RECENZE: Earth: Den na zázračné planetě. S Redfordem/Trojanem kolem světa. A v Ultra HD

RECENZE – Dostat v době, kdy sály zejí prázdnotou a dokumenty o přírodě patří ke standardní televizní nabídce, celou rodinu na vzdělávací pořad? Takové ambice si klade celovečerní dokument od BBC. Ono totiž vidět pětimetrové, roztomile zívající mládě pandy prostě stojí za to.

Naše planeta je unikátní. Pokud víme, jedná se o jediné místo ve vesmíru, kde existuje život. S tímto tvrzením se uvede dokument Earth: Den na zázračné planetě, který si předsevzal představit svému divákovi přesně tohle – čtyřiadvacet hodin ze života modré oázy uprostřed chladného vesmíru.

Pojetí Earth nejvíc ze všeho připomíná mozaiku. Jedná se o působivou zkratkovitou reklamu na všechny krásy světa, stejně jako na bohatou přírodopisnou produkci BBC. Jeden uchvacující záběr střídá druhý, mnoho z nich navíc v běžných dokumentech o přírodě jen tak neuvidíte. Tady se totiž jindy tajuplným zvířatům podíváme přímo do kuchyně.

Spojení 4K kvality obrazu a elitního zvukového formátu Dolby Atmos pak slibuje zážitek, který kolikrát nedokážou nabídnout ani mnohem výpravnější spektákly. Škoda jen, že v našich luzích a hájích nenajdete mnoho kin, která by si s takto špičkovou technologií dokázala poradit na 100 %.

Hlavní síla Dne na zázračné planetě ale nespočívá v použití zmíněných technologií, nýbrž ve využití staré známé pravdy, že lidé přijímají informace nejsnáze v podobě příběhu. V našem případě pak mluvíme o mikropříbězích: mladé zebře snažící se přebrodit nelítostnou řeku, souboji žirafích samců o území, který je okořeněný nádechem střetu dvou generací, útěkem Hamanů před zlověstnou tmou a mnoha dalšími momentkami zprostředkovanými nám jakoby zevnitř.

Díky tomu má celý dokument až překvapivě silný a bohatý emocionální náboj. Strach, dojetí, triumf, zkrátka celá paleta. Výrazné zastoupení má také humor – westernový duel žiraf v pravé poledne nebo nadržený lenochod po divákovi skočí z ničeho nic a nedají mu jinou možnost, než se rozesmát.

Hře na tu kterou citovou strunu výrazně napomáhá výpravná tematická hudba. Filmaři vhodně střídají velkolepé, zoufalé, humorné, vítězoslavné nebo napínavé melodie a doplňují je stejně promyšlenými zvukovými efekty.

Redfordova narace v pozadí je pak především neokázale příjemná. Aniž by na sebe legendární herec a oscarový režisér v jedné osobě příliš pozornosti, dokáže svým charakteristickým hlasem přenést diváka přímo do hlubin deštného pralesa i na vrcholky hor.

Protože na mém promítání kino omylem pustilo také přibližně pět minut z dabované verze, mám možnost oba vypravěče alespoň částečně srovnat. A Ivan Trojan je rozhodně dobrá volba. Češi jsou na jeho unikátní barvu hlasu zvyklí a obzvlášť děti jistě dovede zaujmout víc než trochu sušší představitel Sundance Kida.

Asi jedinou slabší stránkou Earth je samotný vyprávěný text, respektive informace v něm podané. Snaha vejít se do hodiny a půl a touha oslovit především laiky samozřejmě znamenají, že se toho o životě vybraných zvířat nedozvíme příliš. To je pochopitelné a dává to smysl. Zamrzí ale, že nám vypravěč většinou sděluje jen to, CO se děje. PROČ se to děje, se už nedozvíme. A to ani ve zhuštěné formě 1–2 vět, které by se někam vměstnat určitě daly – vždyť tichého kochání se přírodou si užijeme přibližně stejně jako mluveného komentáře.

Earth: Den na zázračné planetě plní, co si předsevzal, a je skutečně rodinným filmem, který má na to, přivábit do kina větší množství lidí (samotného mě překvapilo, kolik se nás na projekci sešlo). Zároveň se nepochybně jedná o lákavou záminku k tomu, taky konečně jednou vyvézt svoji drahou polovičku. Ať už vás čeká první schůzka nebo „rutinní“ vycházka po padesáti letech společného života, mix roztomilých zvířátek a emocemi nabitých mikropříběhů funguje dokonale. Jediný, koho byste asi měli nechat doma, jsou dítka předškolního věku. Film se totiž ani náhodou nedrží zpátky a leckterý chundelatý tvoreček nakonec skončí jako potrava hladového predátora.

Celkové hodnocení: 85 %

Earth: One Amazing Day (2017)

Namluvil: Robert Redford

Český dabing: Ivan Trojan

Režie: Peter Webber, Richard Dale, Lixin Fan

Scénář: Frank Cottrell Boyce, Geling Yan, Richard Dale

Hudba: Alex Heffes

Velká Británie, Čína / 95 minut / dokumentární

Související

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

Více souvisejících

recenze dokument film Earth: Den na zázračné planetě Robert Redford BBC Příroda planeta Země Fauna

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 3 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 7 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 7 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

OSN: Evakuace Rafahu je nehumánní. Utrpení v Pásmu Gazy už je neúnosné

Izraelská výzva Palestincům, aby opustili město Rafah v Pásmu Gazy, je nehumánní. V pondělí to prohlásil Vysoký komisař OSN pro lidská práva Volker Türk a dodal, že utrpení a míra destrukce by výrazně přerostla již nyní neúnosnou míru. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy