Simona Stašová zazářila: Na festivalu v USA získala cenu za herecký výkon

Tiburon/Praha - Herečka Simona Stašová získala na filmovém festivalu v americkém Tiburonu cenu za ženský herecký výkon ve snímku Filipa Renče Sebemilenec. Oznámila to dnes Česká televize, která film produkovala. Stašová cenu Golden Reel (Zlatý kotouč) osobně převzala během pátečního závěrečného ceremoniálu.

Psychodrama podle námětu spisovatelky Simony Monyové, které pojednává o patologickém vztahu mezi mužem a ženou, mělo na obrazovkách České televize premiéru loni v prosinci. Příběh Libuše, která prožívá pozdní lásku s manipulativním Otou, vypráví mimo jiné o závislosti, strachu ze samoty a ztrátě sebeúcty.

Eva Papoušková a Filip Renč, kteří napsali scénář, se mimo jiné inspirovali i osudem Monyové, kterou před třemi lety zavraždil vlastní manžel.

Simona Stašová si ceny Zlatý kotouč, kterou si osobně převzala během závěrečného ceremoniálu, váží mimo jiné i proto, že ji získala za psychologickou roli týrané ženy. „Všichni jsme z toho pochopitelně nadšení. Já mám vždycky hroznou radost, protože když něco s Filipem Renčem uděláme v Brně, tak se to líbí ve světě. Je to už podruhé, co jsme byli nominovaní. Jednou jsme byli spolu v Monte Carlu s Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu. A teď jsme tady a uspěli jsme, což je fantastické," říká herečka.

Festival v Tiburonu poblíž San Franciska je menší akcí, která uvádí filmy z celého světa. V roce 2011 tam zabodovala komedie režiséra Tomáše Bařiny Román pro muže, a to díky hereckému výkonu Miroslava Donutila.

Simona Stašová se narodila doktoru přírodních věd, seismologovi a geofyzikovi Břetislavu Stašovi a slavné herečce Jiřině Bohdalové 19. března 1955 v Praze. První divadelní angažmá získala v roce 1976 v Českých Budějovicích v tamějším Jihočeském divadle coby studentka dvou škol, konzervatoře a DAMU. Po roce odchází do tehdejšího, pražského divadla E.F. Buriana, kde v angažmá zůstala dlouhých čtrnáct let a mj. zde ztvárnila postavu Agáty ve hře Ženitba či Varju v Čechovově Višňovém sadu. Mezitím absolvovala DAMU.

Ve filmu se poprvé objevila v polovině sedmdesátých let a její role Wandy měla poněkud dramatický ráz, protože se jednalo o válečné drama "Mys Dobré naděje". Následovaly role ve filmech ůNeúplné zatmění" (1982), "Pětka s hvězdičkou" (1985) či "Nemocný bílý slon" (1989). Jedna z nejlepších rolí přišla ale až v roce 1998, kdy začala natáčet film Jana Hřebejka "Pelíšky". Zde si zahrála maminku Šebkovou. Později byla nominována na Českém lvu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli ale cenu nakonec nezískala. O rok později hrála i v dalším Hřebejkově filmu "Musíme si pomáhat".

Ve filmu "Babí léto" (2001) režiséra Vladimíra Michálka si zahrála květinářku, či ve filmu "Štěstí" (2005) od Bohdana Slámy ztvárnila vedlejší postavu paní Součkové. Zde vytvořila pár s Boleslavem Polívkou. Za film "Román pro ženy" (2005) získala nominaci na Českém lvu za vedlejší roli, ale ani zde křišťálového lva nedostala.

Simona Stašová byla třikrát vdaná. Poprvé byl jejím manželem herec a dabér Pavel Trávníček, ale vztah netrval příliš dlouho a skončil rozvodem, stejně jako zbylé dvě manželství, ze kterých má Simona dvě děti. Staršího syna Marka má s italským profesorem a kritikem Eusebiem Ciccotim a mladšího syna Vojtu, kterého porodila ve čtyřiceti letech má s hercem Pavlem Skřípalem, píše csfd.cz.

Související

Více souvisejících

Simona Stašová filmové ceny

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy