ROZHOVOR | Ed Sheeran je guru, otevřel dveře muzikantům, jako jsem já, říká Tereza Balonová

Odmala si píše vlastní písničky, sama se doprovází na kytaru a absenci kapely vynahrazuje použitím looperu, takový "český Ed Sheeran". Tereza Balonová je již v osmnácti letech vyzrálou a komplexní zpěvačkou a muzikantkou.

Buď sám sebou. To je nejlepší rada, jakou ti dokážu dát. Na světě je sedm miliard lidí, ale nikdo jako ty. Řekl Ed Sheeran. I vy Terezo, si jdete svou cestou. Jak moc byla zatím klikatá?

A existuje pro mě vůbec nějaká jiná cesta než moje vlastní? Nikdy žádná cesta není tak úplně bez zatáček. Ale já to zatím všechno vybírám bez bouraček.

Ale cesta nebyla přesto přímočará. Už první kytaru jste si vyprosila. Opravdu v rodině nemáte nějaký výrazný hudební talent? Rodiče vám ale si v ničem nebrání a můžete si plnit své sny, že? 

Naše rodina jsou spíš sportovci, ale praděda byl muzikant, zpíval v učitelském sboru, s kterým jezdil po světě. V tomhle životě jsme se minuli, takže ho znám jen od babičky z vyprávění. Táta chtěl ze mě mít volejbalistku, o to víc si vážím toho, že respektuje, že jsem se vydala, jak vy říkáte, svojí vlastní cestou.

"Tereza plynule přechází od nástroje k nástroji a s každým si dělá, co chce, vládne andělským hlasem, který ve svojí vyzrálosti a emociálnosti nemá obdoby. Její texty mě okamžitě vtáhly do děje svou hloubkou. Pracovat s takovouto umělkyní je privilegium a čirý požitek." To o vás prohlásil Martin Ledvina. Jak vznikla vaše spolupráce? A co to vás jako začínající znamená?

To bylo osudové setkání na Portě loni v létě. Martin tam byl s Jelenem. S Jindrou Polákem za mnou přišli po mém vystoupení, pokecali jsme a já jim na sebe dala kontakt, a pak jsem se trochu nestačila divit. První nahrávání, turné s Jelenem, EP. Teď připravujeme celou desku. Martin mi ukázal, že v muzice si můžu dělat, co chci, že uhraju a uzpívám v podstatě jakýkoli žánr, a že si můžu klidně vytvořit i svůj vlastní. O to se teď snažím.

Zhasni den, proměň ho zas v noc. Zpíváte ve své písni. Co vás inspirovalo?

Noc. Mám ráda noční život, jsem tak trochu noční pták. Gympl, kamarádi, neplánované akce na jeden, dva, tři dny. Jsem v maturitním ročníku, takže dostáváme ve škole docela nakládačku a někdy potřebuju opravdu vypnout. Zhasni den je o takovém jednom vypnutí, kde se něco úplně jiného a dost zajímavého zase naopak zaplo. 

Už se o vás ví, že hudbou opravdu žijete. Na koncertě jakoby v jibem, v tom svém hudebním snu. Co všechno v ten okamžik prožíváte?

Adrenalin, strach, úzkost, nádech, výdech, jdeme na to, slast, požitek, pohoda. Plus minus i v tomto pořadí. Když zjistím, že jsem publikum přesvědčila, že něco umím a cítím, že v tom jsou lidi se mnou, blíží se to extázi. 

Našel by se ve vašem životě okamžik, doba, kdy byste chtěla zastavit čas?

Ono se to celkem často děje. Když hraju a úplně se do toho ponořím, čas přestane plynout, někde jsem slyšela, že se tomu říká přítomný okamžik. 

Hodně vás inspiroval právě zmiňovaný Ed Sheeran. Vzpomínáte si na první setkání s jeho hudbou?

Ed je guru, on otevřel dveře všem muzikantům, jako jsem já. Poprvé jsem ho slyšela někdy kolem mých třinácti let. Myslím, že mi zrovna kamarádi, kluci z mojí tehdejší kapely nedorazili na koncert a mně to lezlo krkem. Zahlédla jsem, jak si Ed sám dokáže udělat celou kapelu jen s looperem. Našetřila jsem si na ten nejlevnější a začala s ním hrát a hraju tak dodnes.

Máte i jiné hudební vzory či jaká hudba vás nejvíce těší, s kterou se nejvíce ztotožňujete?

Miluju Guns’n’Roses, ACDC, Sigrid, U2, ale poslouchám všechno, hlavně kdo mi co pustí. Možná to nevypadá, ale uvnitř jsem pravověrná rockerka!

A jiná vaše stránka: Hrála jste závodně volejbal, ale hudba zvítězila. I když vám sport určitě dal vytrvalost, soutěživost, snahu zvítězit, něco dokázat. Přesto se zeptám: nelitujete někdy? Ve volejbale by bylo se prosadit možná snazší. 

Asi ani ne. Sportu se věnuji pořád. Zjistila jsem, že bez něj nejsem moc schopna fungovat. Je to neuvěřitelný relax a přiznávám, že když se nehejbu, stačí zajít s kamaradama na pár drinků a hned je to na mně znát. Žádná dieta není pro mě účinnější než trocha pohybu. 

Jak jste uvedla, svůj opravdový koncert před obrovským publikem jste zažila jako host při vystoupení kapely Jelen ve Foru Karlín. Byla jsem navíc u toho a absolutně jsem  u vás nezaznamenala rozpačitost, nervozitu.. nebo to byl jen dojem? Jak se vám s nimi spolupracovalo, spolupracuje. 

Ano, to byl jen dojem, v podstatě si nepamatuju, co se tam dělo. Takové to, když se děje něco, co vám mozek nebere. Viděla jsem pak záznam, a teda byla jsem na sebe vlastně pyšná, že jsem to dala. Lidi v publiku my strašně pomohli, že mě vzali. Kluci z Jelena mi se vším pomohli a byli úplně nejzlatější na světě. A Káťa Tichá mě naučila, jak se mám líčit. Věřte nebo ne, nikdy před tím jsem na sobě make up neměla.

Související

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn. Rozhovor

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.
Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

Více souvisejících

rozhovor Tereza Balonová

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

MS v hokeji

Švýcaři si v úvodu bez potíží poradili s Nory, Němci dali Slovákům lekci z produktivity

Dvěma odpoledními zápasy vypuklo v pátek v pořadí již 87. mistrovství světa v ledním hokeji, které se letos koná v Praze a Ostravě. Prvními mužstvy, která se střetla v rámci pražské skupiny A, byla mužstva Švýcarska a Norska. V tomto duelu nakonec k žádnému překvapení nedošlo, přestože po první třetině byl stav nerozhodný 1:1. Druhá třetina ale byla v režii favoritů ze Švýcarska, když v ní díky brankám Löffela, Sentelera a Scherweye šli postupně do vedení 4:1. Niederreiter pak přidal poslední pátou švýcarskou branku, Norové už jen korigovali na konečných 5:2. To v Ostravě se hrál do konce druhé třetiny vyrovnaný duel, když se Slovákům v zápase s Němci podařilo dorovnat z 0:2 na 2:2. Závěrečná třetina ale ukázala, že stříbrní medailisté z posledního šampionátu byli více produktivní a nakonec to i přes snahu Slováků dotáhli k výhře 4:6. 

před 7 hodinami

před 13 hodinami

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Češi vstoupili do mistrovství světa infarktovým zápasem. Finy porazili až v nájezdech

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Nelson Mandela, bývalý prezident Jihoafrické republiky a jeden z hlavních bojovníků proti apartheidu. Byl spoluzakladatelem ozbrojeného křídla Afrického národního kongresu Umkhonto we Sizwe, které bylo vládami Jižní Afriky a Spojených států označeno za teroristickou organizaci. Za svou činnost byl režimem apartheidu 27 let vězněn.

Mandelu jako hlavu státu uznávali prakticky všichni Jihoafričané, uvádí afrikanista Skalník

Uplynulo 30 let od chvíle, kdy se jihoafrickým prezidentem stal čelní bojovník proti rasovému apartheidu Nelson Mandela. Během pětileté vlády procházela země především transformací, kdy klíčové státní i ekonomické pozice přebírali černí Afričané, připomíná Petr Skalník v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Afrikanista, antropolog a bývalý diplomat v něm také upozorňuje, že Mandela byl mnohem více nacionalistou než socialistou a za jeho prezidentství Jihoafrická republika získala mezinárodní prestiž a začala hrát rozhodující politickou i hospodářskou roli na kontinentu. Mandelovo působení v čele státu tak považuje za úspěšné, navzdory tomu, že se první hlavě státu černé pleti nepodařilo zkrotit bující kriminalitu a překlenout majetkovou propast ve společnosti.

včera

Ilustrační fotografie.

Pro Kämpfa uvolnil místo v národním týmu Kousal, kapitánem se stal veterán Červenka

Čtvrtečního tréninku v pražské O2 Areně se zúčastnil poprvé útočník Toronta David Kämpf, který se tak připojil k týmu. Musel ho naopak opustit někdo ze stávajících nominovaných, vyšlo to na Pavla Kousala. Realizační tým v čele s Radimem Rulíkem pak počítá s Kämpfem do prvního utkání turnaje, který Češi odehrají v pátek proti Finsku. Kromě toho ve čtvrtek taktéž vybrali kapitána a jeho asistenty. Čéčko bude nosit podle očekávání ten nejzkušenější Roman Červenka a jeho pobočníky se pak stali obránce Radko Gudas (Anaheim) a útočník Ondřej Palát (New Jersey).

včera

Ukrajina by mohla dostat první stíhačky F-16 už v červnu a červenci

Ukrajina očekává, že první stíhačky F-16 jí budou dodány v červnu a červenci. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vysoce postavený zdroj z ukrajinské armády. Zdroj však nekonkretizoval, které země letadla poskytnou.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy