Nejlepší seriál všech dob? Černobyl boří filmové žebříčky, pokořil i Hru o trůny

Seriál Černobyl z produkce HBO dobývá srdce diváků a s nimi i čela filmových serverů. Díky svému nezvykle vysoce kladnému hodnocení je považovaný za jeden z nejlepších filmových seriálů všech dob.

Seriál, jak napovídá jeho název, je pokusem o filmovou rekonstrukcí ukrajinské katastrofy, která se odehrála v roce 1986. Ačkoliv některé události a postavy si v rámci umělecké licence dramaticky přibarvuje, odborníci jej vysoce hodnotí za jeho historickou věrohodnost i pozornosti k detailům. Seriál neváhá použít archivních záběrů či hlasových záznamů, aby iluze věrohodnosti byla zcela dokonalá.

Historici nejsou jediní, kdo na seriál pějí ódy. Diváci a recenzenti jsou též nadmíru spokojeni. Na filmové databázi IMDb, jehož českou verzí je známý web ČSFD, má průměrné hodnocení 9,7 z deseti možných po hodnocení 40 000 diváků po odvysílání tří dílů.

Seriál je tak na v čele žebříčku nejlépe hodnocených seriálů všech dob. Přeskočil i doposud úřadující jedničku, dokumentární sérii Zázračná planeta II. Je na tom i lépe než jiný vysoce hodnocený seriál od HBO, Hra o trůny, jejíž poslední sezóna mnohé fanoušky zklamala. Hra o trůny je tak nyní na pátém místě v žebříčku filmové databáze.

Jen o procento horší hodnocení má na internetovém agregátorovi filmových recenzí Rotten Tomatoes. Pro srovnání, Hra o trůny má celkové hodnocení 89%. Pokud by šlo ale o jednotlivé série, pak ta poslední, osmá, je na tom ještě hůře – ta  má jen 58% pozitivní hodnocení. Nicméně čtvrtá série fantasy seriálu má od kritiků hodnocení dokonce 97%.

Na českém filmovém webu ČSFD se Černobyl umístil na druhém místě nejlépe hodnocených seriálů s 96%. Výše je už jen Zázračná planeta II s 97%. Hra o trůny je s 91% je na 17. místě nejlepších seriálů. Nicméně fantasy sága je vedena jako čtvrtý nejoblíbenější televizní seriál, Černobyl je v toto žebříčku až na 209. místě.

Pro HBO, která na sérii spolupracovala se stanicí Sky, se jedná po kritizované poslední sérii Hry o trůny o opětovnou trefu do černého, kterou si potvrdila svou pozici producenta těch nejkvalitnějších televizních seriálů. Stanice však po konci své vlajkové lodě, Hru o trůny, která jí po osm poskytovala stálý přísun nových diváků, řeší, jak zachovat jejich předplatné. To by měly zajistit jak tzv. spin-offy (volná pokračování ze stejného světa) Hry o trůny, tak i pokračování westernového sci-fi seriálu Westworld či nová adaptace kultovního komiksu Watchmen.

HBO ví, že její dosavadní dominantní postavení je nyní ohrožováno ze všech stran, jak takřka všichni chtějí mít vlastní videoslužbu. Jedním z největších protivníků HBO je internetová filmotéka Netflix, která utvořila chválenou televizní sérii Stranger Things a připravuje adaptaci v Česku velmi populární fantasy ságy Zaklínač. Vlastní seriály vytváří i Amazon, svou vlastní filmovou a seriálovou službu chystá i studio Disney, která pro ní např. připravuje seriál ze světa Hvězdných válek.

Související

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  
Sergej Naryškin, šéf ruské zahraniční zpravodajské služby

Šéf ruské špionáže věří, že Kyjev v Černobylu vyrábí špinavou jadernou bombu

V pondělním prohlášení ředitele ruské Služby vnější rozvědky (SVR) Sergeje Naryškina se uvádí, že Rusko doufá, že Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) a Evropská unie se zaměří na jadernou činnost Ukrajiny. Moskva tvrdí, že tato činnost naznačuje možnost, že Kyjev pracuje na vývoji takzvané špinavé nukleárlní bomby. Informaci zveřejnila agentura Reuters s odkazem na ruskou státní agenturu TASS.

Více souvisejících

Černobyl HBO seriál Hra o trůny (HBO) seriál Chernobyl

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy