Dopady pandemie na hudební život jsou děsivé, říká světoznámý klavírista Brendel

Světoznámý britsko-rakouský klavírista Alfred Brendel má starosti o hudební branži. Důsledky koronavirové pandemie jsou děsivé, řekl před svými úterními 90. narozeninami rodák z moravské Loučné nad Desnou agentuře DPA.

"Dopady viru na koncertní život, operní domy, orchestry, sbory a sdružení komorní hudby a na jednotlivé hudebníky jsou děsivé," řekl pianista, který se proslavil zejména svými interpretacemi Wolfganga Amadea Mozarta, Ludwiga van Beethovena nebo Franze Schuberta.

Sám klavírista žijící v Londýně se z koncertních pódií stáhl v roce 2008, ale o hudbu se stále intenzivně zajímá. Před pandemií rád ve svém domě přijímal muzikanty. "Když jsem chodil na koncerty, tak pro potěšení z poslechu nové hudby," řekl Brendel, který je podle DPA považován za jednoho z nejvýznamnějších umělců 20. a 21. století.

V dobách koronavirové pandemie se Brendel musí spokojit se záznamy hudby. "Během dobrovolné izolace jsem s velkou vděčností v televizi sledoval operní představení Metropolitní opery, berlínské Komické opery, ze Salcburku, z Glyndebourne a z Covent Garden," řekl Brendel.

"Vždyť jsem sám nahrál mnoho desek a zůstávám tak prostřednictvím nahrávek ve spojení s velkými starými hudebníky," pokračuje Brendel, kterému prý ale stejně něco chybí. "Samozřejmě všichni přesto toužíme po tělesnosti koncertu, po tom být u toho, být uvnitř, dýchat stejný vzduch, spoluprožívat riziko i úspěch," popisuje své pocity klavírista a také autor řady esejů a odborných textů, který se však věnuje i poezii nebo výtvarnému umění.

Jeden konkrétní vrchol své dlouhé kariéry vyzdvihnout nechce. "Jsem vděčný za to, že jsem se dokázal 60 let bez podpory rozvíjet," říká Brendel a vysvětluje: "Nebyl jsem žádné zázračné dítě, ani jsem nemusel vytrpět příliš ranou senzační kariéru."

"Moji rodiče nebyli muzikální", zavzpomínal hudebník, "ale v domě bylo křídlo a dostával jsem hodiny klavíru, jak se patří pro měšťáckou rodinu."

Rodina, která žila nějaký čas v Jugoslávii, se krátce po 2. světové válce přestěhovala do Rakouska, kde Brendelova kariéra začala naplno. "Od svých 17 až do 77 let jsem koncertoval," shrnuje umělec, který si světové renomé získal v 50. letech minulého století.

V 70. letech se přestěhoval z Vídně do Londýna, neboť rakouská metropole podle něj byla tehdy provinční a on toužil po "velkém živoucím městě."

"A vkládal jsem velké naděje do Velké Británie, která už nebyla tak velká, uvnitř Evropského společenství. Politický vývoj posledních let mě však zbavil iluzí," posteskl si klavírista s poukazem na brexit.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Hudba Alfred Brendel (klavírista) kultura

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 39 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy