ROZHOVOR | Do Afghánistánu jezdím dělat sport a kulturu, říká Daniel Landa

Hudební ikona Daniel Landa svými výroky a prohlášením, že je čaroděj Žito, vzbudil u mnohých pochyby o svém duševním zdraví. Všechno však bylo pouze součástí plánu a v brzké době se dozvíme, o co skutečně šlo. Zpěvák to uvedl v druhé části rozhovoru pro EuroZprávy.cz, kde se také rozpovídal o své činnosti v Afghánistánu, o vlastenectví nebo o inspiraci v mytologii a fantasy.

Jak se stane, že se jeden z nejpopulárnějších českých zpěváků začne zabývat politikou a celkovou situací v Afghánistánu? Co vás na Afghánistánu tak zaujalo?

Je to ohromně dlouhý příběh. Celé to chceme vysvětlit v tom dokumentárním filmu i dalšími aktivitami. Afghánistán je kulturní indoevropský prostor, což znamená árijský* prostor. Mluvím o duševním a duchovním dědictví.

V Afghánistánu panuje válka a bylo pro mě důležité zjistit, která ze stran bojuje proti radikálním islamistům. A tou je strana indoevropská, árijská, která Afghánistánu chce připomenout jejich historii, kdy byl Afghánistán nádhernou výspou civilizace.

Pracujete tedy politicky, nebo diplomaticky?

Já se snažím pomáhat jinak. Mým posláním je připomínat umění a sportem náš vlastní rod a naše kořeny. Aby si lidé vzpomněli, že jsme Slované, Keltové, Germáni, Indoevropané a Árjové. Že jsme si příbuzní v hodnotách s těmi, o kterých by to dnes lidi neřekli. Je ale třeba připomenout, že máme podobné hodnoty jako například Afghánci. Není to tedy ni politická mise, ani diplomatická. Myslím si, že je moje mise kulturní a sportovní.

Protože právě sportem a kulturou chceme tyto staré hodnoty lidství oživit a uvést je znovu na myšlenkový trh. I když to s sebou nese určité riziko kvůli dřívějšímu zneužití…znásilnění run a árijství. V dnešní době je ale potřeba být odvážný, a pokud se jedná o vlastní rod, vlastní rodinu, tak být i nekompromisní. Nestarat se o to, co by se mělo a nemělo říkat a jak se člověk smí a nesmí pojmenovávat.

Jakou reakci na tuto vaši duchovní cestu mají fanoušci na setkáních? Chápou ji alespoň částečně?

Ti, kteří si přečtou Všeník, vnímají to, protože ve Všeníku je to popsáno do hloubky. Árijství je o 14 jednoduchých hodnotách, které má člověk dodržovat. Na tom jsme se shodli i s afghánskou stranou. Nejsou složité k chápání. Důležité je vnímat celý ten příběh, pak to lze pochopit. Proto si počkejte na ten muzikál a dokument a film. Stálo to za to. Teď ten příběh musíme jen dobře podat.

Až příběh ukončíte, co bude dál? Máte v plánu například další alter-ego?

Další alter-ego rozhodně ne. Tohle bylo použito k finalizaci osobní cesty Daniela Landy a to finále byla hra na kouzelníka Žita, díky které jsem si mohl dovolit věci, co by si Daniel Landa nejen nemohl dovolit, ale asi by to ani nepřežil. Pro ty, kteří se nepohybovali v tom prostředí, je prakticky nemožné představit si, čemu všemu jsme čelili.

Škoda, že ve státních funkcích nejsou vlastenci. Vy to pak jako vlastenec děláte ze své vůle, na vlastní triko a zadarmo. A ti, kteří by vám měli pomoci, vlastně nejsou vlastenci a sedí jak žába na prameni. Česká ambasáda v Kábulu nás v Afghánistánu silně očernila. A to bychom nečekali ani v nejhorším snu.

Snažíte se navázat diplomatickou spolupráci s Afghánistánem, ovšem politici vaše snah spíše ignorují. Chcete ve volbách podpořit někoho, kdo by vám mohl pomoci?

Nikoho podporovat nebudu. Do politiky se vůbec nevměšuju, nestarám se o to a snažím se starat o věci, které nás mohou někam dovést. Popravdě mám pocit, že politici, se kterými jsme se setkali, za Českou republiku vůbec nebojují. Když vy jim říkáte: „Máme tenhle program a podporu celé afghánské strany, abych jim v kultuře a sportu pomáhal směrem k indoevropské tradici“ a oni místo toho začnou rozhlašovat po médiích a Afghánistánu, že jste nebezpečnej fašista… Vlastně vás vystavují riziku, vaši vlastní lidi.

Nabídka z afghánské strany byla jasná: „Lando, tady v tomhle můžeš pomoct“. A já jsem řekl, že jdu do toho. Česká strana dostala veškeré podklady, všechno bylo podloženo oficiálními souhlasy ze strany Afghánistánu. A stejně nic.

Když pak česká média hlásí, že se scházíte s „ministry vesmíru“ a politici se tomu vysmívali. Jestli je ministr vnitra Afghánistánu, vrchní velitel vzdušných sil Afghánistánu, premiér, ministr důlní těžby a další…jestli toto jsou „ministři vesmíru“, tak kde jsme. Co mají čeští politici za poradce? Měli to vzít jako signál, že Afghánistán to podporuje a Česko má ohromnou šanci, politickou i ekonomickou.

Doufáme, že nový vyslanec a Afghánistánu bude přihlížet k afghánským přáním a bude jednat v zájmu České republiky. Doufám, že se na to místo dostane vlastenec a ne prospěchářská krysa. Na nikoho ovšem nemířím. Jen doufám, e to bude vlastenec. Ať bude z jakékoliv strany.

Co je to ta příležitost, kterou podle vás Česká republika má?

Češi mají úžasnou možnost zasáhnout do počátečního vývoje věcí ve střední Asii, kde jsou suroviny a tak. Ano, velcí hráči mají své plány, ale nemají možnost. Teď jen Češi musí mít koule a využít situace. Otevřel jsem jim dveře. Tady, tady a tady. Stačí jimi jen projít. A ty české dveře se zabouchly.

Kdy jste zjistil, že je pro vás vlastenectví důležité?

To mě naučila maminka a tatínek. A babička a dědeček. Vlastenectví se pro mě jmenuje láska. Nemám to jako politický program. Miluju naši zemi, miluju Vyšehrad, miluju naše lesy… Ty smrkový koncentráky nenahradí ty bukový a dubový moudrý lesy, na které bychom měli nárok… Ale i ty smrky miluju.

Mám lásku ke krajině, k jejím dětem. Někdy je těžké milovat všechny děti té naší krajiny, nebudeme si nalhávat, ale i tak. Není to program.

Snažíte se vlastenectví probudit v ostatních?

To je můj úkol. Lidi mají pocit, že chci nebo mám ostatní někam vést. Ale já nejsem žádný vůdce. Ani se nato necítím. Ale jako básník, umělec, showman, sportovec, lektor a mentální trenér chci pomyslnou baterkou osvětlovat, odkud jsme vzešli, proč k nám náleží runy, proč Kelti ctili svoje stromy a jak se to dá dnes využít. A to se snažím probudit.

Snažím se „mít koule“ na to, abych řekl, že jsme Indoevropané, árijci z jednoho rodu. Hitler mě v tomhle případě nezajímá. Nehodlám poměřovat deset-dvacet let temnoty s mnoho tisíciletou tradicí. To prostě nejde.

Máme tak nádhernou tradici, tak nádhernou zemi. Tak nádherné národy žili v naší zemi. Mohli bychom z toho těžit v každodenním životě. Akorát do dnes nikdo nepřipomíná.

Zmiňoval jste, že uprchlická krize je součástí většího plánu. Co je ten velký plán?

Nemůžu to jako bard hodnotit z pozice chytráka. Nechci hodnotit něco tak velkého jako je uprchlická krize. Každý by si měl zjistit informace a udělat si svůj názor. Ale za sebe jsem přesvědčen, že je to levárna, která je obchod s lidmi. Uprchlická krize je plánem někoho, kdo nám chce škodit. Kdo to je, to nevím. A vlastně mi do toho nic není. Nechci ukazovat prstem, takových je tady všude dost.

V projektu Žito jste hodně mluvil v hádankách, používali jste věci z mytologie i za Tolkienovské literatury. Proč zrovna Tolkien? Jste fanoušek fantasy literatury?

Rozhodně jsem fanoušek fantasy. A také jsem chtěl těm fanouškům, kteří naslouchali, alespoň trochu naznačit, o co se jedná. Používal jsem slova jako skřeti, elfové a podobně. A skřet zní lépe než extremistický islamista. A ano, když říkám skřet, myslím islamistu, který usiluje o zničení našeho rodu. Nebudu jako básník používat termín šéf afghánské strany, pro mě je to král jižních elfů. Kdybych to v médiích pojmenoval, asi bych se tam ani nedostal.

Chtěl jsem to pojmenovat tak, abych napověděl. Skřet asi není nikdo hodný. A král jižních elfů asi někdo mocný. A i Prsten moci má svůj příběh, který bude v dokumentu a ve filmu. Na vysvětlení si počkejme. Ve své podstatě šlo o kódy.

Když si moji činnost vezmete z pragmatického hlediska, tak na jedné straně máte lidi, kteří něčemu věří a jsou za to šťastní umřít. A co je na druhé straně? Někdo, kdo také potřebuje nějakou víru. Aby si neřekl „Já tu pušku zahodím a radši půjdu k Islámskému státu, ono to je bezpečnější“. A právě postoj hrdosti za indoevropský původ a historii by mohl sloužit jako prostředek prevence mládeže proti tomuto svinstvu.

A v rámci mentálního tréninku učíme i využití starých symbolů. Zkoumáme nejmodernější a nejstarší techniky mentálního tréninku a snažíme se je kombinovat. Skrze trénink se snažíme vracet tyto ideové zdroje. Jsou za tím léta studia. Mám certifikáty z Londýna a Německa. Mentální trénink, hypnoterapie, heavening jsou základ. Jde o sebezlepšování, rozvoj. Já k tomu jen přidávám připomínání vlastních tradic a historie.

Jak se vaše plány dotýkají vaší rodiny? Podporuje vás?

Mám jejich podporu. Z části tomu rozumí. O některých věcech jsme museli mluvit hodně otevřeně. A přestože vědí, že někdy je to opravdu běh po hraně, podporují mě. Mám podporu dětí, mám podporu své ženy. Bez toho by to vůbec nešlo.

Když bojujete za naši kulturu, historii a zemi, bojoval byste i se zbraní v ruce?

Nemám rád velká prohlášení. Zbrojní pas mám a střílet umím. A pokud nastane situace, kdy by bylo potřeba zemi bránit…buď mě tam uvidíte, nebo ne. Ale žádné kdyby a sliby nemá cenu. Až to přijde, tak to přijde.

Co si myslíte o nových úpravách zákonů o zbraních?

Ztížené podmínky získání zbrojního pasu podle mě nejsou problém. Ale pokud by chtěli zbraně zakázat, to by podle mě bylo zasahování do osobních svobod. Dívat se na svět očima ultrahumanistického idealisty může být nebezpečné v dnešní době plné vlků. A ti by se měli podívat, čemu vlastně čelíme. Nelze se vcítit do někoho, kdo se opásá výbušninou, dojde mezi děti a vyhodí se do vzduchu. To se v Afghánistánu děje běžně. A to je potřeba vytrhnout bez ptaní i s kořeny.

*Árjové/árijci jsou podle historiků skupinou "vznešených" lidí s vyvinutou kulturou a historií. Nejedná se o rasu či etnikum, termín popisuje kulturní dědictví.

Související

Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 
David Broul (použito se svolením D. Broula) Rozhovor

Fico je slovenský Chuck Norris. Vyhraje i volby, v nichž nekandiduje, říká politolog David Broul pro EZ

Slováci si o víkendu zvolili za prezidenta Petera Pellegriniho, který ve druhém kole voleb hlavy státu porazil bývalého diplomata Ivana Korčoka. EuroZprávy.cz v tomto kontextu oslovily pro rozhovor politologa Davida Broula z Univerzity Palackého v Olomouci. Broul připustil, že Pellegrini je skutečně vládní kandidát a k vítězství mu dopomohli voliči Štefana Harabina z prvního kola. „V kontextu dosavadních kroků vlády, jako je rušení Úřadu speciální prokuratury, snahy ovládnout veřejnoprávní televizi a tak dále, nečeká slovenskou demokracii v brzké době nic pozitivního,“ říká.

Více souvisejících

rozhovor Daniel Landa Afghanistán

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 2 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 15 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

Zdroj: David Holub

Další zprávy