RECENZE: Post-apo seriál Evropské kmeny atakuje Dark, ale brzdí jej pomalý start

Je rok 2074 a Evropa je rozervána apokalypsou. Zemi opět vládne příroda a lidé žijí v kmenech, které soupeří o nadvládu nad územím i zdroji. Trojice sourozenců se kvůli své zvědavosti dostane do situace, v níž musí bojovat o vlastní život. Proto se rozhnodou, že se pokusí změnit osud celého Starého kontinentu.

V posledních letech se začaly objevovat zajímavé Evropské projekty, které se nebojí koketovat se tématy science fiction, které bylo v předchozích letech doménou převážně americké produkce. Evropské kmeny (Tribes of Europa) jsou jedním z pořadů, které jednak ukazují, že i na Starém kontinentu umíme natáčet i něco jiného než dramata a pořady založené na historických událostech.

Globální katastrofa zasáhla svět a vládu nad Evropou převzala příroda. Zbytky lidí jsou roztroušeny po divokém světě a sroceny v malých kmenech nebo státečcích mezi sebou bojují o nadvládu nad územím a zdroji.

Trojice sourozenců žije v kmenu, který se snaží neplést do okolních záležitostí a skrytě přežívat v souladu s přírodou. Zvědavost je však přivede k objevu, jenž přivede zkázu na jejich kmen. Všichni naštěstí přežijí, ale jsou donuceni bojovat o vlastní přežití a o osud Starého kontinentu.

Velkou předností seriálu jsou poměrně neokoukané tváře, z nichž vyčnívá Oliver Masucci. Tohoto charismatického padesátníka nejspíš budete znát ze seriálu Dark. Oliver dokáže pro sebe urvat každou minutu na obrazovce a táhne seriál nahoru. Především v prvních dílech, které jsou oproti gradujícímu závěru poněkud slabší.

To nás přivádí také k nejviditelnější slabině seriálu, první dva z šestice dílů svou kvalitou značně zaostávají za zbývající čtveřicí. Konkrétní příčina se hledá těžce, ale jistou dávku viny na tom nese nepřesvědčivé představení hlavních hrdinů, k nimž si divák vybuduje vztah až později.

Vizuální stránka seriálu je poměrně zajímavá a kulisy rozpadajících se budov působí velmi realisticky. Lokace však evokují dojem až přílišné vypiplanosti, který poněkud ruší pracně budovanou syrovost a neutěšenost rozvrácené civilizace. Pohledy z dronu na zalesněnou evropskou divočinu se však neomrzí a působí jako příjemný odpočinek od zdevastovaného světa. Není bez zajímavosti, že velká část seriálu se natáčela také v Česku takže v obsazení narazíte i na české jména.

Za seriálem Evropské kmeny stojí produkční skupina Wiedemann & Berg, která produkovala úspěšný postapokalyptický sci-fi seriál Dark. Je vidět, že dvojice zkušených producentů Quirin Berg a Max Wiedemann ukazuje, že tento žánr skutečně umí a dokáže pohlídat tvůrce tak, aby z jejich nápadů vytáhnuli to nejlepší.

Celkově se jedná o poměrně zajímavý seriál, který těží ze zajímavého nápadu. Největším problémem je trochu drhnoucí představení postav, s čímž se pojí pomalejší rozjezd. Jakmile se s jednotlivými charakter sžijete, seriál rázem chytne druhý dech a tempo i děj rázem začne gradovat. Evropské kmeny rozhodně stojí za shlédnutí, ale musíte jim dát alespoň dva, ideálně tři díly, než Vás děj pořádně chytne – pak Vás již nepustí. Bez slabšího úvodu by seriál klidně mohl atakovat hodnocení přesahující sedmdesát procent, takto zůstává slušných pětašedesát.

Celkové hodnocení: 65 %

Tribes of Europa (1. série 2021)

Hrají: Henriette Confurius, Oliver Masucci, David Ali Rashed, Emilio Sakraya, Melika Foroutan, Alain Blazevic, Pavel Bédi, Benjamin Sadler, Klaus Tange, Matteo van der Grijn, Hoji Fortuna, Jeanette Hain, Jim High, Robert Maaser, Christopher Rygh, Ana Ularu, Adam Vacula, Iva Šindelková, Robert Finster, Michaël Erpelding, Karel Dobrý, Leonard Kunz, Richard Zeman, Janek Gregor, Jannik Schümann, Yemi Akinyemi, Jordan Haj, Zdeněk Piškula, Lukáš Novotný

Režie: Florian Baxmeyer, Philip Koch

Scénář: Philip Koch

Kamera: Christian Rein

Hudba: Clinton Shorter

Související

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze seriály Netflix Oliver Masucci (herec) Apokalypsa sci-fi žánr: akční Zdeněk Piškula Serial "Evropské kmeny"

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy