Zemřel George Martin, muž, který "udělal" Beatles po hudební stránce

Londýn - Titul "Pátý Beatle" nezískal George Martin náhodou. I když měl jeho působení po boku slavných Beatles nebylo vždy zářivé a bez poskvrnky, zasloužil se o to, že Fab Four ohromili svět svými nehynoucími skladbami.

Londýnský rodák, sir George Martin, se narodil 8. ledna 1926, svým věkem tedy patřil mezi ty, kteří se na "uřvané vlasáče", jak se skupinám, které na přelomu 50. a 60. let zaplavily nejen Londýn, ale i ostatní města, většinou dívali s despektem, že jim berou jejich oblíbený jazz. Martin, který výborně hrál na klavír, však nebyl natolik úzkoprsý, byl to především odborník, který dokázal rozlišit to pověstné "něco", co většině jeho kolegů chybělo.

Uspěl tam, kde jiní selhali

Když manažer Beatles začal obcházet s páskem s demosnímky tehdy ještě v britském měřítku neznámých Beatles, dostal se řízením osudu i do firmy Parlophone, kde Martin řídil nahrávací oddělení. Málokdo věděl, že pokud Brian Epstein potřeboval pro svou skupinu kontrakt, Martin na tom byl vlastně stejně - režíroval komické nahrávky s hercem Peterem Sellersem, ale jinak také hledal zpěváka nebo skupinu, se kterou by mohl konkurovat svým kolegům. 

Pásek s Beatles ho rozhodně nijak nenadchnul. "Vlastně mě neměl jak přesvědčit. Byl mizerně nahraný, točili to asi v nějakém kumbálu, Love Me Do bylo strašně slaboučké. Ale bylo v tom rovněž něco zvláštního, co mě přinutilo se tím zabývat," vzpomínal po letech "muž, který udělal Beatles". Při nahrávacích frekvencích musel vytrpět nejeden žertík, například na jeho otázku "Chlapci, cokoliv se vám nebude líbit, tak to řekněte" opáčil George Harrison: "Tak abych začal, nelíbí se mi vaše kravata". Dokázal však skupinu řádně poučit o tom, co a jak dělat a také se významně podílel na aranžích. A nebál se ustoupit, když viděl, že to bude pro dobro věci. Jedním ústupkem bylo zrušení záměru zformovat Beatles jako skupinu se sólovým zpěvákem, nakonec usoudil, že by tím rozbil její nejsilnější zbraň. A když nabídl Beatles "tutový hit", Murrayho píseň How Do You It, přizpůsobil se jejich rozhodnutí, že nebudou nahrávat na singl cizí věc. A vyplatilo se to - Lennon a McCartney přinesli Please Please Mě a skupina měla svou první píseň, se kterou vyhrála britský žebříček.

Nejen producent, ale i přítel

Tvrdí se, že to byl právě Martin, kdo vyštval ze skupiny bubeníka Pete Besta, ale George jenom Epsteinovi řekl, že pro nahrávání se Best nehodí. Do koncertní činnosti skupině mluvit nebude, ale ve studiu musí panovat přesnost a dobrá technika. Nakonec po šarádě, kdy první singl nahrával i nedávno zesnulý Andy White, padla volba Beatles na starého kamaráda Richarda Starkeye alias Ringo Starra. 

(zdroj: youtube.com)

Martin se sice držel v pozadí, ale prakticky veškeré klávesové nástroje ve studiu obstarával on a třeba onen půvabný barokní klavír v písničce In My Life je jeho práce - po stránce hudební i skladatelské. Převáděl do světa nápady Beatles a když si Paul McCartney nevěděl rady se slavnou Yesterday, napsal pro smyčcové kvarteto partituru. Jemu vděčí Beatles za fenomenální úspěch písně A Day In The Life a pověstný hudební "skluz" poloviny symfonického orchestru.

Z nouze Martin dobrý

Martin navzdory milionům, které kolem Beatles létaly, měl z jejich desek nadále běžný producenstský plat, proto myslel na zadní kolečka a vytvořil v roce 1965 vlastní nahrávací studio AIR. Když se krátce před rozpadem skupiny vyhrotila situace a Beatles ve "studiu snů", které vytvořil samozvaný expert na elektroniku, Řek Alexis "Magic" Mardas, zjistili, že se nehodí ani jako průměrná zkušebna, opět povolali na scénu Martina, aby jim pomohl. Vzniklo tak ceněné album Abbey Road, bohužel trosky dalšího projektu nesoucího název Let It Be už nedokázal zachránit.

Nedá se však říci, že by se Martin striktně držel stranou života skupiny, dokonce s nimi vyrazil v době natáčení filmu Help! do rakouský Alp, kde si však hned první den zlomil nohu. Beatles mu dokonce poskytli prostor na kompilaci nebo soundtracku Yellow Submarine celou druhou stranu desky, kde byly uvedeny jeho hudební kreace. Ovšem musel také vyslechnout několikrát dost ostré výroky členů skupiny, jako byl agresivní Lennonův výpad v době kritického období kolem Let It Be, když se řešily producentovy zásluhy: "Martin? Ukažte mi nějaký kousek hudby, který napsal!"

S pouhými díky nevystačíme

Martin i po rozpadu Fab Four nadále udržoval kontakt s jednotlivými členy a podílel se na jejich sólových deskách, pokud o to byl požádán. Už za jejich existence ale spolupracoval s dalšími britskými umělci, ostatně jinak by své studio neuživil. Navzdory některým staromilcům se živě zajímal o nová technická řešení a rozhodně je neobcházel.

Díky němu vznikla na dlouhou dobu jediná oficiální živá deska Beatles At The Hollywood Bowl, i slavná Beatles Anthology a singl Free As A Beard/Real Love, ačkoliv Martin byl spíš proti vykrádání archivů Beatles a krátce před uvedením onoho singlu dokonce prohlásil: "Je tam pár drobností, které stojí za řeč, ale pokud by šlo jenom o mně, já bych je už nevydával." Přesto dotáhl za pomoci dalších hudebníků, mezi něž se řadil třeba Jeff Lynne ze skupiny Electric Light Orchestra, "beatlesáckou" Antologii do finální podoby - a pomáhali mu v tom i zbylí členové Beatles.

Nositel vyznamenání MBE a titulu sir zemřel 8. 3. 2016 ve věku 90 let. Zanechal za sebou neuvěřitelné množství dobré hudby, vždyť v jeho portfoliu najdeme kolem sedmi stovek skladeb, na nichž se podílel. Pro někoho to je možná málo, ale co do kvality to bude jen těžko překonatelná laťka.

Související

Více souvisejících

George Martin Beatles John Lennon

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno před 2 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

před 3 hodinami

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

před 3 hodinami

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 13 hodinami

Australská policie zastřelila 16letého chlapce. Pobodal muže v Perthu

Podle policie a premiéra Západní Austrálie byl šestnáctiletý radikalizovaný chlapec zastřelen policií poté, co v neděli na veřejnosti zaútočil nožem na jednu osobu. Tuto událost informovaly agentury AFP a Reuters.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy