ROZHOVOR | Děsivý příběh podle skutečnosti? Režisér Mordparty oceněný českým lvem Bebjak nejen o natáčení Trhliny

ROZHOVOR - Peter Bebjak, režisér oceněný Českým lvem, právě natáčí třídílnou minisérii Trhlina. Na obrazovky ji v příštím roce uvede slovenská televize JOJ. Mysteriózní thriler podle stejnojmenné knihy Josefa Kariky o největší záhadě na Slovensku, jež je nominovaná na Cenu Akademie SFFH, vypráví strhující příběh o jedné z největších záhad Slovenska. A serveru EuroZprávy.cz k tomu poskytl zajímavý rozhovor.

Jak se stalo, že jste zvolil právě toto téma? 

Líbil se nám potenciál této knihy, její příběh. To, že si hraje se skutečnými událostmi. A mysteriozní thriller se u nás, jako minisérie ještě nikdy netočil.

Proč zrovna kniha Trhlina, v kontextu tvorby Jozefa Kariky? 

Má obrovskou sílu v tom, že příběh je podávaný velmi sugestivně a pro čtenáře velmi realisticky. Berou jej jako realitu, vypráví si poté svoje vlastní či odposlouchané historky spojené s pohořím Tribeč. Z knihy se stal fenomén, který oslovil spoustu lidí.

Seriál se začal natáčet nedlouho po vydání knihy. Kdo jako první přišel s odvážným nápadem zfilmovat tak neobvyklou knihu? 

Osud? Ve stejném čase jsme my i televize uvažovali o tom, že tato kniha má potenciál pro televizní zpracování.A už byl jen krůček ke vzájemné spolupráci.

Příprava tedy nebyla dlouhá. Jak jste se připravoval? Bylo náročné dát dohromady tým? 

My máme dlouhodobě složený tým lidí, s kterými spolupracujeme na většině projektů.To tedy nebyl až takový problém. Důlezité bylo dobře zadaptovat knihu. Vytvořit scenář, který bude mít stejné tajemství a sílu příběhu, jako má kniha. Oslovili jsme Tomáše Bombíka, společně jsme dělali minisérii  Spravedlnost pro Českou televizi ( Seriál letos oceněn Českým lvem za nejlepší televizní film nebo minisérii - pozn.redakce) a Mordpartu pro Primu. Je totiž velmi důležité přenést knihu do realizovatelné podoby. 

Měl jste jasnou představu o hereckém obsazení? Jak probíhal casting?

O postavě Davida jsme měli hned jasno. Tomaš Maštalír byl naše první a jediná volba. V podstatě jsem byl přesvědčený i o hlavním hrdinovi Igorovi ( Matej Marušín) , jen jsem potřeboval vidět, jak vzajemně bude fungovat s ostatními postavami. A ty jsme hledali klasicky - castingem. Zúčastnilo se ho dost herců, takže jsme měli z čeho vybírat.

Co se týče výběru lokací – podařilo se vám v reálném prostředí Tribeče najít konkrétní místa zmiňované v knize Trhlina? Jak na vás toto prostředí působí? Je magické opravdu?

Pro nás bylo velmi důležité točit na reálných místech, které jsou popsány v knize. Chtěli jsme pro diváka zhmotnit Tribeč a jeho zákoutí, kde se děj knihy odehrává. Bohužel ne všude jsme se byli schopni s technikou dostat, a tak jsme si pár lokací jemně upravili pro potřeby natáčení. A zda je prostředí magické? Je to pěkné pohoří, magii  tomu dodávají lidé a jejich příběhy. Přece jak tomu věříte, magii najdete i za domem.

V knize se stane spousta těžko uchopitelných událostí, které dávají dohromady děsivý obraz Tribeče.  Podařilo se vám vložit do seriálu všechny, nebo zbytek necháte na divákově fantazii, případně jako vzkaz pro diváky, ať si knihu přečtou?

Příběh jsme adaptovali podle knihy. Je tam pár autorských úprav, ale snažili jsme se převyprávět a ponechat vše tak, jak je napsané v knize.

Použijete v seriálu jen samotný příběh, nebo zmíníte i okolnosti vzniku: jak Jozefa Kariku oslovil na základě jeho předchozí knihy neznámý muž, aby mu povyprávěl vlastní děsivý příběh? 

Tato část prošla asi nejvýraznější změnou oproti knize. Ale nebudu prozrazovat jakou, nechte se překvapit.

Jak byste zhodnotil spolupráci s autorem předlohy, Jozefem Karikou? 

Párkrát jsme se sešli ať už před natáčením či během samotné realizace. Dokonce si zahrál jednu z postav. To, co jsem velmi ocenil, byla volnost, kterou nám dal při adaptaci jeho knihy. Toho si velmi vážím, protože je to projev důvěry. A my uděláme vše, abychom jeho důvěru nezklamali.

V knize se často objevují scény pro filmaře pravděpodobně poněkud statické (vyhledávání informací, záznamy o událostech z Tribeče), které ale posouvají děj dál. Jak jste s tím vypořádali? 

Dvojexpozicí. Vidíme v obraze Igora, jak pátrá, hledá a vzájemně vidíme, co hledá.

Druhá polovina knihy se odehrává víceméně v noci, v nebezpečném prostředí lesa a kopců. Bylo natáčení náročné? 

Tak nebylo to jednoduché. Bylo to velmi náročné pro všechny složky, pro štáb, pro herce. Ale myslím, že jsme to všichni ve zdraví přežili. Tedy kromě zlomené nohy hlavního představitele, kdy jsme tak museli na čas natáčení přerušit.

Jaké byly vaše pocity, když tento tajuplný, děsivý příběh začal před kamerou ožívat?

Pocit očekávání, hledání, zkoušení, nacházení. Můžete být jakkoliv dobře připravený, příjdou maličkosti, které vám vaši představu úplně změní - ale to je na výrobě to vzrušující.

Peter Bebjak vystudoval herectví na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě a tamtéž posléze absolvoval také filmovou a televizní režii.

Již během studia na sebe upozornil svými krátkými filmy, v jejichž tvorbě pokračoval i po absolutoriu. Z nich stojí za zmínění Štefan (1998), oceněný jako nejlepší film na Festivalu studentských filmů Áčko, Stříbrnou medailí na Brněnské 16 a cenou IGRIC na MFF v Trenčianských Teplicích. V zahraničí zaznamenal značný úspěch rovněž jeho krátký film voiceS (2010).

Má za sebou také již čtyři celovečerní filmy: Meruňkový ostrov (2011), který získal Grand Prix na MFF v Rouenu, Zlo (2012), mnohými cenami ověnčený snímek Čistič (2015) a nedávno uvedený drsný příběh ze slovensko-ukrajinské hranice - film  Čára. Peter Bebjak je také od roku 2005 aktivně činný i v televizní tvorbě, kde se podílí zejména na režii úspěšných kriminálních seriálů jako Specialisté, Mordparta či Četníci z Luhačovic.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor Peter Bebjak Český lev

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy