marek Daniel, Pavel Liška, Tomáš Matonoha a Josef Polášek si donesli zvláštní uznání za společný herecký výkon.

Související

film Nabarvené ptáče

Kameraman Smutný získal festivalovou cenu za Nabarvené ptáče

Kameraman Vladimír Smutný získal na filmovém festivalu v Chicagu ocenění za nejlepší kameru filmu Nabarvené ptáče. ČTK to dnes za produkci filmu sdělila Jana Šafářová. Film režiséra a producenta Václava Marhoula také získal amerického distributora IFC Films. Marhoul dál objíždí festivaly po celém světe a do začátku příštího roku ho čeká klání o nominaci na cenu Zlatý Glóbus i o nominaci na cenu za Nejlepší zahraniční film udílený při amerických filmových cenách Oscar.

Více souvisejících

filmové festivaly Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy