RECENZE: I když nebyl vidět, slyšet byl skvěle. Eric Clapton si podmanil Prahu

Po dlouhých devíti letech podpořených opakovaným odsunem koncertu kvůli epidemii koronaviru do Prahy zavítala živoucí rocková legenda Eric Clapton. Navzdory rozlehlosti O2 arény vytvořil komorní atmosféru, v níž sice předvedl své nejlepší hity, ale bohužel nic víc. Ukázalo se však, že Clapton je jedním z mála, kdo si to může dovolit, aniž by to celému večeru ubralo na kráse.

Nedělní večer v téměř zaplněné O2 aréně zahájila bluesová skupina The Bluesanovas, která prezentovala především vlastní tvorbu a u diváků s ní sklidila úspěch. Nejen díky melodiím a podmanivému hlasu zpěváka Melvina Schulze, ale i kvůli jeho práci s přítomnými posluchači.

Ti sice mnohdy nereagovali očekávanou odezvou, ovace německá kapela přesto sklidila, stejně jako následně i hlavní hvězda večera, Eric Clapton. Ten koncertem v Praze pokračuje ve svém evropském turné, na které si s sebou přivezl své dlouholeté spolupracovníky Nathana Easta (basová kytara), Paula Carracka (klávesy), Chrise Staintona (klávesy), Doyla Bramhalla II (kytara), a vokalistky Sharon Whiteovou a Katie Kissoonovou.

Od jeho příchodu na pódium však ve vzduchu visela hořkosladká atmosféra. Clapton směrem k divákům prakticky nevyřknul jediné slovo a celý koncert se tak obešel bez alespoň úvodního pozdravu či závěrečného rozloučení. Podobně střídmý byl zpěvák i na efekty či nasvícení.

Většinu času totiž světla mířila do stropu a hudebníky, Claptona nevyjímaje, pak halila místy až nepříjemná tma. Dvě obrazovky umístěné po bocích a promítací konstrukce visící nad kapelou sice alespoň přibližovaly dále sedícím divákům, co se na pódiu děje, i zde se ale barvami výrazně šetřilo. Veškerý obrazový doprovod byl totiž černobílý.

Kdo se tedy na Claptona přišel vysloveně podívat, nemohl se ubránit zklamání. Na druhou stranu jde o zpěváka světového formátu s více než padesátiletým působením na hudební scéně, a tak si může ledacos dovolit. Ostatně výše zmíněné by se sice dalo nazvat jako nedostatky, na druhou stranu do celé atmosféry koncertu střídmost poměrně zapadla.

Navzdory živé rockové hudbě byl koncert na sezení, a tak se nepředpokládala ani okázalá světelná show, ani bezbřehé výkřiky. "Komorní" atmosféra ale fanoušky stejně nenechala chladnými a vytleskaná Layla nebo jednorázové sborové "Cocaine" ukázaly, že svůj idol opravdu milují.

Clapton přivezl do Prahy své největší hity

Jak už naznačuje předchozí odstavec, Clapton přijel do Prahy odehrát největší hity své kariéry. Celý koncert byl rozdělen na čtyři navazující části, dvě rockové proložené akustickou vsuvkou a přídavkem, u kterého se ale opět nedalo zbavit pocitu, že se do něj nikomu moc nechtělo.

Clapton se víceméně držel setlistu, který odehrál už před měsícem v londýnské Royal Albert Hall. Nechyběly tak hity jako Tears in Heaven, Key to the Highway, Cross Road Blues, High Time We Went, I Shot the Sheriff nebo kultovní Layla, kterou odehrál pouze v akustické verzi. Ta letos slaví 30. výročí od jejího prvního uvedení na MTV Unplugged a od Claptona šlo tehdy o nečekaný, avšak velmi úspěšný tah. Zatímco diváci v Londýně si minulý měsíc mohli song užít hned dvakrát, a to i ve verzi rockové, v Praze ji nahradil v Británii neprezentovaný Cocaine.

Přesto byl setlist sestaven prakticky bezchybně a každá píseň promyšlená do poslední melodie a sóla, kterými se nijak nehýřilo, přesto nesměly chybět. Zvuk byl čistý a divák neměl problém si vychutnat jednotlivé nástroje či hlasy. Subjektivně je už pak na každém, jak moc mu komornější atmosféra sedla.

Je totiž otázkou, zda šlo skutečně o záměr, kdy chtěl Clapton nechat vyniknout více svou hudbu, než sebe sama, nebo jestli za celkovou prezentací stojí něco jiného. Ať už se nám to líbí nebo ne, všichni stárneme, rockovými hvězdami nevyjímaje. A místy bylo patrné, že necelé dvouhodinové vystoupení téměř osmdesátiletého zpěváka zmáhá.

Eric Clapton ale byl odjakživa kontroverzní hudebník. Řada jeho hitů je přezpívaná a kvůli tomu mu někteří kritici nemohou přijít na jméno. Na druhou stranu to co dělá dělá skutečně dobře a ne nadarmo ho hudební magazín Rolling Stone zařadil na čtvrté místo v žebříčku 100 nejlepších kytaristů všech dob.

První tři příčky zaujímají Jimi Hendrix, Duane Allman a B. B. King, z nichž bohužel ani jeden už nežije. Kdo tedy chtěl spatřit největší žijící kytarovou legendu, mel v neděli jedinečnou možnost užít si nezapomenutelný večer, na který bude dlouho vzpomínat.

Hodnocení: 90 % 

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze Eric Clapton

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy