ROZHOVOR | Frustrace, ale i euforie. Kapela Platonic nejen o tom, jak se dělá hudba v Česku

ROZHOVOR - "Mládí vpřed". heslo doby minulé? Možná. Tak zní nejen nový singl mladé, nadějné kapely "českých hudebních vod" PLATONIC, ale i v podobném duchu rozhovor, který serveru EuroZprávy.cz tato kapela poskytla.

Pro spoustu lidí jste vlastně neznámá a začínající kapela, tak se nám trochu uveďte.

Dave: Jsme pop-rocková kapela z Bruntálu, ale teď už všichni sídlíme v Brně. Fungujeme spolu už přes pět let. Dříve jsme se jmenovali Minute to Escape, pak jen M2E, ale oba názvy byly složité jak na výslovnost, tak na zapamatování, tak jsme se nakonec rozhodli změnit ho ještě jednou. A tak minulý rok vznikla naše kapela Platonic. Hrajeme vlastní tvorbu, hezky česky, energicky a občas se na pódiu snažíme být i vtipní. :D

Tohle není vaše první kapela. Můžete nám představit vaše dřívější projekty?

Dave: Moje první kapela se jmenovala „BTW“. Ale za skoro dva roky hraní jsme nedali dohromady ani jeden song. Šlo spíš o srandu na zkušebně. Pak jsem se na nějakou dobu schoval na YouTube, kde jsem nahrával covery a občas i něco vlastního.

Patrik: To bylo jen takové blbnutí s kámošema ze střední, nic vážnýho.

Petr: Předtím jsem měl jednu kapelu. Fungovali jsme spíš na alkoholové bázi a měli jsme všehovšudy jeden koncert. Ten byl však tak mocnej, že jsem si řekl, že je třeba kooperaci ukončit. :D

Tohle je taková běžná otázka, na kterou se ptá asi každý, přesto ji položím: Máte nějaké své hudební vzory, co vás motivují a inspirují?

Dave: K prvnímu psaní textů mě dostali asi v deseti letech Linkin Park. K pop-punku pak All Time Low, kteří mě baví doteď. No a v současné době si ujíždím na Imagine Dragons nebo American Authors.

Patrik: Od 12ti let jsou to Green Day, ale v současnosti se nechám inspirovat spíše takovou moderní všehochutí.

Petr: Za mě to byli a jsou Linkin Park, Coldplay, All Time Low, a spousta dalších převážně rockových a pop rockových kapel. Velký vliv na mou tvorbu taky cítím díky tvorbě Dády Patrasové. :D

Myslíte si, že je těžké dělat hudbu v Čechách? Domníváte se, že začínající kapela musí především nějakým zajímavým počinem zaujmout, dobře se prezentovat?

Dave: Vzhledem k tomu, že nás to baví a chceme tomu všichni obětovat hodně času a nervů, tak mi to těžké nepřijde. Samozřejmě jsou momenty frustrace, ale pak zase euforie, když vyjde dobrej koncert, nebo když posloucháme mix novýho songu.

Petr: Singl je asi základ všeho a to jak u české, tak i zahraniční scény. Jinak je asi důležitý aby tam bylo to srdíčko žejo… A na to jak se dobře prezentovat asi vzorec neznáme. Jsme prostě sami sebou. Hlavně na koncertech.

Když se řekne Bruntál, jak následně vypadá váš asociační řetězec? Mám na mysli zejména středoškolské studium, přístup učitelů, spolužáků, rodičů na vaše hudební počátky.

Patrik: Byly dny, kdy jsme s kamarádem chodili po náměstí a hráli na nezapojené elektrické kytary a ostatní lidi se nám smáli. :D

Petr: Bruntál je malý město, takže tam každej „zná“ každýho. Určitě se názory na naše snažení lišily a liší doteď. V dnešní době je jen rozdíl v tom, že známí a spolužáci vidí, že jsme to přece jen někam dostali a většinou nám to přejí a podporují nás. To samozřejmě platí i pro bývalé učitele a současné rodiče a nesmírně nám to psychicky pomáhá.

Dave: Máme to štěstí, že ve známých máme obrovskou podporu. Ať už jde o kamarády nebo rodiče. Já věděl, že chci dělat muziku už od střední a jsem rád, že teď, skoro sedm let od maturity, se s tím smířili i naši. :D A to, že si naše songy občas pustí i prarodiče, je úplně nejvíc. :D A moje první asociace je „domov“. Narodil jsem se tam, vyrostl jsem tam, poznal spoustu skvělých lidí. Takže ať už budu kdekoliv, Bruntál pro mě navždycky bude doma.

 Co vám přináší hudba?

Petr: Radost, zábavu, uspokojení, pocit sounáležitosti, životní cíl, pokoru, prázdnou peněženku a tak dále.

Dave: Pro mě je to hlavně radost a vždycky mě jakýkoliv tvůrčí proces neuvěřitelně nahajpuje. Říkám, že mít kapelu je jako mít vztah – akorát v mém případě se třema týpkama :D Takže si asi dovedete představit, že občas jsou to nervy, ale pak se sejdeme na zkušebně a všechno je zas v pohodě. 

 Kdo z vás se nejvíce podílí na tvorbě textů?

Petr: Dave píše více textů a já zase píšu lepší písničky. :D

Dave: Je pravda, že když nad Peťovi písničky sednu a po několika dlouhých hodinách útrap je celé předělám, tak se s nima dá pracovat…. :D

 A kdo je tím pomyslným „šéfem“ kapely?

Patrik: Řekl bych, že Dave ale to by se Peťa urazil. :D

Petr: Dave nás vede po té umělecké stránce. Já zase vedu kluky ve smyslu „kdy by bylo dobré vstát, abychom dorazili na koncert včas.“

Dave: V kapele uznáváme demokracii, takže každý má po jednom hlase… a já mám dva. :D

Stanovili jste si nějaký cíl, kterého byste chtěli v muzice dosáhnout? Máte nějaká tajná přání ohledně kapely?

Dave: Ony se ty sny a cíle vždycky posouvají s každou zdolanou metou. Kdysi to pro nás bylo dostat se na Óčko, pak do rádia,… Momentálně je mým snem udělat našlapanou desku a odjet k ní tour, ale kdo ví… třeba jednou budu chtít, abychom vyprodali O2 Arénu. :D

Petr: Dostat se s tím co děláme tak rádi na co nejvyšší možnou příčku na Československé scéně. Tajné přání je zahrát si s našimi dříve jmenovanými idoly samozřejmě.

Patrik: Co se týká mě, tak bych byl moc rád, kdyby se lidé bavili stejně tak jako já na podiu.

 Na co se ve vašem podání mohou posluchači, fanoušci těšit v roce 2018?

Dave: Momentálně jsme v hodně tvořivém procesu. Takže teď píšeme a vymýšlíme a snad z toho během tohoto roku budou nějaký dobrý songy! Samozřejmě se do toho snažíme domlouvat i koncerty. Kdy a kde se co bude dít, vždycky včas dáme na sociální sítě – takže facebook, instagram a podobný internety. 

Patrik: Začaly nás hodně bavit livestreamy, takže se určitě uvidíme na netu.

Chtěli byste něco vzkázat vašim potencionálním fanouškům po přečtení tohoto rozhovoru. Proč by se měli jít podívat zrovna na váš koncert?

Dave: Fanoušky, potenciální fanoušky, nebo návštěvníky koncertu vždycky bereme jako součást kapely a snažíme se, aby se tak na koncertě i cítili. Protože ve finále hrajeme pro ně a bez nich by to prostě nešlo. To je celá „filozofie“ naší kapely. Takže pokud si chcete zablbnout, zaskákat, nebo pokecat a prostě se odreagovat, určitě někdy dojděte na koncík!

Petr: Naši fanoušci jsou součástí naší show a ti kteří tou součástí naší party ještě nebyli, by to měli rychle napravit! Jo a taky milujem afterparty! Takže koncertem většinou zábava nekončí.

Patrik: Koncerty prostě maj něco do sebe. A jestli si chcete zapařit, tak raději na koncertě než na počítači. :D

PLATONICŽánr: Pop-Rock/Pop-PunkČlenové skupiny: Dave Piňos, Petr Havlík, Patrik Kapusniak, Pedro ŠvidernochRodné město: Bruntál / BrnoNahrávací společnost: Universal Music s.r.o.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Zatímco ve světě si lidé masakr na náměstí Tchien-an-men připomínají, v Číně se ho komunisté snaží vymazat z lidské paměti. Rozhovor

35 let od protestů v Číně. Země tehdy byla v mnohém svobodnější než Československo, upozorňuje sinolog Klimeš

Smrt vysokého činitele a představitele reformního křídla komunistické strany Chu Jao-panga v dubnu 1989 se stala velkým impulzem pro protestní hnutí v Číně. Přestože jeho hlavní hybnou silou byli studenti, před jeho krvavým potlačením na náměstí Tchien-an-men o necelé dva měsíce později proniklo prakticky do všech společenských kruhů, konstatuje sinolog Ondřej Klimeš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Pracovník Orientálního ústavu Akademie věd v té souvislosti poukazuje na to, že k protestům a nepokojům různé intenzity docházelo v Číně již dříve, jelikož osmdesátá léta byla dosud nejuvolněnějším obdobím v dosavadní historii vlády tamní komunistické strany. V kontextu současné politické situace v Číně je podle Klimeše například obtížně představitelné, že čínská společnost byla v této době spíše prozápadně naladěná a její část požadovala demokratizaci poměrů. 

Více souvisejících

rozhovor skupina Platonic

Aktuálně se děje

před 38 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy