Oblíbená vánoční pohádka Tři oříšky pro Popelku slaví 50 let

Vánoce si dnes nedokážeme představit bez ozdobeného stromečku, dárků či bramborového salátu, ale třeba také bez pohádky Tři oříšky pro Popelku. Ta vznikla přesně před 50 lety a původně nebyla štědrovečerní pohádkou. Díky své kouzelné zimní atmosféře se jí však brzy stala a dnes k Vánocům neodmyslitelně patří.  

Kde pohádka vznikala? 

Oblíbená vánoční pohádka se začala natáčet v prosinci roku 1972, kdy vznikaly záběry z plesu a také scény s Popelkou a její sovou Rozárkou. O měsíc později, v lednu 1973, se natáčelo v zasněžené krajině v okolí saského zámku Moritzburg. Ačkoliv ten je v pohádce dějištěm slavnostního bálu, ve skutečnosti v něm žádní herci netancovali. Interiér zámku je totiž zařízen spíše v tmavém stylu, což se režisérovi Václavu Vorlíčkovi pro pohádku nezdálo vhodné, a tak pro plesové scény nechal vystavět kulisy ve filmovém ateliéru. Na schodech vedoucích do německého zámku však Popelka skutečně ztratila svůj střevíček. 

Zatímco princův zámek se ve skutečnosti nachází na území Německa, statek, v němž bydlela Popelka se svou zlou macechou a nevlastní sestrou, stojí v jižních Čechách – je jím hrad Švihov. Historický objekt si filmaři upravili pro své potřeby, a tak i zde byly rozmístěny kulisy. Části budov a brána se vyrobily ze sádry. Obyvatelé městečka a přilehlých vsí se objevili ve filmu coby komparz v pohádkových kostýmech. 

Kouzelná zimní krajina nebyla záměrem 

Atmosféra zimní krajiny, díky níž mají pohádku právě o Vánocích všichni tak rádi, původně ve filmu neměla vůbec být. Tři oříšky pro Popelku se měly dle původního záměru natáčet v létě. Na podzim roku 1972 se ale režisér Vorlíček domluvil s německým štábem, v jehož spolupráci film vznikal, že natáčení bude probíhat v zimě. Důvod změny termínu byl prostý: štáb neměl na léto již volné termíny ani k dispozici herce a komparzisty. 

Zima pohádce dodala nádhernou vánoční atmosféru, filmaře i herce ovšem během natáčení velmi potrápila. Ročnímu období se musel přizpůsobit scénář. Nebyl však už čas přešívat kostýmy, ty už byly tou dobou ušité pro letní období, a tak není divu, že v nich herci trpěli zimou. 

Počasí také nebylo pro natáčení zrovna ideální. Jak v Německu, tak v Čechách, tehdy napadlo jenom velmi málo sněhu. Bylo tedy potřeba použít sníh umělý, a to v co nejlevnější variantě, protože rozpočet filmu byl omezený. Sníh se na německé straně vyráběl lacině z namletých rybích kostí z místní rybí konzervárny. Takový „sníh“ však značně zapáchal a také dlouho nevydržel. Při natáčení v Československu se využíval nadrcený polystyren a vápno. Po několika dnech začalo počasí filmařům přát a přišla bohatá sněhová nadílka. Natáčet se v zasněžené krajině ovšem mohlo jenom omezený čas, protože sníh zasypal některá místa natolik, že v nich nebylo možné vytvořit požadované scény. 

Oblíbená vánoční pohádka u nás i v zahraničí 

Dnes máme pohádku Tři oříšky pro Popelku neodmyslitelně spojenou s vánočním časem, kdy se vysílá v televizi. Původně však film nevznikl jako štědrovečerní pohádka. Premiéru měl před Vánoci, v listopadu 1973. O rok později se díky své kouzelné zimní atmosféře již objevil v programu televize o Štědrém večeru. Od té doby jsou Tři oříšky pro popelku typickým vánočním filmem. V roce 1975 se s vánočními svátky začal pojit i v zahraničí, v Německu; postupem času pak i v dalších zemích, jako je Rakousko, Švýcarsko, Španělsko, Norsko nebo třeba Filipíny. 

Související

Tajemství staré bambitky 2

Tajemství staré bambitky 2 drtivě sbíralo diváky. Ale legendární Tři oříšky pro Popelku...

Nejsledovanějším televizním pořadem byla na Štědrý den pohádka České televize Tajemství staré bambitky 2. Vidělo ji téměř 2,5 milionu diváků starších 15 let. Je to 60 procent všech lidí, kteří měli po 19:00 zapnutou televizi. Sledovanost tak byla nepatrně nižší než u loňské premiérové pohádky Jak si nevzít princeznu. Vyplývá to z dat České televize, které dnes poskytla ČTK.

Více souvisejících

Pohádka Tři oříšky pro popelku

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy