RECENZE: Hollywoodské hvězdy v českém rybníčku. Ambiciózní Nabarvené ptáče se porve o Oscary

RECENZE – Už dlouho v Česku nevznikl tak ambiciózní film. Marhoulův tříhodinový opus přivádí k životu jeden z nejznámějších, nejsyrovějších a nejkontroverznějších románů z prostředí druhé světové války.

Právě zuří druhá světová válka. Zdánlivě stranou toho všeho, žije v bezejmenné slovanské zemi na statku se svou babičkou bezejmenný chlapec, kterého tam nechali jeho rodiče, podle fotografie Židé. Když se stařena jednoho dne neprobudí, vyrazí nevinný sirotek hledat štěstí ve světě. Netuší, že ho čekají téměř tři hodiny náhodných setkání s krutými, vystrašenými, omezenými a často i šílenými lidmi, kteří ho jeden po druhém zbaví naivity a iluzí.

Nabarvené ptáče je artovka. Hodně čerpá inspiraci v Markétě Lazarové, možná v něm uvidíte i něco ze Sedmé pečeti. Jeho děj se ale odehrává ve 20. století. Film ještě před premiérou provázela výrazná ústní kampaň, ať už šlo míru zobrazeného násilí nebo jen prostý fakt, že se v takto dlouhém, navíc epizodicky pojatém snímku téměř nemluví a nehraje v něm hudba. Když se k tomu připočetl úspěch na festivalu v Benátkách (korunovaný vášnivými názory jeho odpůrců) a řeči o Oscarech, nemůže být překvapivé, že mají Češi zase jednou důvod jít houfně do kina na domácí (byť koprodukční) film.

Jaká je ale adaptace knihy Jerzy Kosinského (dohady o tom, jestli jde o plagiát nechme stranou) ve skutečnosti, ořezaná o legendu, která ji do kin doprovází?

Není pochyb, že takové filmy už se moc netočí ani ve světě – no a u nás jde o naprostý unikát. A všichni, kdo na se na natáčení podíleli, si to evidentně uvědomují. Vizuálně podmanivý, dějově znepokojivý, herecky minimalistický, ale efektivní. Jako obraz, jehož jednotlivé scény dokážou šokovat a který na vás jako celek dosedne plnou tíží nepřízně osudu a lidské omezenosti.

Nabarvené ptáče je už na první pohled autorskou vizí Václava Marhoula, který se jako režisér, scénárista i producent nemusel téměř na nikoho ohlížet (i když mu s filmem samozřejmě pomáhalo i několik dramaturgů). Bez něho by film nikdy nevzniknul. Proto bolí přiznat, že režisér je sice nejsilnějším, ale zároveň i nejslabším článkem řetězu. Marhoul, pro kterého jde teprve o třetí filmový počin, zkrátka není Vláčil, Bergman ani Kubrick a ukousnul si možná až příliš velké sousto.

I tak se ale jedná o snímek, který si přímo říká o návštěvu kina a který se nepochybně zapíše do dějin české kinematografie. Jen se pro jeho sledování budete muset psychicky obrnit.

Celkové hodnocení: 80 %

Nabarvené ptáče (2019)

Hrají: Petr Kotlár, Udo Kier, Lech Dyblik, Jitka Čvančarová, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Julian Sands, Barry Pepper, Alexej Kravčenko, Petr Vaněk, Radim Fiala, Pavel Kříž a další

Režie: Václav Marhoul

Scénář: Václav Marhoul

Kamera: Vladimír Smutný

ČR, Slovensko, Ukrajina / 169 minut / drama

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

Více souvisejících

recenze film Nabarvené ptáče Václav Marhoul Jerzy Kosinski literární adaptace

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 2 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 2 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 3 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

Zelenskyj popsal Stoltenbergovi, jak Ukrajině uškodilo zpoždění dodávek pomoci

Rusko využívá zpoždění dodávek západní vojenské pomoci na Ukrajinu k ofenzivě, upozornil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj během pondělní tiskové konference. Kyjev dnes navštívil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy