Karel Kryl se narodil před 65 lety

Praha - Český písničkář a básník, jeden z hlavních představitelů českého protikomunistického protestsongu Karel Kryl by v neděli oslavil 65. narozeniny. Autor mnoha známých písní zemřel před 15 lety ve věku nedožitých 50 let.

Karel Kryl se narodil 12. dubna 1944 v Kroměříži. Poprvé se střetl s komunistickým režimem o čtyři roky později, když byla zlikvidována knihtiskařská dílna jeho dědečka. Kryl vystudoval Keramickou školu v Bechyni, ale jeho původní záměr stát se hrnčířem ustoupil hudbě a poezii. Jeho první písničku Nevidomá dívka nazpívala v roce 1968 brněnská zpěvačka Hana Ulrychová.

Hned jeho první album se stalo bestsellerem. Deska Bratříčku, zavírej vrátka totiž vyšla půl roku po okupaci naší země vojsky armád Varšavské smlouvy. Prakticky všechny písně z tohoto alba měly ostrý protispolečenský charakter a vystihovaly náladu národa zrazeného spojenci. Skladby jako Morituri te Salutant, Píseň neznámého vojína, Klaun a král, Pasážová revolta, Anděl či Znamení doby téměř zlidověly i díky tomu, že je po nějakou dobu vysílal rozhlas v pořadu Jiřího Černého Dvanáct na houpačce.

Po nástupu normalizačního procesu byl pořad zrušen a Krylovy písně zakázány. 9. září 1969 odjel Kryl na hudební festival na hrad Waldeck ve Spolkové republice Německo a po dvou týdnech pobytu se rozhodl požádat o politický azyl. Zvládl počáteční problémy s aklimatizací v cizí zemi a podařilo se mu prosadit jako externista do Rádia Svobodná Evropa. „Žádnej strach, ve světě se neztratím. A hlavně klid, nic se neděje. Chleba je tu stejnej jako doma, lidi jsou dobří i zlí jako doma, snad se mi příliš nebude stýskat,“ vzpomínal na své začátky v Německu.

Navzdory jeho hudební minulosti bylo těžiště jeho práce ve sportovní redakci Svobodné Evropy, kde Karel Kryl nastálo zakotvil v roce 1983. Odtud pocházel i jeho známý výrok "Domácí měli více ze hry, ale přesto prohráli". Nadále psal básně, publikoval a nahrával další písničky. Druhé album Rakovina už vyšlo v německém exilu, ale do tehdejší ČSSR bylo hojně pašováno. Za dobu své nucené emigrace Kryl vytvořil ještě tři další desky (Maškary, Karavana mraků a Plaváček), které vyšly v několika reedicích.

První cesta do Československa po dvaceti letech byla pro Kryla smutná - 30. listopadu 1989 přijel na humanitární vízum na pohřeb své matky. Jak sám několikrát zdůraznil, vždy byl a zůstal Čechem, proto se chtěl aktivně podílet na uspořádání svobodného Československa. Prvotní nadšení však střídá deziluze, která je zachycena i na jeho dvou porevolučních albech Tekuté písky a Monology.

Své rozčarování dal najevo v obsáhlém rozhovoru, který poskytl novináři Miloši Čermákovi v roce 1993. Vyslovil v něm svou rozladěnost nad politickou situací a rozhodnutí se dále politicky neangažovat. Rozhovor byl později vydán jako samostatná kniha s názvem Půlkacíř.

Karel Kryl zemřel náhle v německém Pasově 3. března 1994. Kolem jeho smrti se nějakou dobu dokonce vedly spekulace. Na jeho pohřeb však nepřišel téměř nikdo z tehdejší politické reprezentace, nedostavil se ani Krylův blízký přítel prezident Václav Havel. Kryl byl pohřben v areálu břevnovského kláštera.

Písničkář byl oceněn několika vyznamenáními, bohužel všechna mu byla udělena až po jeho smrti. V roce 1994 dostal in memoriam pamětní stříbrnou medaili Univerzity Karlovy za přínos pro duchovní rozvoj a morální podporu národa, o rok později byl uveden do České síně slávy. Prezident Václav Havel mu rovněž v roce 1995 udělil in memoriam Medaili za zásluhy II. stupně. V Praze, Příbrami, Novém Jičíně, Varnsdorfu a Zelenči jsou po Karlu Krylovi pojmenovány ulice.

Související

Karel Kryl, fotila Pavla Černá

Ve Vinohradském divadle "pasovali" Rytíře české kultury, cenu dostali Sidon či Kryl

Rytířem české kultury dnes byli jmenováni in memoriam zpěvák Karel Kryl, historik Zdeněk Kalista a scénograf Bedřich Barták. Ocenění nově má také spisovatel František Šedivý, dirigent Libor Pešek a dramatik a vrchní zemský rabín Karol Sidon. Titul Dáma české kultury patří spisovatelce a pamětnice holokaustu Erice Bezdíčkové a spisovatelce Heleně Havlíčkové, cenu in memoriam dostaly sestry malířky Květa a Jitka Válovy. Ocenění se předávají ve vinohradském divadle v předvečer zahájení festivalu proti totalitě Mene Tekel.

Více souvisejících

Karel Kryl

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 38 minutami

Aktualizováno před 45 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Turecko se přidá k žalobě JAR, která u Mezinárodního soudního dvora viní Izrael z genocidy

Turecko se přidá k žalobě Jihoafrické republiky (JAR), která u Mezinárodního soudního dvora obvinila Izrael z genocidy Palestinců v Pásmu Gazy. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy