RECENZE: Černý superpolda kontra Ku Klux Kla(u)n. BlacKkKlansman si kopne i do Trumpa

RECENZE – Peklo v Charlotesville a Black Lives Matter. Nejen v reakci na ně vznikl tento zvláštní film o skutečném afroamerickém policistovi, který v 70. letech infiltroval buňku KKK. Trochu komedie, hlavně ale nevybíravá obžaloba rasismu zvládá v jednom příběhu stavět mosty i rozdávat rány

Ron Stallworth (John David Washington) se koncem 70. let stal prvním policistou v Colorado Springs, městě, které sice nepatří mezi typické výspy Ku Klux Klanu, rozhodně se ale jedná o místo, které svoji konfederační minulost nezapře – o čemž se Ron přesvědčuje denně na vlastní oči. Ať už se jedná o předsudky některých jeho kolegů, demonstrace černošského studentstva konsternovaně naslouchajícího revolucionářským kázáním bývalého Černého pantera (bohužel ne toho komixového) nebo pravidelné slety pánů v prostěradlech a jejich táboráky okolo hořících křížů.

Ron se naštěstí může opřít o své parťáky detektivy v čele s Flipem Zimmermanem (Adam Driver). Právě na něho později připadne úkol ztvárnit bílého rasistu Rona, který nenávidí všechny od černochů přes Židy až po homosexuální katolické komunisty, a pod pláštěm této falešné identity docházet na setkání Klanu. Společným snažením – černý Ron přes telefon a bílý „Ron“ v terénu – navážou kontakt dokonce se samotným „Grand Wizardem“ Davidem Dukem, v posledních letech hlasitým podporovatelem amerického prezidenta Donalda Trumpa a také mužem, kterého už v Čechách asi nikdy neuvidíme. Když tu totiž byl v roce 2009 naposledy, byl zatčen a obviněn pro podezření z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení lidských práv. Toliko k historickému okénku, zpět k filmu.

BlacKkKlansman hned na začátku tvrdí, že jde o „biják natočenej podle skutečnejch událostí“, jeho tón a forma ale dávají jasně najevo, že divák nemá věřit všemu, co se před ním na plátně odehrává. Jeho režisér Spike Lee, jeden z předních hollywoodských specialistů na sociální tematiku, vzal absurdní, ale pravdivou kostru příběhu o černém členovi KKK, oblékl ji do dobové etnické hudby, vyšperkoval odkazy na tzv. blaxploitation filmy a vyčesal jí afro tak majestátní, že zabírá polovinu každého záběru. Ve výsledku tak jde nejčernější film… minimálně tohoto roku, dost možná ale spíš od Straight Outta Compton.

Výrazný styl filmu je také jeho největší předností. Byť ani zdaleka ne jedinou. Perfektní herecké výkony (vyniká hlavně ústřední John David Washington, ale zapamatujete si také nebezpečného rasistu Jaspera Pääkkönena nebo po letech konečně opět vtipného Tophera Grace a jeho parodii na Davida Dukea), silné poselství, že zdravý rozum a zlatá střední cesta vítězí, ale s extrémisty že se nevyjednává, i svérázný humor si získají lidi napříč spektrem žánrového vkusu.

Dvě a čtvrt hodiny dlouhý snímek bohužel sráží příběh samotný. Pokud zapomeneme na všechno to rasové koření okolo, jedná se o tuctovou zápletku o policistovi v utajení. Navíc tím, že infiltrovaní členové KKK nepatří k nejbystřejším a neumí si dát 2 a 2 dohromady (což je v komediální poloze sice k popukání, ale 3/4 filmu se snaží tvářit vážně), prochází našim hrdinům jedna hrubá chyba za druhou.

Divák se také musí připravit na to, že se BlacKkKlansman ostýchá vyslat více ran do vlastních řad. Ano, v úvodu si vyslechneme projev ex-Černého pantera volajícího bratry a sestry do zbraně, načež se celým filmem vine politická disputace mezi umírněným Ronem a jeho o něco levicovější přítelkyní Patrice (Laura Harrierová), ve výsledku je ale ohnisko zájmu soustředěné výhradně na Klan. Leeho počin se ale nesnaží být realismem (kromě toho zrovna Colorado Springs se v tehdejší době nemohlo pochlubit ani ghetty, ani gangy) – místo toho se jedná o napůl přiznaný politický manifest, který odpovídá dnešní neutěšené době. Nic, co by národ čtenářů Karla Čapka nedokázal pochopit. Vadit to ale může.

Život vám asi nezmění, přesto BlacKkKlansman obsahuje vše: podnět k zamyšlení, silné emoce, vtip i napětí. A také zaručeně největší výskyt afro účesů na metr čtverečný. Máte-li tento týden chuť na kvalitní nezávislák a z nějakého důvodu Vás nezaujalo o třídu lepší Léto, dejte černému „klanovníkovi“ šanci. Nezklame.

 

Celkové hodnocení: 80 %

BlacKkKlansman (2018)

Hrají: John David Washington, Adam Driver, Topher Grace, Laura Harrier, Ryan Eggold, Jasper Pääkkönen a další

Režie: Spike Lee

Scénář: Spike Lee, David Rabinowitz

Předloha: Ron Stallworth

Kamera: Chayse Irvin

Hudba: Terence Blanchard

USA / 134 minut / drama, komedie

Související

Více souvisejících

recenze film BlacKkKlansman Spike Lee John David Washington Adam Driver Ku Klux Klan rasismus biografie

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 2 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin se i týden po útoku odmítá setkat s rodinami obětí střelby

Vypadá to, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v úmyslu setkat se s rodinami obětí nedávného teroristického útoku na předměstí Moskvy, při kterém přišlo o život 143 lidí. Kreml ve čtvrtek nejevil žádné náznaky ohledně takového setkání.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy