Kráska a zvíře v novém zpracování, bohužel i rozpačitě

RECENZE FILMU - Kdo jiný než Francouzi, z jejichž pohádkové pokladnice tento příběh pochází, by měli připravit novou adaptaci. Takovou, která by předčila provedení s charismatickým Jeanem Maraisem z roku 1946. Zda novinka režiséra Christophea Ganse tyto ambice potvrdí, je v tuto chvíli nejasné, ale jisté je, že si zatím vede podstatně lépe než tolik očekávaná Angelika.

Zdroj: YouTube

I naši diváci, zvláště dříve narození, si budou pamatovat minimálně dvě adaptace pocházející z našeho prostředí. Komornější televizní inscenaci z roku 1971 režírované Antonínem Moskalykem dominovala v roli krásné dívky rozhodnuté vykoupit prohřešek svého otce Jana Šulcová; její partner měl podobu šelmy, v níž se skrýval Jiří Klem. Pod mírně změněným titulem Panna a netvor připravil značně syrovější verzi Juraj Herz (1978), který do hlavních rolí obsadil Zdenu Studénkovou a Vlastimila Harapese, jehož hlavu zdobila napodobenina dravého ptáka. Když se ještě zastavíme u zmíněného francouzského filmu, tak Jean Marais chtěl, aby se jeho Zvíře podobalo jelenovi a ustoupil až po přesvědčovacím rozhovoru s režisérem Cocteauem.

Ale zpět k zatím poslednímu provedení. Vplouváme do legendy ve formě vyprávění matky malým dětem o krásné dívce zvané Belle, její početné rodině a tajemném zámku (i když ve filmu vypadá jako hrad vyloupnutý z úchvatné počítačové adventury), po němž bloudí podivná bytost mající zvířecí vzhled, leč pohybující se jako člověk. Základní dějová kostra pohádky zůstává zachována: kupec mající vedle skromné a milé Belle ještě marnivé Annu a Clotilde, je postižený ztrátou prakticky celého majetku a po utrhnutí růže na tajemném zámku má být vydán napospas děsivému Zvířeti. Belle je rozhodnuta přijmout místo něj trest a vydává se na místo, kde ji čeká zakletý Princ. Jenže Gans, jehož jméno vedle režijní stoličky najdeme i v kolonce scénář, příběh rozvinul a obohatil o některé prvky, které v původní pohádce nenajdeme. Především má kupec vedle tří dcer ještě stejný počet synů (Maxim, Jean-Baptiste a Tristan) a právě první z nich má na svědomí další dějový zvrat. Přivádí do děje zločineckou bandu padoucha Perducase, jenž kvůli Maximovým dluhům žádá po kupci jejich splacení a stařec při útěku před ním zabloudí do království Zvířete. Pokud je mi známo, tak v převážné většině verzí také nikdy nebylo vysvětleno, jaká kletba vedla šlechtice k proměně ve zvíře, z níž mu může pomoci jen zamilované nevinné děvče – tady se nám formou retrospektiv dostane patřičného vysvětlení, z něhož se v konečném důsledku vyvine i samotný závěr. A nelze opomenout ani roztomilé Taminy, jakési pohádkové verze jezevčíků, kteří se snaží osamělé Belle pomáhat. Nepochybně to bude jeden z pádných důvodů jak na film nalákat děti.

Na rozdíl od jiných adaptací zde bude mít Vincent Cassel daleko více možností se nám představit bez zvířecí masky. Jeho partnerkou je filmovým divákům už důvěrně známá Léa Seydoux, jejíž tvář můžeme ve stejné době obdivovat ve velkoryse pojatém Grandhotelu Budapest (ale připomenout si ji lze i v dalších skvělých snímcích, od Hanebných panchartů přes Půlnoc v Paříži až po Život Adele). Nemohu se však zbavit pocitu, že pro roli krásky by se spíš hodila Yvonne Catterfeld, ztělesňující Princovu manželku. Zato Eduardo Noriega v roli Perducase je určitě skvělou volbou, španělskému herci se podařilo bezezbytku vyjádřit maximální možnou míru zbabělosti, krutosti a podlosti své postavy.

Nikoho nepřekvapí, že film disponující rozpočtem 33 milionů dolarů je doslova prošpikován trikovými scénami, což je především případ oživlých kamenných mužů nebo snových scén, které Belle vyvolává ve svém pokoji na zámku v léčivém jezírku, bohužel nejvíc na tuto oblast doplácí Zlatá laň, jejíž počítačové pohyby odhalí i divák s větším počtem dioptrií. Nechybí ale také velký kus poctivé filmařiny, což nejčastěji (kromě finálního boje) provází Perducasovu bandu. A docela na okraj poznámku pro filmové fanoušky – většina lokací se nenatáčela ve sladké Francii, nýbrž v proslulém studiu Babelsberg u německého Postdamu.

Možným problémem pro Krásku a zvíře bude najít cílenou skupinu diváků. Z jistých důvodů mi pro děti film přijde poměrně dost dospělý a některé slabší povahy by s ním mohly mít problémy. Žádat, aby na něj chodily jen teenageři a plnoleté osoby je také nemožné, pro ně je zase snímek moc dětský. Přímo to volá po termínu rodinný, ale obávám se, že to nebude fungovat. Úlitba digitální éře čehokoliv je až příliš zřejmá, poněkud zahalený do nenápadna je základní bod celého filmu, totiž onen upřímný cit, jenž má Prince zbavit jeho obludného zjevu – ten kolem vás prošumí nějak mimochodem, že vám dost možná unikne. Přesto jde o dílo, které si své obdivovatele najde a vůbec bych se nedivil, kdyby se zase jednou opakovala historie a nějaký tvůrčí tým využil kulis tajemných zákoutí Princova zámku k pohádkové adventuře.

KRÁSKA A ZVÍŘE

(La belle et la bête)

Hrají: Léa Seydoux, Vincent Cassel, André Dussollier, Eduardo Noriega, Myriam Charleins, Yvonne Catterfeld, Audrey Lamy, Sara Giraudeau, Nicolas Gob, Louka Meliava, Jonathan Demurger.

Kamera: Christophe Beaucarne

Hudba: Pierre Adenot

Scénář a režie: Christophe Gans

112 minut

Premiéra: 12. února  2014 (Francie), 13. března 2014 (Česká republika)

Související

Emma Watson ve filmu Kráska a zvíře

RECENZE: Kráska a zvíře aneb co by byla romantika bez pogromu?

RECENZE – U Disneyho nadále pokračují v úspěšném trendu převádění animovaných klasik do hrané podoby. S výpomocí nikoho menšího než Hermiony Grangerové se tentokrát dočkal převyprávění také vůbec první na Oscara nominovaný animovaný film, Kráska a zvíře z roku 1991.

Více souvisejících

Film Kráska a zvíře

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy