RECENZE: Adam Sandler jako Kosmonaut z Čech podniká meditativní i tísnivou existenciální cestu za smírem

Netflix vydal komorní sci-fi Kosmonaut z Čech, za jehož scénářem stojí stejnojmenný populární román. Temnotou oplývající snímek si z něj však bere pouhé torzo a vytváří tísnivý i nadějeplný zážitek, který díky pomalé naraci a soustředěnosti vybízí k dialogu a smíření se s vnitřní bolestí a nedokonalostí.

Kosmonaut procházející malebným a životem pulzujícím lesem, brodící se poklidnou řekou a pevně spjatý s přírodou. Je to sen? Paralelní realita? A nebo snad něco úplně jiného, co je nad rámec lidského chápání vesmíru? Obdobné otázky se v hlavě honí protagonistovi Jakubovi poté, co se z představy osamocený probudí uprostřed vesmírné lodi, kde je již přes půl roku na důležité misi, aby posbíral vzorky z neprozkoumané vesmírné mlhoviny, vznášející se nad naší planetou. Ačkoli se nachází v místech, kam se ještě žádný člověk nepodíval, myšlenkami je stále ukotvený na Zemi. Ačkoli je široko daleko jediný člověk, přesto je neustále pod drobnohledem týmu, jenž monitoruje každý jeho krok. Ačkoli je jedním z nejslavnějších lidí vůbec, cítí především prázdnotu a to, jak se mu vzdaluje jeho žena Lenka, která chce z dlouhodobě rozpadajícího se vztahu odejít.

Právě se přehrává: Kosmonaut z Čech - trailer

Kosmonaut z Čech - trailer Video: YouTube

To jsou výchozí body nového snímku Johana Rencka, jenž vychází ze seriálového prostředí, kdy má za sebou seriály jako Perníkový táta, Vikingové či kriticky oceňovaný Černobyl. Celovečerní film natočil zatím jeden a to roku 2008. Temné drama Kdo chce zabít Nancy? variovalo výchozí zápletku filmu Najal jsem si vraha od Aki Kaurismäkiho a přineslo tísnivý a psychologii pomalu rozkládající zážitek. Jeho novinka uvedená v nesoutěžní sekci berlínského festivalu Kosmonaut z Čech, natočená na motivy populární stejnojmenné literární předlohy Jaroslava Kalfařem, si taktéž zachovává komorní a skličující atmosféru, nabízí však pomalu vyprávěnou, imaginativní a pohlcující zkušenost.

Jakub není uzavřený jen v lodi uprostřed rozpínajícího se vesmíru. Samotná loď jakoby ztělesňovala jeho samotného. Uzavírá se před sebou, světem a emocemi. Žene se za vyšším účelem v podobě poznání, chce však ale doopravdy poznat? Není to jen záminka? Případně jen další položka v bobtnajícím životopise? Reflexi jeho svědomí a nitra explicitně zpřítomňuje mimozemský pavouk, kterého Jakub pojmenuje Hanuš. Stane se jeho nejbližším společníkem a přítelem. Hanušův původ a smířlivá povaha slouží jako připomínka toho, jak moc jsme jako lidé zahledění do sebe a pokládáme se za to vůbec nejdůležitější, co svět nabízí. 

Jakub není černobílým prototypem, na němž by film moralizoval a ukazoval, jak se máme správně chovat. Díky retrospektivním pasážím, jejichž obrazová deformace imituje pavoučí perspektivu pavoučích očí, se dočkáme fragmentů kořenů jeho vztahu s Lenkou i komplikovaného dětství. Ty nemají za cíl jej jako člověka obhajovat či naopak srážet. Portrétují jej jako komplexního člověka, s nímž na jednu stranu soucítíme, na druhou stranu však plně chápeme Lenku, která již ve vztahu s nesdílným a v mnoha ohledech sobeckým mužem nemůže pokračovat. Kosmonaut z Čech na pozadí neobyčejné události pojednává o obyčejných věcech, jež zažívá či řeší každý z nás.

RECENZE: Duna: Část druhá je přeceňovaná a emočně vyprahlá. Velkofilm století se nekoná Timothée Chalamet v pokračování Duny.

Ústřední téma těžko uchopitelné lidské existence a vesmíru, kde všechno souvisí se vším, se nijak výrazně neliší od obdobných existenciálních sci-fi, z nichž můžeme zmínit obdobně komorní Ad Astra či výpravný Interstellar. Na transcendentální zážitek spojovaný s Tarkovskijho Solaris je pak až příliš doslovný a esteticky odlišný. Ale o to tvůrcům ani nejde. Díky zvolené formě a cílevědomému vyprávění, které je pomalé a nelpí na dramatických zlomech, však dokáže s lehkostí a působivě zprostředkovat komplikovanou k cestu ke kráse života, kterou máme celou před sebou a nevědomky před ní zavíráme očí.

Soustředěnost snímku občas tříští paralelní události na Zemi, kdy snímek od centralizovaného příběhu Jakuba odbíhá k reflex politických či společenských machinací. Například víme, že český výzkumný tým bojuje proti jihokorejskému, dočkáváme se prostorů jak vystřižených ze socialistické éry, konkrétní cíl mise a věci okolo něj postupně mizí v druhém plánu. Tyto aspekty pak občas působí nadbytečně, případně nerozvinutě a zbytečně odtrhávají pozornost od tísnivé sondy k podstatě konkrétního lidského bytí, které na bytí samotné začalo zapomínat. Sklíčenost, starosti a paradoxní bezcílnost má Adam Sandler takřka otisknuté ve tváři a mnohem více než kdy jindy klade důraz na drobnou mimiku a strnulé pohledy, než na excentrický verbální projev, s kterým si jej spojujeme nejčastěji.

Výtvarně se film nesnaží o epičnost a senzaci, jež si se sci-fi automaticky spojujeme. Pokřivené záběry zevnitř lodi jsou v kontrastu s rozlehlým a ustáleným vesmírem. Širokoúhlý formát ačkoli vybízí k rozsáhlosti, slouží jako tísnivý paradox reflektující Jakubovo nitro. I když jsme nablízku poznání tajemství lidské existence, musíme se nejdřív obrátit k sobě samotným. Meditativní i zneklidňující hudba Maxe Richtera zpřítomňuje ambivalentní pocity z poznávání a nenávodně se zarývá pod kůži, díky čemuž podtrhává celkovou imerzi tohoto komorního díla s velkým přesahem.

Kosmonaut z Čech určitě není objevným a hluboce filosofujícím dílem. Poutavě a soustředěně však podněcuje k diváckým myšlenkám, které ve vás mohou zrát i po závěrečných titulkách, aniž by byl banální, explicitní a vtíravý. Jde o na povrchu temný snímek o přijetí životní tíhy a toho, že nikdo nejsme perfektní a musíme se naučit přijmout vnitřní bolest. I přes pomalu plynoucí melancholii nakonec budete rádi, že jste uzavřenou i otevřenou cestu s Jakubem a Hanušem absolvovali.

Hodnocení: 75 %

Režie: Johan Renck

Scénář: Colby Day

Hrají: Adam Sandler, Carey Mulligan, Paul Dano, Isabella Rossellini, Kunal Nayyar, Lena Olin, Sinead Phelps, Jana Procházková, Marian Roden, Zuzana Stivínová

Česká VOD premiéra: 1. března 2024

Platforma: Netflix

Související

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.
Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

Více souvisejících

recenze Kosmonaut z Čech (film) Adam Sandler (herec) Netflix filmy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Volební štáb hnutí ANO

ANO lže, jako když Rudé právo tiskne. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 13 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

Na Mělnicku leželo bezvládné tělo u havarovaného auta. Případ řeší policie

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy