RECENZE: Film Všechno, všude, najednou konečně přišel do Česka. Přináší neokoukaný styl Matrixu v mnohovesmíru

Jedno z překvapení letošních jarních festivalů se konečně dostalo i do české distribuce. Snímek Všechno, všude, najednou vypráví nápaditou formou příběh neúspěšné ženy středního věku, která najednou dostane možnost cestovat mezi alternativními světy a zachránit je všechny před zkázou.

Evelyn Wang (Michelle Yeoh) je majitelkou čistírny prádla. Spolu s manželem Waymondem (Ke Huy Quan) zažívají těžké chvíle ve vztahu i ve vedení rodinného podniku. Zatímco se pár protlouká životem, musí se ještě starat o Evelynina otce Gong Gonga, a zároveň se snaží opět nalézt cestu ke své dceři Joy (Stephanie Hsu).

Jednoho dne se však všechno změní, když Evelyn cestuje s Waymondem výtahem na berním úřadě. Waymond se najednou začne chovat podivně. Nasadí jí speciální sluchátka a začne jí dávat instrukce, jak se pomocí přístroje napojit na jiné verze sebe samé v jiných vesmírech. Tím dokáže člověk dočasně získat schopnosti svých alternativních já. Evelyn se postupem času v této dovednosti zlepšuje, ale zároveň se jí staví do cesty stále více nepřátel, kteří ji chtějí zastavit.

Přes zjevně velký potenciál se příběh nakonec stáčí ke vcelku klasickým tématům, které se postupem k závěru vynořují stále jasněji. Jestliže první polovina snímku neustále divákovi předhazuje zdánlivě nelogické obrazy a konstrukce, postupně se snímek stává více čitelným, až se nakonec přehoupne do jednoho tradičního klišé. To nebudeme kvůli spoilerům zmiňovat.

Pro diváka je asi mnohem přijatelnější, že se snímek zlomí a předloží mu jasně hmatatelný oblouk příběhu, ale nelze opomenout sílu první části, kterou film čerpá zejména z divákova zmatení a nejistoty. Mnoho otázek, které vyplouvají na povrch je sice zodpovězeno, ale odpověď na jiné hledá divák marně.

Je nutné se pozastavit u rozpočtu, který byl dle odhadů okolo pětadvaceti miliónů dolarů. Snímek totiž vypadá výborně a akční scény jsou natočeny na poměrně vysoké úrovni. V popředí však stojí velmi nápadité triky, které jsou sice poměrně jednoduché, ale velmi efektně použité. Tvůrci při natáčení snímku využili hodně netradičních nápadů, které snímku propůjčují svěží a neokoukaný vizuální styl. Navíc stojí za povšimnutí, že podle zákulisních zpráv dělalo na tricích pouhých devět lidí včetně režisérské dvojice.

Všechno, všude, najednou je netradiční snímek, který sice vypráví poměrně triviální příběh, ale ten je zarámován světem, tedy spíše světy, které nabízejí bezbřehé možnosti. Kreativita tvůrčího občas dominuje nad příběhem, a tak je místy divák ponechán v totálním zmatení, zatímco se pokouší pochopit, co se vlastně děje. Asi největším problémem snímku zůstává jeho stopáž, na níž by se dalo trochu ubrat a posunout výpravu do poněkud divácky přívětivější formy. Na druhou stranu by se tak film stal tuctovějším, což by konec konců byla velká škoda, protože málo kdy se stane, že tvůrci snímku připraví divákům totální mentální klystýr, za což navíc sklidí ovace. Snímek můžeme rozhodně doporučit s varováním, že se divák musí připravit na hodně netradiční zážitek.

Celkové hodnocení: 75 %

Everything Everywhere All at Once (2022)

Hrají: Michelle Yeoh, Ke Huy Quan, Stephanie Hsu, James Hong, Jamie Lee Curtis, Tallie Medel, Jenny Slate, Harry Shum Jr., Sunita Mani, Aaron Lazar, Andy Le, Randall Archer, Audrey Wasilewski, Li Jing, Anthony Molinari, Mičiko Nišiwaki, Daniel Scheinert, Elle Alexander, Randy Newman, D.Y. Sao

Režie: Dan Kwan, Daniel Scheinert

Scénář: Dan Kwan, Daniel Scheinert

Kamera: Larkin Seiple

Hudba: Son Lux

USA / 139 min / akční, sci-fi, fantasy, drama, komedie

Související

Více souvisejících

recenze filmy Kina sci-fi žánr: akční drama komedie Michelle Yeoh Jamie Lee Curtis film Všechno, všude, najednou

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy