ROZHOVOR | Rozhovor s Meryl Streep: "Královnu kraválu" Florence samozřejmě všichni známe

Rozhovor - Už zítra, 25. srpna 2016, se dočkáme české premiéry životopisného filmu o "nejhorší zpěvačce světa" Florence Foster Jenkins. Co si o ní, ale i o jiných věcech myslí její představitelka Meryl Streep?

U dam není slušné zmiňovat se o věku, ale Mary Louise "Meryl" Streep těžko utají, že působí na umělecké scéně už 40 let. Na Broadwayi debutovala hrou Trelawney of the Wells (1975) v režii Josepha Pappa. Na televizní obrazovky se poprvé dostala s televizním filmem The Deadliest Season (1977) a do kin se snímkem Julia (1977).

Pokusit se vybrat z její košaté filmografie alespoň ty nejvýznamnější filmy je značně problematické, protože se někteří budou snad i poprávu cítit o svůj oblíbený film ochuzeni. Vypočítat je všechny by znamenalo něco podobného, jako dát do článku všech 91 vítězství Michaela Schumachera. Spokojme se tedy s tím, že tato brilantní herečka má na svém kontě mnoho prestižních ocenění, stačí připomenout osm Zlatých glóbů, tři Oscary a dvě ceny Emmy. A jak představitelka velkého množství rozdílných charakterů, bezejmenných i slavných postav a v "civilu" čtyřnásobná matka nahlíží na roli Florence?

Vzpomínáte si, jaké to bylo, když jste slyšela Florence Foster Jenkinsovou poprvé zpívat?

Každý divadelní student ví, kdo Florence je. Je to taková legenda. Vzpomínám si, že poprvé jsem ji slyšela na postgraduálu, když jsme nacvičovali Sen noci Svatojánské. Všichni studenti z z hudební katedry v Yale byli na hromadě kolem kazeťáku v orchestřišti a brečeli smíchy, nikdo jsme nechápali, co to jako má znamenat. To bylo moje první setkání s Florence, před dávnými lety.

Jste skvělá zpěvačka, jak moc těžké bylo hrát špatnou?

Děkuji! (směje se). Já bych si ze zpěvu dala tak 2, možná jedna mínus, tak nějak. Jsem si velmi dobře vědoma svých hranic. I když úplně na počátku jsem chtěla být dobrou zpěvačkou, jako dítě jsem operní zpěv studovala, ale záhy jsem s ním přestala, jak přišlo kouření, alkohol a další zhýralosti. Chovám velkou úctu k dobrým pěvcům, a od počátku jsem věděla, že já se mezi ně řadit nebudu. Než se mi podařilo dostat se pro tuto roli do hlasového rozpětí Florence Jenkinsové, byl to docela boj. Měla F nad vysokým C, s čímž zpěvačka Maria Callas bojovala celý život a nebylo to snadné.

Dokud se nezpívá, ještě to jde (zdroj: Bioscop)

Florence milovala zpěv, i když nebyla moc dobrá. Myslíte, že by za svou vášeň zasloužila obdiv? je něco, co děláte moc ráda, ale možná v tom úplně dobrá nejste?

No, miluji zpěv a nejsem v něm nijak dobrá, neustále s ním obtěžují svou rodinu a velmi si vážím těch, co opravdu zpívat umí. Myslím, že Florence měla v životě mnoho výzev ohledně věku, hmotnosti a smyslu na světě. Vlastně to byla taková bláznivá, nepotřebná, bohatá, nemocná stará dáma, která když ráno vstala, viděla sklenici poloplnou a byla odhodlaná být maximálně šťastná. A milovala hudbu. To jsem na ní milovala i já.

Měla jste na zpěv učitele?

Ano, nedávno jsem točila rock'n'rollový film (Nikdy není pozdě) a musela jsem zpívat velice nízko. Moje kolegyně z tohoto filmu, Audra McDonald, jedna z nejlepších zpěvaček v Americe, mi doporučila svého učitele. Ptala jsem se jí: „Myslíš, že ti to kdy promine?" Ale byl skvělý. Jmenuje se Arthur Levy a je to výborný učitel zpěvu z New Yorku. Asi měsíc a půl jsme se dvakrát týdně scházeli a já ho trápila. Ale byla to opravdu zábava. Že něco není v pořádku jsem poznala, když se náš doprovod, pianista, který se při hraní vždycky tvářil strašně vážně, chichotal. Říkala jsem si, že to asi bude legrace. Ale všechno se opravdu dělo až na místě. Stephen udělal báječnou věc. Svolal si nás všechny do jedné místnosti ještě před natáčením, než jsme se stačili poznat, a hráli. Tam jsem se seznámila s Hughem, bylo to velmi živé a rozpumpovalo nás to - jako když se díváte na první zápas sezóny. Bavili jsme se.

Jak to děláte, že se s rolí vždycky tak spojíte, jako když jste hrála, například, Železnou lady nebo teď Florence?

Naprosto všechno zapomenu, dokonce i zápletku (smích). To se vám podaří pouze, když jste v té chvíli naplno, můžete si to dopředu přečíst a nacvičit, ale živé to je jen v dané výměně, dialogu a chvíli, a to je vždycky nejděsivější. Hledáte potvrzení, že hrajete dobře, v očích toho druhého. A pokud vám uvěří, že jste ten, kdo říkáte, že jste, podařilo se vám to. To nenacvičíte dokud se v té chvíli neoctnete.

Měla jste někdy nepříjemný pocit, že to bude vypadat škodolibě, že se Florence vysmíváte?

To se musím zamyslet. Smích je něco, co přichází, aniž bychom to ovládali, takže pokud se smějeme, má to tak být. Ptáte se, jestli je škodolibé se jí smát, ale já myslím, že se jí lidé nesmáli nijak ve zlém. Myslím, že se bavili tím, co za trosky zbylo z árií, které se pokoušela zazpívat. Byly to velmi složité kusy, nemyslím, že by to bylo k smíchu. K smíchu bylo to, že neustále zpívala falešně, báječné je to, co každý moc dobře známe. Zkoušíme a zkoušíme a nejde to, nejde nám to, ale když se dál pokoušíme, je to báječné. Báječné je jak blízko byla. Opravdu byla celkem blízko dokonalosti (smích). Mluvila jsem s operní zpěvačkou, která se mnou dělala rozhovor pro jednu klasickou rozhlasovou stanici, a říkala: „Víte přistupovala ke zpěvu vážně, a byla velmi blízko, a my jen seděli napjatí, jestli se jí to povede." Bohužel se jí to nepovedlo.

Smáli jste se při natáčení hodně?

Ano, já sama se nedokázala moc ovládat. Moc mi nejde zadržovat smích. Podstatná část herectví tkví právě v tom, že jste živě v okamžiku, který právě probíhá, a pokud je to, co se právě děje legrační, pak si musíte dávat pozor. Pokud jste živě v tom, co hrajete, ale zároveň jste živě v tom, že je to komické (směje se). A také mě rozesmíval Simon Helberg. Podívala jsem se na něj a jeho reakce byly dokonalé.

Mezi učitelem McMoonem a Florence se vyvine zvláštní vztah (zdroj: Bioscop)

Pokazili jste smíchem některé záběry?

No jistě! Když to bylo potřetí, Stephen už se moc nesmál. Nebyl tím ani trochu okouzlen. Ani já jsem se nechtěla smát, protože jsem každý den měla jen velmi omezenou hlasovou kapacitu. V opeře vám árii Královna noci nikdo nezazpívá víckrát než dvakrát za týden. To byste svému hlasu nikdy neudělali. A já to zpívala osmkrát denně, a pak přišla druhý den a znovu, a ještě k tomu další písně, protože jsme měli Carnegie Hall pronajatou jen na tři dny.

Asi chvíli trvalo, než se vám hlasivky vzpamatovaly po natáčení těchto scén?

Bylo to těžké. O hlas jsem přišla po prvním dni a dala jsem si jalovcovou lázeň a celou noc pila čaj a ráno to nebylo nic moc. Ale nic jsem si z toho nedělala a odpoledne to bylo v pořádku. To je na hudbě těžké. Opravdu dokázala trefit F místo vysokého C, tomu se snaží vyhnout spousta zpěváků, ale ona se nebála. Je to těžké.

Jste vždy upřímná ke kolegům, když si myslíte, že jejich výkony jsou nedostatečné?

Ne. V životě herce je velmi křehká chvíle, a to, když jste mimo scénu. Tam jste křehký, jako ústřice bez ulity. Cokoli kdokoli říká nebo neříká zní mnohem hlasitěji, a může vás ovlivnit, protože jste otevření, o tom ta práce je. Jako herec musíte být otevřený. Kdo hraje divadlo, odkrývá se večer co večer, takže je důležitý k hercům být velmi diplomatický.

Takže si dvakrát rozmýšlíte, co herci říct, pokud podá špatný výkon?

Ne, to nedělám, ale obecně myslím, že všechno, co jsem viděla, v sobě mělo něco báječného. Moc zlého divadla jsem neviděla. Vždycky si všimnete toho, co bylo skvělé, vždycky něco takového je, problémy se objeví vždycky, ve hře, v režii, v kulisách, produkci... Musíte to dělat jako Florence. Vybírat to dobré, vidět sklenici poloplnou.

Bála jste se, že k dcerám nebudete spravedlivá, když se vydaly stejnou profesní cestou?

To ne, protože s nimi nedokážu být objektivní, i když vím, že jsou obě velmi talentované. Má obava spojená s dcerami a herectvím tkví v tom, co přinesl internet, a daň na sebevědomí, kterou si vybírají sociální média, kde krouží spousta lidí, kteří vás chtějí zničit. To je těžké. Nedovedu si představit, že bych se stala herečkou v dnešní době a jsem moc ráda, že jsem začínala v době, kdy jste se tlaku mohli ubránit , nebo se zkrátka zříci nevhodných projevů pozornosti.

Bylo pro vás snadné pochopit vztah mezi Florence a Bayfieldem?

No jistě. Myslím, že Florence spoléhala na Bayfiledovu lásku a jeho něžnou péči, a díky tomu jen kvetla. Bojovala s tím, co představoval jeho další život a možná ho chápala a nechtěla ho vidět, ale jejich vztah se mi moc líbil. Líbí se mi jak to stojí ve scénáři: „Víte, nebyl to moc dobrá herec. Museli jsme schovávat kritiky." (směje se)

Jak moc přesné je historické ztvárnění Florence?

Všechny ty výstřednosti ve scénáři se skutečně staly. Opravdu vlastnila velkou sbírku židlí, na kterých zemřeli slavní lidé, na které si nikdo nesměl sednout. Měla jich plný dům. A pak ten příběh, myslím od Noela Cowarda, který u ní byl kdysi doma na večírku a viděl tam plnou vanu bramborového salátu. Jedla bramborový salát a sendviče. Opravdu to jedla.

Florence a tudíž i Meryl si libovaly v kostýmech (zdroj: Bioscop)

Jaké bylo nosit ty kostýmy?

Consolata Boyle je skvělá. Opravdu. Dělala kostýmy i na Železnou lady, kostýmky, které nosila Margaret Thatcher. Její smysl pro to, jak postavu utváří tvar, váha a materiál oblečení, je bezchybný. Je to v detailech. A možná to docení jen ženy nebo kostyméři, ale ve výsledku jsou kostýmy ve filmu stejně podstatné, jako její zpěv. To, co si oblékala je dalším projevem její oslavy života. Na konci filmu jsem i já ztratila veškerou objektivitu. Myslela jsem si, že můj zpěv zní dobře a podívala se do zrcadla a říkala si, jak vypadám dobře. Úplně jsem se ztratila. Povídám manželovi:„Je škoda, že už teď nenosíme takové šaty," a on na to: „Zbláznila ses?" Ale já si to stejně myslím. Consolata je moc šikovná. Film se odehrává v roce 1944 a ona Florence oblékla do šatů z počátku 30. let: rovně střižené šaty, hedvábné materiály, splývavé střihy, takže jakoby vplouvala do místnosti. Myslím, že to byla moc chytrá volba, protože starší dámy se oblékají ve stylu, jaký se nosil, když byly mladé, nebo nosí takové účesy. Vzpomínám si, že kamarádky mojí mámy nosily vlasy jako ve 40. letech i v roce 67.

Říkala jste, že se Florence nebála riskovat díky neochvějné lásce svého muže. Je to i váš případ?

Jsem přesvědčená, že si všichni bereme do vínku to, z čeho jsme vyšli. Jsme důsledkem bohatství a nedostatků, ze kterých přicházíme. Ať už jde o hádky nebo lásku. Takoví jsme. Jsme důsledkem vlastních okolností. Takže ano (směje se).

Byla vaše rodina muzikální? jedno z vašich dětí se hudbou živí. Je to něco, co se u vás předává z generace na generaci?

Ano, můj otec byl hudebník. Byl výborný pianista a napsal několik muzikálů, které jsou skryty kdesi v rodinných archivech, ale měl hudební duši. A moje matka také, takže jsme vyrůstali obklopeni hudbou. Především u nás zněla Lena Horne, Nat King Cole, Frank Sinatra, Barbra Streisand a muzikály z Broadwaye. Tatínek je všechny miloval a měli jsme jejich desky a pouštěli si je, takže mě to určitě ovlivnilo. A moje děti zase vyrůstaly na Joni Mitchell, Bobu Dylanovi a Neilu Youngovi, to je jejich hudební základ.

Měla jste nějaké vzory?

Měla jsem mnoho vzorů. Inspirovali mě mnozí a i nadále mě lidé inspirují. Nejsou to vždy ženy, i když můj největší vzor byla žena. Na střední škole jsem měla velmi inspirativní učitelku hudební výchovy. Byla to báječná žena, jmenovala se Claire Callahanová a studovala hru na kytaru u Andrése Segovii, a když nás učila, bylo jí 22. Pro nás byla tehdy strašně stará. Nechala mě hrát ve třech muzikálech. Na malou školu v New Jersey to bylo velmi ambiciózní. Zpívali jsme Vivaldiho „Gloria",doteď si ji celou pamatuji (zpívá úryvek). Co se v mládí naučíš... takže ano, byla pro mne velmi důležitá. V divadle pro mě byl významný Joseph Papp a ve filmu Mike Nichols. Měla jsem spoustu skvělých vzorů a učitelů.

Nedávno jste byla na panelové diskusi s německou ministryní obrany, Ursulou von Leyen. Jaký jste z ní měla dojem?

Podívala jsem se na ni a říkám si: „Sedm dětí?" Vzpomínám, si, že jsem nebyla schopna to pochopit (směje se). Ano, byla báječná. To je budoucnost, to je hlas, který potřebujeme, někdo, kdo si, jako matka, zakládá na pochopení, světa a potřeby přenastavení priorit. Angela Merkel je žena na svém místě a vzala si na starosti dobrou věc.

Kdybyste měla dát nějakou radu mladé Meryl Streep, co by to bylo?

Řekla bych jí: „Neřeš, kolik vážíš, Je to ztráta času." Ženy tím tráví strašnou spoustu času.

Ve filmu si Florence přeci jen musí přečíst jednu kritiku na koncert v Carnegie Hall. Čtete někdy recenze na svou práci?

Když vám někdo řekne, že jste byla dobrá, úlevně si oddechnete. Nesnažím se hned na Googlu hledat všechny komentáře k tomu, co jsem udělala, řekla nebo kde jsem se objevila, protože to vám může poškodit sebevědomí, které jste si horko těžko vypiplali. Svět je plný jedovatých řečí.

Florence a St Clair Bayfield měli velmi komplikovaný vztah, on žil ještě s jinou ženou. Nebyl to konvenční vztah.

No, láska je něco jako dokumentární výměna těžkých skutečností. Láska může podpořit to, co je na vašem partnerovi nejlepší, nebo podporuje věci, které jsou dobré a vady na charakteru přehlíží. Jak říká Stephen: „Kde je pravda?" Existuje objektivní pravda? Mýlili se ti, co seděli v Carnegie Hall a užívali si její představení?

Související

Mozart a činky? I tak na sebe dbá ctižádostivý hudebník, zde v podání Simona Helberga Rozhovor

Simon Helberg o Florence, klasické hudbě, smíchu a Beatles

Rozhovor - Zpočátku může působit směšně, jeho vysoké, vlezlé chichotání ne každému bude příjemné. Jeho postava se však postupem příběhu o Florence Foster Jenkins mění a nakonec se stává jednou z nejsilnějších opor "královny kraválu".

Více souvisejících

film Božská Florence Meryl Streep rozhovor

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 4 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 18 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

Biden poprvé prohlásil, že bude debatovat s Trumpem. Termíny už jsou známé

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy