ROZHOVOR | Tragické útoky autem? Následky činu Olgy Hepnarové vidíme dodnes, říká herec Neškudla

Rozhovor - Server EuroZprávy.cz před nedávnem uvedl rozhovor s mladým, nadějným režisérem Davidem Baldou. Mimo jiné hovořil i o spolupráci s některými herci. Nás při tomto rozhovoru zaujal neméně nadějný a inspirativní herec Pavel Neškudla, který účinkuje na prknech několika divadel a v říjnu přebral významné ocenění. Zahrál si již v několika zajímavých filmových počinech a nedávno dotočil film, kde má hlavní roli. I o něm se rozpovídal v rozhovoru pro EuroZprávy.cz.

V těchto dnech se pomalu chýlí ke konci natáčení filmu Narušitel. Režisér tohoto pozoruhodného snímku vás označil jako velmi talentovaného a nadějného herce. Jakým způsobem Vás pan režisér David Balda oslovil?

Moje první spolupráce s Davidem byla při natáčení traileru pro inscenaci Unisex v Klicperově divadle v Hradci Králové. Tam jsme se sice nestihli ani seznámit, ale už jsme o sobě aspoň věděli. David potom viděl pár představení, ve kterých hraji nebo jsem hrál a přišel na to, že bych mu mohl zapadnout do představy o jedné z jeho postav. Dále už se věci vyvíjely celkem běžným způsobem – první schůzka, rozprava nad scénářem až po první natáčecí den.

Co vás nejvíce zaujalo na scénáři a příběhu režisérova dědečka, pana Vladislava Baldy -  bývalého vojenského pilota, podplukovníka, který spolu s přáteli zachránil už vyřazené letadlo?

Hlavně téma lásky k létání, to pro mě při čtení byl hlavní bod, stále je a myslím, že i zůstane. A taky to, s jakým zápalem na první schůzce David mluvil o tom, jaká je jeho představa o natáčení celého filmu. Kdybych do toho býval nešel – udělal bych velkou chybu.

Jaký Vy sám máte vztah k letadlům, pilotování? Změnil se po natáčení?

Vždycky jsem měl rád létání. Rád cestuji a letadlo k tomu pro mě neodmyslitelně patří. Potom taky mám rád adrenalin, který při různých vývrtkách, které jsem během natáčení zažil, rozhodně stoupá.

Jestli se po natáčení změnil vztah..? Není to tak dlouho, co jsem byl na letišti VH v Praze – měl jsem tam pocit, jako bych byl neprůstřelný..

Souhlasíte s tvrzením režiséra Davida Baldy, že letadla mají duši?

Po dobu natáčení - pohybování se na letištích mezi piloty, přípravy v podobě získávání informací k tématu jako např. četba různých příběhů psaných vojenskými piloty jsem přesvědčen, že duši mají, ale k tomu jí poznat je potřeba, myslím, daleko více času s nimi stráveného, než jsem měl já. Zážitkem jsou ale ohromným.

Jaká byla spolupráce s přece jen začínajícím, mladým režisérem? Lze podrobněji popsat atmosféru „na place“, práci s ostatními herci…?

Práce to byla skvělá – se vším úskalím a krásou. David má velkou moc člověka uhranout a chuť o scénách diskutovat. S většinou herců jsem se znal již z nějakých předešlých spoluprácí někde jinde a všichni dohromady, společně s těmi, se kterými jsem se seznámil až při natáčení jsme, myslím, tvořili celkem flexibilní skupinu.

Hrál jste ve filmu Já, Olga Hepnarová. Zde je vyobrazen osud ženy, jejíž osud vlivem doby, okolností směřuje k tragickému konci. Čím vás naopak tento příběh zaujal?

Je samozřejmě na debatě, co si kdo pod vlivem doby a okolností představuje, ale jakožto část historie je to faktum. Čin bohužel přenosný až do současnosti.

V roce 2015 jste si zahrál v dokumentárním filmu Pavla Křemena LSD made i ČSSR. Jak vzpomínáte na tuto zkušenost?

Vzpomínám hlavně na to prostředí Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Naskytl se mi tam jeden obraz, který nebyl nijak špatný nebo pro někoho či něco hanlivý, ale utkvěl mi v hlavě a asi ho nezapomenu. Bohužel je nepřenosný.

Letos v říjnu jste získal Cenu ředitele Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni za mimořádný umělecký výkon v kategorii pro umělce do 30 let a to za hlavní roli ve hře Talentovaný pan Ripley. Nyní v divadle  hostujete ve hře C.Goldoniho Sluha dvou pánů. Můžete podrobněji pohovořit o těchto jistě zajímavých rolích a zmiňovaném ocenění?

Mám zatím štěstí, ale ještě jsem se, co se hraní týká, nesetkal s ničím, co by bylo nezajímavé. Pohovořit podrobněji o těchto rolích by bylo na několik stránek. Zkusím to tedy ve velké zkratce. Např. inscenace pan Ripley mě dovedla na cestu do Říma a je to v současné době nejnáročnější představení, které mám. Postava Florinda ve Sluhovi dvou pánů mi zase nabízí velkou možnost se bouřit. A obě tyto inscenace jsou zpracovány kvalitní režií Natálie Deákové.

Z ocenění mám samozřejmě velkou radost. Dle mého soudu je zkoušení a potažmo představení takovým motýlím efektem, a proto jsem naprosto přesvědčen, že nepatří pouze mně, ale všem, kdo se na inscenaci podílí.

V Divadle v Dlouhé zase záříte ve hře Racek jako Konstantin Treplev. Ve hře, která je charakterizovaná ta, kde se mluví o něčem jiném, o něčem jiném se žije a o něčem jiném je život. Co na to Konstantin?

Konstantin by to rád srovnal.

Co dalšího vás ještě na divadelních prknech čeká? Učinkujete hned v několika hrách…Chystáte se zkoušet něco nového?

Když to omezím na tuto sezónu, tak mě čeká zkoušení v Divadle v Dlouhé a dále projekt s režisérkou Lindou Duškovou o člověku, co se mění v prase.

Zaujalo mě, že jste nejdříve absolvoval uměleckoprůmyslovou školu. A herectví jste poté vystudoval na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU. Realizujete se někdy i v jiném než divadelním umění?

Není to tak dlouho, co jsem se začal učit na kontrabas. Snažím se tento nástroj poctivě studovat, ale jsem pořád dost na začátku.

Závěr roku nabízí jakési bilancování. Co si tedy řekne Pavel Neškudla 31. prosince 2017? Jaký ten rok pro něj byl?

Roční hodnocení si nedělám. Spíše se snažím bilancovat jednotlivé činnosti, což se mi nabízí každý den.

Pavel Neškudla Narodil se v roce 1989 v Hradci Králové, kde se vyučil truhlářem. Úspěšně dále dokončil studium na uměleckoprůmyslové škole, obor nábytkářství. Herectví vystudoval na Katedře alternativního a loutkového divadla DAMU (absolvoval 2015), kde byli jeho pedagogy Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. S nimi pak spolupracoval např. na inscenacích Sen noci svatojánské (Letní shakespearovské slavnosti) či Vojcek (Divadlo J. K. Tyla, Plzeň). Byl členem Divadla Lampion na Kladně, kde působil i jako host v činohře Městského divadla, později přijal angažmá v plzeňském Divadle J. K. Tyla. V současnosti je členem Divadla v Dlouhé, ale spolupracuje i s řadou dalších souborů (např. Klicperovo divadlo Hradec Králové, Divadlo X10 ve Strašnicích, Depresivní děti touží po penězích, Tygr v tísni). Hrál ve filmu Já, Olga Hepnarová a ztvárnil několik epizodních rolí v různých seriálech. V Divadle v Dlouhé se představil rolemi Konstantina Trepleva v Rackovi či Orestése  v Elektře. 9. ledna 2018 měla premiéru francouzská hra ze současnosti Ghost Protocol, kde ztvárnil Sama.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Pavel Neškudla David Balda herci

Aktuálně se děje

před 33 minutami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

včera

Na Ještěd se vrátí lanovka. Město schválilo její novou podobu, bude delší

Na Ještěd bude v budoucnu opět jezdit lanovka. Liberecké zastupitelstvo ve čtvrtek schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy, která se před necelými třemi lety zřítila. Nová lanovka bude mít jednu kabinu na dvou lanech a prodlouženou trasu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy