Na mši za Karla Gotta zazpívá Štefan Margita: Je to veliká zodpovědnost a pocta

Pro operního pěvce Štefana Margitu bude vystoupení na zádušní mši za Karla Gotta, kterou bude 12. října v katedrále sv. Víta sloužit arcibiskup Dominik Duka, velkou poctou. Slavný tenorista společně s Evou Urbanovou zazpívá skladbu Panis angelicus (Andělský chléb) od Césara Francka.

"Je to veliká zodpovědnost a veliká pocta. Měl jsem Karla Gotta moc rád a velice si ho vážím. Takže samozřejmě udělám vše pro to, abych zazpíval co nejkrásněji," řekl dnes ČTK světově uznávaný pěvec.

Deník Aha! uvedl, že operní pěvce Margitu a Urbanovou stejně jako zpěvačku Lucii Bílou o vystoupení požádala osobně Ivana Gottová. "Na přání rodiny zazpíváme skladby schválené vedením katedrály. Oni nám řekli, co se vůbec smí zpívat v katedrále sv. Víta. Ten seznam je striktně určený, mezi takové skladby patří také Ave Maria Franze Schuberta, kterou na obřadu zazpívá Lucie Bílá," dodal Margita.

Panis angelicus je předposlední slokou kostelní písně Sacris solemniis, kterou napsal svatý Tomáš Akvinský. Z její části vytvořil v roce 1872 francouzský skladatel César Franck skladbu pro tenor, harfu, violoncello a varhany. Gott tuto skladbu v roce 1993 nazpíval s Ladislavem Křížkem, k nahrávání společného duetu zpěváky inspirovala verze Luciana Pavarottiho a Stinga.

O vystoupení v katedrále sv. Víta podle Aha! uvažují také Felix Slováček a Gottův kapelník Pavel Větrovec, kteří by rádi zahráli nějakou z jeho písniček. Vzhledem k pravidlům hudební produkce v katedrále však s povolením příliš nepočítají.

Rozloučení se zpěvákem, který zemřel po těžké nemoci v úterý 1. října, se uskuteční nejprve 11. října od 08:00 do 22:00 v Paláci Žofín na Slovanském ostrově. Následující den se bude konat od 11:00 zádušní mše pro pozvané hosty ve svatovítské katedrále na Pražském hradě.

Související

Signatář Charty 77 Daniel Kroupa nechce soudit umělce, kteří podepsali Antichartu sloužící k dehonestaci opozice. Rozhovor

Umělci před 45 lety morálně selhali. Z Anticharty se někteří pokoušeli vylhat. Gott sehrál režimu trapnou roli, říká Kroupa

Podlehli tlaku komunistického režimu a nechali se jím ostudně zneužít. Přesně před 45 lety morálně selhali umělci, především herci, když v Národním divadle v pátek 28. ledna 1977 podepsali Antichartu, která dehonestovala opozici, jež na sebe upozornila občanskou iniciativou Charta 77 kritizující systém. O týden později 4. února 1977 v pražském Divadle hudby normalizátory podpořili i textaři, hudebníci a zpěváci včetně Karla Gotta. Někdejší signatář Charty 77 Daniel Kroupa dovede pochopit, že někteří měli vážné důvody k tomu, aby špatný skutek v podobě Anticharty udělali. „Mrzí mě, když se z toho někteří lidé i po letech pokoušeli vylhat a při tom se do té hanebnosti propadali ještě hlouběji. Gott sehrál režimu trapnou roli. Chtěl zpívat, mít se dobře,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro EuroZprávy.cz bývalý politik Daniel Kroupa.

Více souvisejících

Karel Gott štefan margita Hudba Dominik Duka Eva Urbanová Lucie Bílá

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy