Herec Dafoe ve Varech: Chci drsňákům dávat jádro, dívat se na svět jinak

Karlovy Vary - O dnešní tiskovou konferenci s čerstvým držitelem Křišťálového glóbu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii Willemem Dafoem byl velký zájem. Na MFF byl dnes promítán film Julieta od španělského režiséra Pedra Almodóvara.

Dafoem v sobotu večer zaplnil Velký sál Thermalu, kde se promítal snímek Pasolini, v němž ztvárnil tohoto italského básníka, romanopisce, režiséra a herce, který byl zavražděn v roce 1975.

"Hraju sice nekonvenční negativní hrdiny, ale jako herec jim dodávám jádro, snažím se o jiný pohled na svět. Vždycky mě přitahovali outsideři. To, jak oni vidí svět, nám může pomoci v tom našem vidění," řekl držitel dvou oscarových nominací za snímky Četa a Ve stínu upíra.

"Scorsese mě tehdy oslovil s filmem, který měl nízký rozpočet. Jeho scénář byl prodchnut snahou prozkoumat Ježíšovy lidské stránky - a tak jsem k tomu přistupoval. Chtěl, aby výsledek nebyl nábožensky dogmatický," řekl Dafoe. Snímek vzbudil mnoho kontroverzí, ale podle jeho slov mu ovlivnil kariéru a řada producentů si ho s touto rolí spojuje.

Zdroj: YouTube

Hodně prý Dafoemu dalo divadlo. Dlouho byl členem avantgardní scény, velice skromné, a až mnohem později začal být obsazován do filmových rolí. Pochválil amerického divadelníka Roberta Wilsona, s nímž pracoval na dvou projektech, i Larse von Triera.

Podle něj filmová estetika hodně záleží na rozpočtu. Levnější snímky se dělají snáze, ty dražší jsou komplikovanější, musí se trefit do vkusu mnoha lidem. "Více mě zajímají ty, které nás inspirují. Ale obě tyto kategorie jsou v pořádku. Pokud je někdo nechce vidět, do kina jít nemusí," řekl.

Ve své novodobé historii uvedl karlovarský festival už patnáct nových snímků španělského režiséra Almodóvara. Programový ředitel Karel Och dnes zdůraznil, že každá premiéra vždy byla speciální událostí. Projekci osobně doprovodily dvě představitelky titulní role Adriana Ugarteová a Emma Suárezová.

Pro Almodóvara, tvůrce snímků Vše o mé matce, Mluv s ní či Ženy na pokraji nervového zhroucení, znamenal tento příběh návrat do ženského vesmíru. Od počátku čelil riziku obsazení dvou různých hereček do titulní role. Ugarteová ji hrála ve věku od 25 do 40 let, Suárezová po čtyřicítce. "Nejsem totiž příznivcem toho, aby táž herečka hrála všechna věková období stejné postavy, která ve filmu zestárne o více než dvacet let," komentoval to v jednom z rozhovorů.

Madridská rodačka Adriana Ugarteová pochází z rodiny, která měla blízko k umění, její dědeček patřil ke spolupracovníkům Luise Buñuela. Hereckou kariéru začínala v televizních seriálech a menších filmech, ale již ve dvaadvaceti byla nominována na cenu Goya pro nejlepší mladou herečku. Širokou popularitu jí vzápětí vynesla úloha v seriálu La Señora. Od té doby natočila desítky filmů a televizních seriálů, spolupracovala se známými španělskými režiséry jako Julio Medem (Krávy, Zrzavá veverka, Země) nebo Agustí Vila. Jeho snímek Moskytiéra získal ve Varech před šesti lety Křišťálový glóbus pro nejlepší film.

"Z Almodóvara vyzařuje energie nevšedního člověka. Ví, jak se cítíte a vidí do vás víc než vy sami. Je jako kouzelník - nic podobného jsem dosud nepoznala," řekla Festivalovému deníku herečka, která letos ve Varech doprovází i soutěžní snímek Nová kůže. Spolu s ní ho uvede španělský herec a držitel Césara Sergi López.

Související

Adrien Brody ve filmu Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun.

RECENZE: Francouzská depeše hraje vícerozměrnou hru s divákem i prostorem

Režisér a scenárista Wes Anderson je známý svým dvourozměrným pojetí prostoru a častým používáním symetrie. V novém snímku zasazuje do svého charakteristického plánu trojici povídek, v nichž vynikají odlišné narativní postupy a různé přístupy k vlastním pravidlům prostoru, formy i času.
Aquaman ve svém tradičním zlatozeleném kostýmu.

RECENZE: Sympaťák Aquaman v poctivé popcornovce zachraňuje svět pod i nad hladinou

RECENZE – Jeho otec byl strážcem majáku. Jeho matka královnou podmořské Atlantidy… jeho revírem je oceán, jeho tempa jsou vražedná. Jeho protivníci jsou překupníci zkažených ryb, piráti a vlastní bratr. Potetovaný švihák z Ligy spravedlnosti se toulá oceánem ve dne v noci. Jeho úkolem je chránit bezpečnost obou světů a najít legendární trojzubec. (Před)poslední komiksová jízda roku velkolepostí překoná Avengers, humorem si nezadá s Ant-Manem a šmrncem se dotahuje na Deadpoola.

Více souvisejících

Willem Dafoe (herec) Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (MFF KV)

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Aktualizováno před 18 minutami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 34 minutami

Aktualizováno před 50 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Medvěd na Slovensku opět zaútočil na člověka. Šlo o houbaře

Útoků medvědů na lidi na sousedním Slovensku nadále přibývá. Na prvního máje došlo k napadení houbaře v okrese Banská Bystrica. Muž dokázal prchnout do bezpečí, po ošetření byl propuštěn do domácího léčení. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy