Rok 2018 z pohledu diplomacie: Čtyři bezpečnostní hrozby, kterým svět bude čelit

Washington - V roce 2017 čelil svět mnoha bezpečnostním výzvám. Severokorejské jaderné vyhrožování, neuspokojivá situace na Ukrajině, konflikt mezi Íránem a Saúdskou Arábií, atd. Některé mise se podařilo úspěšně dokončit, např. poražení Islámského státu v oblasti Blízkého východu. To však ale neznamená, že od zítřka bude svět bez nebezpečí. Americký server The National Interest přinesl 4 velké bezpečnostní hrozby, kterým bude svět příští rok čelit.

Ohrožení olympiády v Jižní Koreji

Vyhrocená situace na Korejském poloostrově byla nešťastně načasována zrovna do doby, kdy mají v jihokorejském Pjongčchangu proběhnout Zimní olympijské hry. Svět neustále poslouchá vyhrožování lídra Severní Koreje Kim Čong-una o tom, že vystřelí raketu dlouhého doletu. I kvůli tomu severokorejští představitelé testovali v tomto roce několik balistických raket.

Ovšem samotná raketa není to nejhorší, co může Severní Korea vypustit. Podle amerických a jihokorejských zpravodajských agentur bude KLDR schopna někdy v roce 2018 spárovat jadernou hlavici s mezikontinentální balistickou raketou. Agentury sice tvrdí, že by se to Kimovi a spol. nemělo povést dříve než v březnu nebo dubnu, pokud by však Severní Korea získala kombinaci těchto zbraní už v únoru, mohlo by to mít pro hry katastrofální následky. Není se tedy čemu divit, že někteří sportovci i olympijské výbory mají strach.

"Válka v zastoupení" na Ukrajině

Schválení prodeje smrtelných zbraní a protitankových střel Trumpovou vládou z konce tohoto roku nemusí být tak moudré rozhodnutí, jak se na první pohled zdá. Minské mírové dohody, které už tak visely na vlásku, jsou nyní jen památkou a artefaktem.

Ruský prezident Vladimir Putin, který si uvědomuje, že Moskva nemůže riskovat, že ztratí území na východní Ukrajině během doby, kdy kandiduje na svůj čtvrtý prezidentský mandát, zdvojnásobí vojenskou pomoc separatistům, aby vynulovala potenciální převahu, kterou Kyjev dostal od Washingtonu. Kontaktní linie již nemusí být ochrannou zónou, ale aktivním bojištěm.

V takovém případě by se rozhořel konflikt mezi Spojenými státy a Ruskem, ale na území cizí země. Obětí by v tomto případě byl pouze ukrajinský lid.

Otazník jménem Jeruzalém

Ať už kdokoli bude, nebo nebude souhlasit s uznáním Jeruzalému jako hlavního města Izraele americkým prezidentem Donaldem Trumpem, zdá se, že tato deklarace zabila vyhlídky Spojených států na roli prostředníka v izraelsko-palestinském konfliktu. Už jen kdyby pomyslel prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás na to, že prezident USA chce přesunout velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, byl by vzteky bez sebe.

Tradiční role Washingtonu jako zprostředkovatele mírového procesu na Blízkém východě je v Abbásových očích pryč, stejně jako jakýkoli mírový vzorec, který by Trumpova vláda zveřejnila. Pokud se Spojené státy nezdrží podobných prohlášení v budoucnu, bude reálně hrozit opětovné rozhoření konfliktu mezi Izraelem a Palestinou.

Nejistá situace v Sýrii

Zvláštní vyslanec USA Staffan De Mistura, kariérní diplomat se vytříbenou pověstí, nekonečným optimismem a čtyřmi desetiletími zkušeností práce v diplomatických zákopech, ztratil svoji trpělivost. Po třech a půl letech vyčerpávajících rozhovorů mezi dvěma tvrdohlavými stranami, které obě věří, že je historie ospravedlní, ukončuje de Mistura rok, který byl doposud nejhorším v jeho diplomatické kariéře.

Předsedal od roku 2016 více než osmi jednáním o syrské otázce v ženevských sálech. Výsledkem jednání však nebylo nic jiného než hořkost a naštvání. Po posledním kole jednání v prosinci vyslovil de Mistura své rozčarování Radě bezpečnosti OSN slovy "zlatá příležitost, kterou jsme ztratili".

Zvláštní vyslanec se v lednu připravuje na deváté kolo rozhovorů, v němž by měla být sepsána nová sýrská ústava a mechanismy volných a spravedlivých prezidentských i parlamentních voleb, které bude sledovat OSN. Neexistují však žádné náznaky toho, že by Asad nebo syrská opozice jsou byli připraveni ke kompromisu nebo ke konstruktivnímu jednání. Pokud se, podle předpokladů, obě strany v budoucnu nedomluví, může se v Sýrii rozhořet další konflikt, který se bude táhnout roky.

Související

V Česku se konají pietní akty připomínající sedmidenní válku o Těšínsko. Rozhovor

105 let od sedmidenní války. Hranice Československa i Polska se zrodily v krvi, upozorňuje historik

Před 105 lety, 23. ledna 1919, zahájily československé ozbrojené síly operaci v Těšínsku, která měla vyřešit tamní teritoriální spor s Polskem. Přestože boje o území nepředstavovaly v dobovém kontextu střední a východní Evropy výjimečnou událost, vypuknutí takzvané sedmidenní války a její průběh byly pro polskou stranu nemilým překvapením, konstatuje historik Vladimír Černý z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. V rozhovoru pro EuroZprávy.cz vysvětlil například to, proč bylo Těšínsko vnímáno jako důležitý region, jak Praha a Varšava obhajovaly své nároky na něj nebo z jakého důvody západní velmoci vnímaly konflikt souběžně jako marginální záležitostí, ale i negativní, potenciálně nebezpečný precedent. 

Více souvisejících

válka USA (Spojené státy americké) Jeruzalém Sýrie Bašár Asad opozice Izrael palestina Mahmúd Abbás Rusko Ukrajina Vladimír Putin Jižní Korea Severní Korea (KLDR) zbraně Jaderné zbraně Olympijské hry 2018 Donald Trump

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: S Ficem jsem hovořil. Jeho stav je vážný, to nejtěžší má před sebou

Zdravotní stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) po středečním útoku je nadále velmi vážný. Uvedl to zvolený prezident Peter Pellegrini po návštěvě předsedy vlády v báňskobystrické nemocnici. Krátce spolu podle jeho slov komunikovali.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy